Creen des de Sant Cugat un prototip d’habitatge utilitzant tiges de blat de moro i gira-sol

(08/05/2022 – Redacció/ACN)  

L’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha presentat el prototip d’habitatge que s’ha construït al campus de Sant Cugat del Vallès utilitzant tiges de blat de moro i gira-sol. Es tracta d’un model que pretén demostrar les propietats d’aïllament tèrmic del material en el marc d’un estudi liderat per la Universitat Tolosa III Paul Sabatier i en què també hi participen la Universitat Rovira i Virgili (URC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entre d’altres. El projecte vol demostrar la capacitat d’adaptar materials d’origen vegetal per minimitzar l’impacte ambiental del sector de la construcció, aprofitant el seu rendiment per regular la temperatura.

Prototip de l’Escola d’Arquitectura del Vallès Foto: ACN

Es tracta d’un projecte de recerca transfronterer en què i participen fins a vuit socis de França i Catalunya, entre els quals el Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia de l’Edificació (GICITED), vinculat a l’ETSAV. Sota el nom de SAVASCO, la iniciativa busca desenvolupar materials amb base biològica per demostrar com es pot reduir l’impacte que el sector de la construcció té en l’entorn.

Les canyes de blat de moro i gira-sol tenen un material a l’interior, la medul·la, amb unes propietats específiques el que el fan un bon aïllant tèrmic, i per això ens interessem en veure com podem confeccionar materials i sistemes de construcció per donar un millor aïllament tèrmic als edificis“, explica la sotsdirectora de Relacions amb l’Exterior de l’ETSAV i coordinadora del projecte, Mariana Palumbo.

D’aquesta manera, s’ha treballat amb materials biològics per desenvolupar el projecte, que ha culminat amb la construcció de dos prototips, un a Sant Cugat del Vallès i un altre a Tarbes (França). En el cas de Catalunya, s’ha fet utilitzant blat de moro procedent de Miralcamp (Pla d’Urgell) i gira-sols de Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

Una primera fase del projecte ha estat en el laboratori: “Allà hi hem vist que les característiques tècniques dels materials són les adequades per fer la prova“, explica Palumbo. Un cop testat al laboratori, el pas següent passava per dur-lo a la pràctica amb les construccions a escala real, a Sant Cugat aprofitant els terrenys de l’ETSAV.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar