Barcelona Energia, l’operador elèctric públic i metropolità

barcelona-energia

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) passa a formar part de la comercialitzadora pública Barcelona Energia, que a partir del 2019 també donarà servei a les instal·lacions de l’AMB. Altres ajuntaments de la metròpolis i fins a 20.000 usuaris particulars també podrien sumar-se a la iniciativa.

barcelona-energia

 

L’AMB fa temps que treballa en un nou model energètic basat en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, afirma que “el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones”. A més, com que es basa en els combustibles fòssils, crea una gran dependència de l’exterior.

Barcelona Energia és una peça clau perquè l’AMB compleixi amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta cap a la transició energètica de l’ens metropolità. Els propers anys, l’AMB vol que es redueixin les emissions fins a un 40% i impulsar la generació d’energia local i renovable per aconseguir més autosuficiència, seguint les directrius europees

Funcions de l’operador

L’operador neix amb tres grans funcions. En primer lloc, subministrar l’energia a les instal·lacions de l’AMB i en un futur anar sumant els seus serveis cap a altres ajuntaments metropolitans. En segon lloc, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania. I en tercer lloc, fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

Un estalvi per a l’administració

La creació de la comercialitzadora pública suposarà un estalvi també per a l’administració. L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners amb el canvi d’operador i ha observat dos factors que asseguren la rendibilitat de l’operació.

D’una banda, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades. De l’altra, l’operador podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia varia de preu constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Pla Clima i Energia 2030

El Pla Clima i Energia 2030 és l’estratègia metropolitana per lluitar contra el canvi climàtic i portar a terme la transició energètica que permeti complir amb les directrius que ha fixat la Unió Europea en l’Horitzó 2030, una sèrie d’objectius que inclouen la reducció d’un 40% de les emissions de CO2, l’augment d’un 30% de les energies renovables i una millora de l’eficiència energètica d’un 30%.

És un ‘pla de plans’, que incorpora tres estratègies amb les quals l’AMB ja fa anys que lluita contra el canvi climàtic: l’Estratègia de gestió del carboni, el Full de ruta per a la transició energètica i el Pla d’adaptació al canvi climàtic.
El Pla Clima i Energia 2030 inclou quatre paquets de mesures (renaturalització, potenciació de la generació local d’energies renovables, sensibilització i coordinació entre l’AMB i els ajuntaments metropolitans) i fins a 96 accions diferents.

Més informació a amb.cat/mediambient

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar