Desmantellen una banda internacional dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic de drogues amb vincles a Sant Cugat

(17/4/2024 – ACN)

Els Mossos i la Policia Nacional, en coordinació amb la Policia Judiciària portuguesa, Europol i Sirene; han desmantellat un organització criminal dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic de drogues arreu d’Europa. La banda operava a Catalunya, Madrid i Andalusia a l’estat, així com a Portugal i Veneçuela. Hi ha 20 detinguts i 200 testaferros comptabilitzats. La principal via per blanquejar els diners era el seu transport en vehicles amb amagatalls ocults i mecanitzats, així com altres vehicles de transport, des de Barcelona a Madrid i d’allà a Lisboa. Un cop a Portugal, s’utilitzaven mules i testaferros per fer enviaments i ingressos de de diners cap a Veneçuela i Colòmbia. Haurien blanquejat més de 10 milions d’euros.

Font: ACN

El sotsinspector i cap de l’àrea central de delictes econòmics dels Mossos, Josep Angel Merino, ha destacat en roda de premsa que ha estat una investigació molt complexa. Aquesta és la derivada d’una altra investigació iniciada el 2018 arran de la localització de 1.413 kilos de cocaïna en una empresa de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). La droga estava oculta en 800 caixes de folis. El 2020 es van detenir 14 persones i, amb la col·laboració de l’Europol es va poder detectar un enviament de 200 kilos de cocaïna que s’estava preparant per enviar a Rotterdam i que es va poder aturar. Aquesta alta capacitat de distribució de la droga va destapar la necessària xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, que es realitzaven sota la cobertura d’un nombrós grup de persones i empreses ubicades especialment a Catalunya, Madrid i Andalusia.

Aquesta és la investigació que va portar a desmantellar la trama que aquest dimecres han donat a conèixer els tres cossos policials i que va culminar en una operació el 6 i 7 de març, amb 13 escorcolls acordats pel jutjat d’instrucció 1 de Sant Boi. L’operació es va portar a terme de manera simultània a Valls, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid, en els quals van participar efectius de l’Europol. A Portugal, es van fer a Aveiro i Lisboa. A més, amb la col·laboració de la Interpol es va detenir un dels integrants de la banda que residia actualment a Veneçuela.

En els escorcolls es van intervenir més de 130.000 euros en efectiu, lingots d’or, joies i altres objectes de luxe, com 30 rellotges valorats en mig milió d’euros. A més, es van bloquejar més de deu propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles. Algunes de les persones vinculades a l’organització es trobaven a la presó complint condemna per altres causes relacionades amb el narcotràfic. D’altra banda, la investigació no es dona per tancada i no es descarten més detencions.

Els arrestats van passar a disposició judicial i set d’ells han ingressat a presó, entre aquests un a Portugal i un a Veneçuela. El cap de la secció de Delinqüència Econòmica i Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional, Juan de Dios, ha explicat que el líder de l’organització era de Catalunya i que els dos arrestats que han ingressat a la presó a Portugal i Veneçuela eren també figures en un ordre jeràrquic alt dins de la banda.

Mules, testaferros i empreses pantalla
Els sistemes que feia servir la banda per blanquejar eren diversos però sempre tenien l’objectiu d’acumular actius a Amèrica del Sud, principalment a Colòmbia i Veneçuela. El principal era el que es coneix policialment com a mètode del ‘pitufeo’, que consisteix en fer ingressos de diners en efectiu en petites quantitats. Això feia que fossin pràcticament indetectables per la gran diversificació dels diners entre més de 200 testaferros i desenes de societat pantalla. A més, utilitzaven mules per als enviaments de diners cap a Sud Amèrica. Merino ha detallat que només amb el transport humà de diners s’han acreditat 7 milions d’euros.

El control de tots els testaferros era supervisat pels principals investigats, que donaven instruccions clares de com s’havia de procedir en cada operació amb codis xifrats mitjançant imatges compartides al mòbil. Aquests codis s’enviaven entre els diferents col·laboradors de l’organització, encarregats de moure els diners o d’ingressar-los en comptes corrents.

Els diners en efectiu que es van interceptar en l’operació policial van permetre certificar que no només es feien servir euros sinó també dòlars. De fet, es feia servir aquesta moneda per fer inversions en productes bancaris de Sud Amèrica. D’entre aquests, es va observar una inversió en països no cooperants com Panamà, on havien fet arribar part dels beneficis que es distribuïen entre els propis investigats.

Entramat d’empreses pantalla i compra d’actius
Una altra metodologia emprada per al blanqueig eren injeccions de diners sobre un entramat d’empreses privades vinculat a un empresari, el qual comptava amb la col·laboració de terceres empreses per a simular operacions comercials.

Una altra modalitat era destinar part dels fons a comprar propietats, que es posaven a nom de testaferros, incloent-hi immobles a Sud Amèrica.

De Dios ha assegurat que la banda està “completament desarticulada”. Ha concretat que un cop finalitzada la investigació principal, s’han bloquejat més de 100 bancaris i s’han embargat fins a 400.000 euros. Pel que fa a les empreses pantalla, ha afirmat que la major part estan inoperatives perquè els seus líders estan a la presó i que es treballa perquè deixin d’operar les que poden continuar actives. Sobre això, ha afirmat que els testaferros podrien desconèixer què es feia amb les companyies.

De la seva banda, l’inspector de policia judicial portuguesa Carlos Cunha ha destacat que s’ha pogut acreditar que es feia servir la diàspora portuguesa a Veneçuela per fer arribar els diners allà a través dels ingressos d’efectius en comptes bancaris del que eren titulars altres sospitosos. Pel que fa al principal investigat i arrestat a Portugal, ha concretat que vivia en una luxosa vila a l’interior de la qual es van trobar dues caixes fortes, joies, màquines de comptar diners, lingots d’or, una arma de foc i documents bancaris.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar