Canals Galeria d’Art dedica una exposició a Francesc Cabanas Alibau

(3/1/2024 – Redacció)

El 1930 Francesc Cabanas Alibau realitzava la que es considera com la primera exposició de pintura de Sant Cugat a la desapareguda Fonda Tadeo. A principis del segle passat, aquest artista considerat un pioner de la pintura a Sant Cugat també va organitzar una mostra d’aficionats locals en la qual ell mateix hi exposava i que és la primera exposició d’art santcugatenca de què es té constància.

Per tot això, Canals Galeria d’Art ha volgut dedicar la primera exposició de l’any a l’obra de Francesc Cabanas Alibau. Una relació que es va iniciar fa cinquanta anys, quan l’any 1973, l’artista va participar en l’exposició col·lectiva que va servir per a inaugurar aquesta galeria de Sant Cugat, i amb els anys, també va intervenir en diverses exposicions individuals i col·lectives.

La introducció del catàleg d’aquesta darrera exposició ha anat a càrrec de la crítica Anna Tamayo que defineix la pintura de l’artista com “una expressió artística que reflecteix el seu amor per la natura i els colors”.

Francesc Cabanas i Alibau va néixer el 1909 i l’any vinent es commemora el 50è aniversari de la seva mort. Tamayo defineix el seu estil “entre fauvista, impressionista i expressionista, de pinzellada àmplia i gestual”. A la seva obra abunden els paisatges santcugatencs, sobretot el Monestir, però també va pintar paisatges d’altres indrets, bodegons, flors i alguns retrats

El 1943 va guanyar el primer premi de Catalunya a l’Exposició Nacional de Belles Arts celebrada a Madrid. I a més de pintor, també va ser dramaturg. Un vessant literari on destaca l’obra teatral “La masia negra” i el recull de narracions “La finestra del meu estudi”.

A Sant Cugat hi ha una escultura que representa Cabanas Alibau, obra de Pascal Plasència, situada dins el recinte del Monestir en un dels racons preferits de l’artista des d’on va pintar alguns dels seus quadres..

Amb aquesta exposició, Canals Galeria d’Art vol recordar la figura d’un dels pintors pioners de Sant Cugat.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar