El Govern atorgarà la Medalla d’Or de la Generalitat al santcugatenc Arcadi Oliveres, a títol pòstum

01/09/2021 – Redacció/ACN

  • També rebrà la Medalla d’Or la biòloga, oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví
  • El lliurament del guardó es farà el dia 9 de setembre, en el marc dels actes commemoratius de la Diada

El Govern ha aprovat els decrets pels quals s’atorgarà la Medalla d’Or de la Generalitat a l’economista i expresident de Justícia i Pau, el santcugatenc Arcadi Oliveres, a títol pòstum, “per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social“, i a la biòloga, oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví, “per la seva destacada trajectòria com a oceanògrafa, biòloga, investigadora científica i escriptora”. El lliurament del guardó es farà el dia 9 de setembre, en el marc dels actes commemoratius de la Diada. L’any passat, la Generalitat va atorgar la Medalla d’Or a la mestra i pedagoga Teresa Codina i al cantautor Lluís Llach.

El santcugatenc Arcadi Oliveres en una xerrada

Amb la concessió de la Medalla d’Or a Arcadi Oliveres la Generalitat “vol honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània“. I amb la distinció a Josefina Castellví “vol honorar una de les pioneres de la investigació científica a Catalunya” que, “amb la seva trajectòria i el seu talent, ha obert el camí a moltes dones científiques, fet que –conjuntament amb el seu prestigi i projecció internacional– la situen com un autèntic referent per a les noves generacions de científics“.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer a Barcelona el 1945 i va morir a Sant Cugat del Vallès el passat 6 d’abril. Era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona i de l’Assemblea de Catalunya.

Arcadi Oliveres, promotor de Procés Constituent, en un acte electoral d’En Comú Podem.

Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Christi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona. L’estiu del 1976 va participar en l’organització de la Marxa per la Llibertat i fou detingut a la Sénia per la Guàrdia Civil. El 1977 va participar en la creació de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR).

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant en diferents edicions del Fòrum Social Mundial. També va formar part de l’Associació per la Taxació de les Transaccions i per l’Ajuda als Ciutadans (ATTAC) i de la Societat Catalana d’Economia. Va escriure diversos llibres i articles. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

.


Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar