(29/04/2022 – Redacció)
Si heu passejat darrerament per la zona de Can Monmany i l’ermita de la Salut a Valldoreix potser us ha cridat l’atenció l’acumulació de les restes dels treballs de prevenció d’incendis. A priori podem pensar que mantenir part de les restes al sotabosc potser no maximitza l’objectiu de prevenció d’incendis, però segons els responsables dels treballs sí que ho faran amb el temps.
Es tracta dels criteris de conservació de la biodiversitat que integren
el Pla Tècnic de Gestió i Millora forestal d’aquesta finca i les recomanacions fetes al Pla de Prevenció d’Incendis de Collserola.
El benefici que suposa deixar les restes al sotabosc a curt i mitjà termini supera els inconvenients que podrien provocar. Aquests nous criteris assoleixen l’objectiu prioritari que era trencar la continuïtat vertical de la vegetació per evitar un incendi de capçades i facilitar l’actuació dels bombers, s’ha assolit.
La zona on s’han fet els treballs està catalogada com a punt estratègic de gestió per a la prevenció i extinció d’incendis. Sí que s’ha extret la fusta de dimensió suficient per ser aprofitada per llenya, mentre que les restes de tallada s’han trossejat i escampat per la superfície, principalment, per conservar la humitat de sol, reduir l’evaporació i permetre el retorn de nutrients al sòl. Ambdós factors afavoreixen la vitalitat dels arbres restants, fet que augmenta tant la resistència a sequeres com a la prevenció d’incendis. En les zones de més pendent la presència de restes redueix l’erosió del sòl en esdeveniments de pluja. Quant a la biodiversitat, la matèria morta que representen les restes afavoreix la presència de petits escarabats i fongs que la transformen en nutrients.
Les actuacions s’han dut a terme a més de 10 hectàrees que hi ha entre la masia de Can Monmany i el Puig Madrona, a Valldoreix.