Comencen les obres per connectar les línies del Vallès i el Llobregat d’FGC

(8/1/2024 – Redacció)

Han començat les obres que han de permetre la connexió de les línies dels Ferrocarrils del Vallès i el Llobregat de Ferrocarrils de la Generalitat, i que permetran viatjar de Sant Cugat fins a l’Anoia. Les intervencions inclouen la construcció d’un túnel de quatre quilòmetres a Barcelona, tres noves estacions i la reforma de dues d’existents. Uns treballs que compten amb un pressupost de 300 MEUR i que es preveu que finalitzin a finals del 2029.

Les obres consisteixen en el perllongament de la línia d’FGC Llobregat-Anoia des de l’estació actual de plaça Espanya fins a connectar-la amb la línia del Vallès a l’àmbit de l’estació de Gràcia. Està previst perforar aquest nou túnel mitjançant una tuneladora però abans, durant la propera primavera s’hauran d’inspeccionar més de 13.500 habitatges, locals i garatges, per a garantir als seus propietaris un document fidel del seu estat.

Afectacions en superfície

A partir del 8 de gener vinent, els primers treballs d’obra civil comportaran en els pròxims mesos, de manera progressiva, ocupacions en superfície, que en aquesta fase inicial de l’obra tindran poca incidència en la mobilitat, en cinc àmbits: plaça Espanya; carrer Comte Urgell amb Consell de Cent; carrer Comte Urgell amb Rosselló; c. Comte Urgell, entre Buenos Aires i plaça Francesc Macià; i plaça Gal·la Placídia – travessera de Gràcia. En aquesta fase, les principals tasques corresponen a implantacions de l’obra, cales del terreny o l’execució d’alguns col·lectors.

Tot i que serà en una fase posterior, a partir de l’estiu vinent i de manera gradual, cal indicar que a l’àmbit del Parc Joan Miró, el Departament de Territori reduirà l’ocupació prevista inicialment per a la zona logística de la tuneladora, que passarà a ser de només el 12% –5.300 m2 dels 45.000 que té el parc.

Més cobertura i connectivitat
La connexió de les línies del Vallès i del Baix Llobregat-Anoia d’FGC millorarà el servei ferroviari, estalviant temps de recorregut a les persones usuàries que actualment han de fer transbordament, i obrirà noves possibilitats en la intermodalitat del sistema, ja que les noves estacions facilitaran l’intercanvi amb l’L5, el tramvia i altres línies d’FGC. Així mateix, millorarà i ampliarà la cobertura en transport públic en una zona densament poblada de Barcelona que, a més, compta amb diversos equipaments de rellevància (com l’Hospital Clínic o l’Escola Industrial).

Es preveu que beneficiarà 19,5 milions de persones usuàries l’any i permetrà estalviar prop de 2.700 tones de CO2en emissions anuals. D’altra banda, les persones usuàries podran estalviar de mitjana 4,5 minuts en el seu recorregut.

Treballs previs
Recentment, han finalitzat les tasques per al desviament dels serveis més rellevants afectats per l’obra principal, en tres àmbits: la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer de Llançà i el carrer de Vilamarí, on s’ubicarà el pou d’atac de la tuneladora que perforarà el túnel; la futura estació d’Hospital Clínic; i la nova estació de Gràcia. Aquests treballs han comptat amb un pressupost de 6,5 MEUR.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar