Els nivells de diòxid de nitrogen a Sant Cugat no disminueixen tot i l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions

(23/02/2023 – Redacció)   

Segons les darreres dades facilitades per l’ajuntament de Sant Cugat, els nivells de diòxid de nitrogen de Sant Cugat no han canviat en els darrers dos anys. L’estació de vigilància i previsió de contaminació atmosfèrica que hi ha al barri de Sant Francesc dona unes xifres de 20 µg/m3 de mitjana pels anys 2021 i 2022. Durant el primer any de la pandèmia, la xifra s’havia situat en els 19 µg/m3, 6 punts per sota dels nivells del 2019. En canvi, durant els darrers dos anys, quan s’ha implantat la Zona de Baixes Emissions a Sant Cugat, aquests nivells no han disminuït. Tot i que sí que és cert, que no s’ha tornat als valors d’abans de la pandèmia que al 2016 i 2017 havien arribat als 27 µg/m3.

Tot i aquestes dades, des de l’ajuntament afirmen que la ZBE està contribuint positivament a reduir les emissions de gasos contaminants i, per tant, a millorar la qualitat de l’aire de Sant Cugat. Es basen en les dades d’un informe de l’agència pública Barcelona Regional que han presentat en el marc de les jornades “Mobilitat i Ciutat Saludable” organitzades per l’Ajuntament. Unes dades que són una estimació realitzada en base al nombre real de vehicles que circulen a Sant Cugat captats per les càmeres de la ZBE. Tenen en compte el tipus de vehicle, la seva etiqueta i la velocitat mitjana a la qual circulen. Segons aquestes estimacions, l’any 2022 s’haurien d’haver aconseguit reduir, respecte l’any 2021 (període abril-desembre), un 13% les emissions de diòxid de nitrogen (NOx), un 4% el diòxid de carboni (CO2) i un 18% el carboni negre.

Les dades d’aquest estudi també mostren una lleugera reducció de la circulació global de vehicles captats per les càmeres durat aquest mateix període, d’un 1,2%. Pel que als vehicles sense etiqueta ambiental, al maig del 2021 aquests representaven un 5,4% del total i a finals de l’any passat la seva xifra s’ha reduir fins el 1,9% del total.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar