Els Mossos desarticulen un grup criminal que operava mitjançant l’estafa del fals fill

(7/11/2023 – ACN)

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que operava arreu de l’Estat mitjançant l’estafa del fals fill, és a dir, reclamar diners a víctimes a través de missatges al mòbil fent-se passar pel seu fill. L’actuació dels Mossos va tenir lloc el 2 de novembre passat, quan van detenir un total de 17 persones a Premià de Mar, Granollers, Mollet del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Vic, Olot, la Bisbal d’Empordà i Canovelles. El grup criminal ha estafat més de 60.000 euros i les víctimes que han patit el perjudici econòmic resideixen arreu d’Espanya: Sant Cugat del Vallès, Argentona, Lleida, Madrid, Badajoz i València.

Les 17 persones detingudes són presumptes autores dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa, coaccions, detenció il·legal i robatori amb violència i intimidació. Del total de detinguts, 12 van quedar en llibertat després de declarar en seu policial mentre que els altres cinc van passar dissabte a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Mataró. A banda de les detencions es van intervenir uns 2.000 euros en efectiu.

Modus operandi
El grup criminal seguia sempre els mateixos patrons per consumar l’estafa: primer de tot, enviaven missatges a través de whatsapp on es feien passar pel fill/a de les víctimes. En aquest missatge els deien que havien hagut de canviar el número de mòbil, ja que se’ls hi havia trencat i que només podien parlar per missatge, i que necessitaven diners per fer front a algun pagament que tenien pendent.

En cas que la víctima es cregués el relat i fes les transferències de diners, li feien fer a números de compte de testaferros propers al lloc de residència dels estafadors, que prèviament havien seleccionat a través de persones que es dedicaven a captar-les. En la majoria dels casos seleccionaven persones vulnerables i que no mostressin gran resistència en cas de detectar que estaven fent alguna irregularitat.

Un cop aquestes testaferros rebien els diners al seu compte, els estafadors els hi feien treure en metàl·lic del banc, o bé els hi feien traspassar a un altre compte bancari. D’aquesta forma, sense saber-ho, els testaferros es convertien en partícips en l’activitat delictiva.

Inici de la investigació
La investigació es va iniciar arran d’una denúncia presentada a Palma de Mallorca, en la que la víctima va rebre un missatge al seu telèfon mòbil en el qual es feien passar pel seu fill i li demanaven un traspàs de diners per fer front a uns pagaments.

Aquesta víctima, en pensar que efectivament estava parlant amb el seu fill, va fer tres moviments bancaris en què va acabar traspassant un total d’11.885 euros a tres comptes bancaris diferents.
El mateix dia que van passar aquests fets, el 13 de maig, una segona víctima va denunciar que havia rebut al seu compte un abonament de 3.970 euros i que a través d’un amic seu havia de treure en metàl·lic aquesta quantitat de diners per donar-li a una tercera persona. Aquests diners eren part dels 11.885 euros que acabaven d’estafar.

Posteriorment, van acompanyar la víctima a un local d’apostes de Mataró per tal de fer més reintegraments de diners. Aquesta acció es va fer contra la voluntat de la víctima, ja que es va sentir coaccionada.

La Unitat d’Investigació de Premià de Mar es va fer càrrec de les investigacions i va poder acreditar l’existència d’un grup criminal que estava especialitzat en aquesta tipologia delictiva.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar