Collserola tindrà un centre provisional de menors no acompanyats

17/07/2019 – Josep Lluís Silva/

El dispositiu d’atenció immediata per a menors estrangers no acompanyats -que són coneguts com a MENA- s’ubicarà en un edifici de l’entorn de Collserola i està previst que es posi en marxa el 25 de juliol.

collserola-menors-noacompanyats

Foto de la Wikipedia de l’espai natural de Collserola

Aquest dispositiu serà provisional, ja que el Govern treballa amb la idea d’obrir a finals d’any el definitiu en mòduls prefabricats en un solar de Barcelona. D’altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha convocat per aquest dilluns un centenar d’alcaldes, dels municipis que tenen algun centre per a joves migrats sols, per posar en comú les experiències, demanar la col·laboració de tots els agents i administracions i articular un pla de suport. En el primer semestre d’aquest any, han arribat a Catalunya 1.129 joves estrangers sense referents; l’any passat, en aquest període, en van arribar 1.008.

El dispositiu d’atenció immediata, que posen en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el d’Interior, tindrà capacitat per atendre al dia uns 50 joves migrats sols, que és el pic que poden assolir les arribades. S’ubicarà en un edifici de titularitat pública de l’entorn de Collserola.

La idea és que en aquest equipament els menors estrangers no acompanyats que hagin arribat a Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana siguin identificats policialment, sense haver d’anar a la comissaria com passa ara, i rebin una primera atenció de professionals de l’àmbit social fins que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) els ubiqui en algun dels recursos d’emergència disponibles arreu de Catalunya.

Segons ha destacat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, en aquest dispositiu els joves rebran “una primera atenció educativa i tindran les necessitats bàsiques cobertes, amb higiene bàsica, una muda, menjar i descans” i podran esperar-se en unes “condicions dignes” abans de ser traslladats en algun dels centres d’emergència, on solen estar-hi entre dos i tres mesos. Després, el circuit preveu que passin a un centre d’acollida.

Segons fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, aquest centre és provisional i serà un primer pas per reubicar als menors atesos en un dels centres d’emergència distribuïts en 200 municipis catalans.

Tot i que ara es posarà en marxa el dispositiu a Collserola davant la urgència d’obrir-lo perquè els menors puguin ser atesos de manera adequada i evitar així que dormin a les comissaries o en altres espais no habilitats, el Govern té previst ubicar el definitiu en un solar de Barcelona, tenint en compte que la majoria de joves arriben a la ciutat.

Sobre la ubicació, els responsables prefereixen no donar-ne ara com ara més detalls. En tot cas, no serà en el solar de la Zona Franca, una espai en què s’havia fixat Treball, Afers Socials i Famílies. El solar és propietat del Consorci de la Zona Franca i Afers Socials l’ha descartat a curt termini per problemes administratius i jurídics.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar