620.000€ per instal·lar aire condicionat i ventiladors a escoles i posar pèrgoles i més arbres als patis

(11/4/2024 – Redacció)

L’Ajuntament ja té a punt el Pla de Confort Climàtic per ajudar les escoles públiques de Sant Cugat a mitigar els efectes de les altes temperatures i les onades de calor. Entre d’altres mesures, s’inclou la instal·lació d’aire condicionat i ventilació a les aules, la col·locació de pèrgoles als patis i la plantació de més arbres per fer ombra natural.Inicialment el consistori destinarà 620.000 euros per començar a implantar-lo, amb la previsió que les actuacions més urgents puguin estar en marxa aquest mateix estiu. 

Inicialment s’actuarà a les aules més afectades per les altes temperatures amb la instal·lació de 13 aparells d’aire condicionat (escoles bressol) i 105 ventiladors de sostre (escoles bressol i primària). L’Ajuntament ja ha licitat els treballs d’instal·lació d’aquests ventiladors i preveu adjudicar-los a finals de maig o principis de juny. La previsió és que es comencin a intal·lar durant el mes de juliol i siguin operatius al 100% al setembre.

Cristina Paraira, tinenta d’alcaldia de Canvi Climàtic: “Des de l’inici del mandat ens hem interessat per les condicions de confort de totes les escoles públiques, tenint sempre present que les onades de calor cada vegada són més freqüents. Hem mantingut reunions tècniques amb les direccions de tots els centres educatius i amb la coordinadora d’afes per recollir les seves necessitats i elaborar aquest Pla. Ara tornarem a fer més reunions amb direccions i afes per explicar quines actuacions farem a cada escola”.

Carme Ardid, regidora d’Educació: “És molt important que les escoles siguin espais amb el confort necessari per acollir els nostres infants. Per això des de l’Ajuntament fem un esforç per adaptar les aules i els patis a la nova realitat climàtica d’altes temperatures”.  

Aquesta partida de 620.000 euros servirà inicialment per instal·lar 13 aparells d’aire condicionat i 105 ventiladors a les aules més afectades per la calor, per col·locar quinze pèrgoles/veles tensades als patis, 5 tendalls a façanes, plantar una quarantena de nous arbres i pintar dues pistes de formigó per eliminar molèsties pel reflex del sol. Més endavant el Pla de Confort Climàtic s’anirà desplegant amb la instal·lació de més aparells de refrigeració i ventilació, pèrgoles i nou arbrat.

Les actuacions previstes inicialment són:

  • Aire condicionat i ventilació

Escoles Bressol municipals

En total s’instal·laran un total de 13 aparells d’aire condicionat i 32 ventiladors de sostre, prioritzant les aules que estiguin més afectades per la calor i garantint sempre que com a mínim totes les escoles tinguin dues aules climatitzades:

–          La Mimosa: 3 aules amb aire condicionat i 2 aules amb ventilador (ja s’han instal.lat les màquines d’aire acondicionat)

–          El Niu: 3 aules amb aire condicionat i 1 amb ventilador

–          Montserrat: 4 aules amb aire condicionat i 5 amb ventilador (ja s’han instal.lat les màquines d’aire acondicionat)

–          Cavall Fort: 7 aules amb ventilador (en aquesta escola ja hi havia 2 aules amb aire condicionat)

–          El Tricicle: 7 aules amb ventilador (en aquesta escola ja hi havia 2 aules amb aire condicionat)

–          Gargot: 2 aules amb aire condicionat i 6 amb ventilador

–          El Molí: 1 aula amb aire condicionat i 4 amb ventilador

Els treballs d’instal·lació ja han començat i la previsió és que tots els aparells entrin en funcionament aquest mateix mes de juny. El cost d’aquesta actuació és de 154.257€

Escoles infantil i primària

S’instal·laran 73 ventiladors de sostre, prioritant sempre les aules més afectades per la calor. Així mateix, l’Ajuntament ha demanat al Departament d’Educació de la Generalitat quines accions durà a terme per climatitzar amb aire condicionat aquests centres educatius, ja que és competència seva.

–          Ciutat Alba: 8 ventiladors

–          Collserola: 7 ventiladors

–          Pins del Vallès: 2 ventiladors

–          L’Olivera: 6 ventiladors

–          Catalunya: 9 ventiladors

–          Pi d’en Xandri: 9 ventiladors

–          Gerbert d’Orlhac: 5 ventiladors

–          Joan Maragall: 8 ventiladors

–          La Floresta: 10 ventiladors

–          Turó de can mates: 9 ventiladors

L’Ajuntament ja ha licitat els treballs d’instal·lació d’aquests ventiladors i preveu adjudicar-los a finals de maig o principis de juny. La previsió és que es comencin a intal·lar durant el mes de juliol i siguin operatius al 100% al setembre.  El cost d’aquesta actuació és de 72.580€

  • Pèrgoles

S’instal·laran 9 pèrgoles d’entre 50 i 60 metres quadrats a:

–          Ciutat d’Alba (2 unitats)

–          La Mirada

–          Collserola (2 unitats)

–          L’Olivera

–          Pi d’en Xandri

–          Joan Maragall

–          Turó de Can Mates

L’Ajuntament ja ha iniciat els treballs de licitació d’aquestes pèrgoles i preveu que es comencin a intal·lar durant el mes de juny i juliol. El cost d’aquesta actuació és de 83.500€

  • Veles tensades

S’instal·laran 6 veles tensades (entre edificis i/o amb pilars) formant pèrgola fixa per cobrir espais de major superfície segons les peticions de les escoles. Tenen una superfície de 100 m2 o més. Són ignífugues, imputrescibles i transpirables.

Les escoles on s’instal·laran:

–          Pins del Vallès (130 m2)

–          L’Olivera (150 m2)

–          Pi d’en Xandri (230 m2)

–          Gerbert d’Orlhac (120 m2)

–          Joan Maragall (140 m2)

–          Turó de Can Mates (100 m2)

La despesa prevista és de 140.000 euros. La previsió és que es comencin a intal·lar durant el mes de juny/juliol.

  • Arbrat

Es plantarà una quarantena d’arbres a partir de l’octubre (abans no és possible perquè no hi ha les condicions climàtiques de temperatures més baixes per fer la plantació):

–          Ciutat d’Alba

–          Collserola

–          L’Olivera

–          Gerbert d’Orlhac

–          Joan Maragall

–          Turó de can Mates

El cost serà de 8.000€. Cal recordar que en els darrers 2 anys s’han plantat un total de 131 arbres als patis per fer ombra natural.

  • Tendals a les façanes

S’instal.laran tendalls a 5 escoles per a millorar el confort tèrmic a l’interior dels edificis.

–          Catalunya

–          Pi d’en Xandri

–          Gerbert d’Orlach

–          Bressol La Mimosa

–          Bressol El Niu

En aquest cas, la despesa prevista és de 72.594,34 euros i s’està inciant la seva licitació. La previsió és que es comencin a intal·lar durant el mes de juny/juliol.

  • Reflex del sol a les pistes

D’altra banda, el Pla de Confort Climàtic també inclou aplicar una pintura especial a les pistes de formigó dels patis de les escoles Ciutat d’Alba i L’Olivera per eliminar les molèsties pel reflex del sol. S’invertirà 90.000€ i es preveu que es pugui dur a terme entre el 2024 i el 2025. 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar