38 caçadors faran batudes de senglars a Collserola

(11/10/2022 –  ACN )  

Aquest octubre ha començat la temporada de caça del porc senglar al massís de Collserola. Es tracta de la primera de les 20 batudes programades pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural amb la intenció de reduir la presència de l’espècie al massís i disminuir així els conflictes que provoca a la població, cada vegada més freqüents segons dades de la conselleria. La batuda la duran a terme 38 caçadors autoritzats que tindran al seu abast una zona delimitada del 2% de la superfície del Parc Natural situada al terme municipal de Sant Cugat del Vallès. Actualment, la densitat de l’animal a la serra és més alta que mai: hi ha 17 exemplars per quilòmetre quadrat. La passada temporada, entre totes les batudes, es van matar 106 porc senglars. 

Arxiu ACN

La resta de batudes programades a la serralada s’aniran fent fins al febrer de 2023 i es reparteixen entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% del territori del Parc Natural. Les jornades de caça aniran sempre de les 08:00h a les 15.00h i es troben fixades en un calendari i ubicacions concretes.

Un pla de xoc per reduir les densitats de senglars
Aquesta primera batuda s’emmarca en el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al període 2022-2025 per al control dels danys produïts pels senglars. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, vol reduir les poblacions de senglar i els i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb les activitats humanes.

Per evitar que els usuaris i passejants habituals del parc puguin posar-se en perill acostant-se a les zones de caça, la pàgina web del Parc Natural de Collserola anuncia aquestes batudes per tal que puguin trobar alternatives de pas. El web informa també sobre els límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits. Els organitzadors de la batuda estan obligats, a més, a senyalitzar clarament els accessos principals i a disposar una persona que informi de la prohibició d’accedir-hi.

5 batudes i 106 senglars capturats la temporada passada
Durant la temporada de caça 2021-2022 es van fer un total de 15 batudes entre octubre i febrer, de les 20 programades, en què es van caçar fins a 106 exemplars de porc senglar. La densitat en aquesta zona ha assolit el màxim històric de totes les dades anuals obtingudes fins a arribar als 17 senglars per km2. Segons el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’augment de les densitats es deu amb molta probabilitat a la reducció de l’activitat de caça i de controls excepcionals que es van haver de minimitzar durant l’any 2020 i 2021 a causa de les mesures de confinament per la covid-19. A més, durant l’hivern també de 2020 i de 2021 moltes batudes de caça es van suspendre per motius de seguretat, atesa l’excessiva presència de visitants durant aquest període, com a resposta del Departament a les inquietuds dels ajuntaments.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #96

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar