En el bell Danubi blau de Johann Strauss (II)

FloraPuntos_model-opinio

Per Flora Puntós, Presidenta, Fundació Música Simfònica i de Cambra. Orquestra Simfònica Sant Cugat

El compositor austríac Johann Baptist Strauss (Neubau, 1825-Viena, 1899) va escriure l’any 1867 el vals En el bell Danubi blau op. 314 (An der schönen blauen Donau) per encàrrec de Johann Herbeck, director del Wiener Männergesangverein. Aquesta formació ha estat un cor exclusivament d’homes fins a principis d’aquest any 2022, quan s’han incorporat dones. El motiu de l’entrada de dones és la sobtada baixa de cantaires masculins a causa de la pandèmia. La lletra inicial de l’obra era de Josef Weyl. Aquest vals cantat no va causar massa emoció quan es va estrenar amb el cor el 13 de febrer de 1867 a la Sala Diana de Viena sota la direcció del Rudolf Winburn.

El mes d’abril d’aquell mateix any, durant l’Exposició Universal de París del 1867, davant el personal de “Le Figaró”, Strauss va dirigir En el bell Danubi blau només amb formació simfònica, obtenint un gran èxit, i més tard el va dirigir al Covent Garden de Londres. A partir d’aquell moment l’obra es va fer molt famosa arreu del món. Posteriorment, es va fer una altra lletra, però la seva popularitat ha esdevingut simfònica, no coral. Cent anys més tard, el 1968, Stanley Kubrick, director de 2001: una odissea de l’espai (2001: A Space Odyssey), va utilitzar aquest vals a la seva pel·lícula.

Strauss (II) va viure en un entorn familiar musical. El seu pare, Johann Strauss (I) (1804-1849) i els seus germans Josef (1827-1870) i Eduard (1835-1916) també van ser compositors, però Johann (II) va ser el més cèlebre d’aquesta dinastia. Va escriure més de cent seixanta valsos, vuitanta contradanses, cent cinquanta polques… El fet d’elevar el vals més enllà d’una dansa popular va contribuir al seu reconeixement internacional com a músic.

Podeu escoltar aquesta obra el 27 de desembre a les 20 hores al Teatre-Auditori Sant Cugat interpretada per l’Orquestra Simfònica Sant Cugat dins del programa del concert Valsos i Danses.


Flora Puntós i Cabero
Presidenta Orquestra Simfònica Sant Cugat
 
Per a més informació consulteu: simfonica.cat

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger