Avís preventiu per contaminació a Barcelona i la seva conurbació per una intrusió de pols africana

23/01/2020 – REDACCIÓ /

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació arran d’una intrusió de pols africana. Segons Territori, el desplaçament de la borrasca Gloria ha afavorit el transport de la pols preveient nivells moderats i alts de partícules PM10 a Catalunya aquest dijous i els pròxims dies. L’avís preventiu, la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, s’ha activat als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que integren la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric entre els quals hi ha Sant Cugat.

contaminacio-atmosferica-santcugat
Durant l’avís preventiu per contaminació a Barcelona i la seva conurbació es recomana l’ús del transport públic. Foto d’arxiu.

L’avís comporta, entre altres, indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat i informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar que s’aturin o redueixin activitats o obres amb materials pulverulents.

L’objectiu final de l’avís i les actuacions que se’n deriven és, segons Territori, reduir precisament les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

Superacions dels nivells de partícules

La mesura s’ha pres després de detectar nivells força elevats de contaminació a causa bàsicament d’una intrusió de pols africana. Dimecres es van produir dues superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 en dos punts de mesurament de la ciutat de Barcelona (Eixample i Poblenou).

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats desplaçar-se a peu, en bicicleta o amb transport públic, regular la climatització de les llars baixant la temperatura del termòstat, i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar