El ple se’n va de vacances amb deures en medi ambient, seguretat i igualtat de gènere

23/07/2019 – REDACCIÓ /

Aquest dilluns el ple de l’ajuntament se’n va anar de vacances d’estiu amb els deures en medi ambient, seguretat i igualtat de gènere que imposen les tres mocions aprovades.

Emergència climàtica

El ple municipal va aprovar una moció institucional presentada per Junts  Per Sant Cugat en què s’insta l’Ajuntament a declarar formalment Sant Cugat en situació d’emergència climàtica i ambiental.

Com a pas previ a la declaració, que podria fer-se efectiva abans d’acabar l’any, es preveu la constitució d’una Taula per a l’Emergència Climàtica integrada per persones expertes en la matèria, membres del cos tècnic municipal i de la comunitat educativa i de la innovació, i entitats, representants dels grups polítics i moviments locals com Fridays for Future Sant Cugat. La Taula tindrà com a objectiu calendaritzar i crear un pla d’acció que s’implementarà a partir de l’anunci de la Declaració d’Emergència Climàtica.

Seguretat dels Túnels de Vallvidrera

El plenari també va aprovar una moció de Ciutadans per Millorar la seguretat als Túnels de Vallvidrera. Aquesta iniciativa té com a objectiu instar el Govern de la Generalitat a “buscar alternatives que millorin la seguretat a l’interior dels Túnels de Vallvidrera” on diàriament hi transiten uns 30 mil vehicles de mitjana. En aquest sentit, proposa la incorporació d’elements físics mòbils que separin els carrils reversibles per evitar col·lisions, millorar la il·luminació i la senyalització, així com qualsevol altre mesura que es consideri oportuna.

Suport al “Parlament de les Dones”

Junts Per Sant Cugat va presentar una altra moció per Donar suport a la declaració del ‘Parlament de les Dones’.   Aquesta fa referència a l’adhesió de l’Ajuntament a la Declaració sorgida del darrer ple de l’anomenat “Parlament de les dones” celebrat el passat 1 de juliol al Parlament de Catalunya. Fruit d’aquesta moció l’Ajuntament hi va donar suport i  es va adherir a la Declaració del ‘Parlament de les dones’ fent lectura de la mateixa durant la celebració del ple.

El text, inspirat en la Declaració de Beijing de 1995, repassa la vulneració de drets que pateixen les dones i estableix les bases de l’agenda política per preservar i promoure els drets humans de les dones en àmbits com l’educació, la cultura, els àmbits laborals i econòmics, la participació social i política, la salut i la sexualitat i el dret de les nenes i les dones a viure lliures de violència masclista.

Altres iniciatives

Ampliació de la plantilla de l’Escola Municipal d’Art i Disseny

D’altra banda, el ple també va aprovar la contractació de nous docents per a l’Escola Municipal d’Art i Disseny. En concret s’amplia la plantilla amb 9 places de Professor/a de secundària, classificades en el subgrup A1.

Amb aquesta incorporació, que es farà efectiva el pròxim mes de setembre, es dóna resposta a la demanda del Patronat Municipal d’Educació “per poder iniciar el curs escolar 2019-20 amb plenes garanties educatives”.

Llum verda a una nova benzinera

El ple va aprovar també el tràmit de l’aprovació provisional de la nova benzinera de Sant Cugat, ubicada a l’avinguda de la Via Augusta, en els terrenys del supermercat Bonpreu Esclat. El ple ho va aprovar amb els vots favorables dels partits que donen suport al govern i Junts Per Sant Cugat i l’abstenció de Ciutadans.

La Generalitat de Catalunya haurà de ratificar aquesta mesura.

El regidor Lliberia oficialitza la seva renúncia

En el ple ordinari de juliol es va fer oficial el comiat del regidor Josep Lluís Lliberia anunciat  el passat 15 de juliol per la seva discordància amb la política de pactes amb el PSC que s’ha produït tant en l’àmbit local com a nivell nacional des de les eleccions municipals del 26 de maig.

En el seu discurs de comiat, Lliberia va expressar que els partits independentistes “ho han fet fatal i han tocat fons”.

La renúncia obre la porta a l’entrada en el ple a la següent persona de la llista de Junts Per Sant Cugat, Sílvia Solanellas.

Tensió en els precs i preguntes dels grups de l’oposició

El torn de preguntes dels regidors de l’oposició va ser el moment més tens del ple. Sobretot en les intervencions de l’exalcaldessa Carmela Fortuny.

Precs de Ciutadans

En aquest apartat, els regidors de Ciutadans van posar sobre la taula diversos temes com els contenidors cremats, les pintades, el mercat de Volpelleres o de l’agressió sexual durant la Festa Major o sobre el brot de legionel·losi que ha afectat en les darreres setmanes alguns santcugatencs.

Brot de legionel·losi

Sobre aquesta qüestió, la regidora Gemma Aristoy va explicar que les quatre persones afectades ja han estat donades d’alta i que, encara que es desconeix el focus del brot, aquest no es troba ni en cap sistema de reg ni en cap altre vehicle del municipi.

Precs de Junts Per Sant Cugat

En aquest apartat, els regidors de Junts Per Sant Cugat van preguntar a l’equip de govern sobre el nou tribut metropolità,  sobre la Unió santcugatenca, sobre les obres que es faran durant les vacances per unir tres despatxos municipals que no tenen llum natural, sobre el nou assessor Jordi Colomer i unes informacions aparegudes a diversos mitjans de comunicació posant en qüestió la seva feina i sobre el centre de menors no acompanyats que en els propers dies s’instal·larà a Collserola.

Precs i preguntes dels santcugatencs

El torn de preguntes dels ciutadans de Sant Cugat va girar al voltant de l’estat dels carrers del barri de Sant Francesc i de l’excés de terrasses en alguns punts de la ciutat, entre d’altres qüestions. A més, joves de Fridays for Future van donar el suport la moció aprovada al ple sobre l’emergència climàtica.

La darrera de les intervencions va preguntar sobre la rotondra de l’hipòdrom i el seu futur. Des de l’equip de govern, se li va respondre que el projecte tira endavant.

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger