Comencen els treballs de demolició de l’edifici que ocupava La Xesca

(8/11/2022 –  Redacció)  

Durant aquests dies s’estan duent a terme les tasques de demolició de l’edifici número 66 de l’Avinguda Cerdanyola, antic local ocupat del Casal de Joves la Xesca. És el darrer episodi d’aquest antic bloc de pisos que ha viscut una història singular en els darrers anys.

L’antic edifici va ser adquirit fa més de 10 anys per un propietari que va indemnitzar als llogaters que hi vivien per a enderrocar l’edifici, afectat per una possible aluminosi, i construir una nova edificació que mai es va arribar a construir. L’edifici va quedar buit durant anys fins que el 27 d’agost del 2016 el grup de joves del col·lectiu La Xesca, creat mesos abans, el va ocupar per crear un casal de joves autogestionat que volia donar resposta a la manca d’espais al barri de Sant Francesc.

Tres anys després de la seva ocupació, al 2019, van rebre la primera de moltes ordres judicials de desallotjament que no es van fer efectives. L’Ajuntament també va instar als ocupants que abandonessin l’edifici per raons de seguretat, ja que un informe tècnic municipal especificava que estava compromesa l’estabilitat estructural de l’edifici. Tot i els avisos, els membres del casal van continuar la seva activitat, perquè assessorats per diversos arquitectes consideraven que no hi havia cap perill tot i apuntalament d’algunes zones.

A principis del 2020, membres del col·lectiu La Xesca van ocupar un local del carrer Vallès, proper a l’edifici de l’Avinguda Cerdanyola, amb la intenció de donar continuïtat al Casal en un altre espai, però van ser desallotjats en poc temps.

Van continuar la seva activitat a l’antic edifici fins que va arribar la pandèmia. Tot i que el casal estava tancat, algunes vivendes de l’edifici encara restaven ocupades i el març del 2020 es va produir un incendi. L’edifici va quedar aleshores buit i apuntalat, fins a aquesta setmana en què han començat els treballs d’enderrocament d’aquest immoble que posen fi definitiva a l’Antic Casal ocupat de La Xesca. Un edifici que durant molts anys ha estat una de les imatges singulars al tram inicial d’aquesta avinguda Cerdanyola que continua la seva transformació per a integrar-se a l’eix de carrers vianantizats de Sant Cugat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar