Entreguen les claus dels primers habitatges cooperatius de Sant Cugat

(28/02/2023 – Redacció)   

Van agafar el seu nom dels mestres de La Floresta que hi van viure fins fa dues dècades. Van estar molts anys abandonades, fins que el 2014 van ser ocupades. Els veïns de La Floresta portaven anys reclamant la rehabilitació de Les Casetes dels Mestres, en una època en què des de l’Ajuntament es començava a parlar de masoveria urbana. La cooperativa Sostre Cívic va actuar en aquell moment com a agent mediador entre el col·lectiu i l’Ajuntament i van arribar a un acord entre les parts per promoure habitatges de protecció oficial en règim de cessió d’ús. Un projecte pioner en aquell moment, però que va estar encallat durant anys, fins que el 2020, se superen les traves burocràtiques i el projecte de rehabilitació tira endavant.

La rehabilitació de les Casetes dels Mestres també van ser un projecte singular. Les obres han anat a càrrec de La Constructiva SCCL: la primera gestora de la construcció cooperativa i sense ànim de lucre del país. Es van utilitzar sistemes i materials de bioconstrucció, com la fusta, així com instal·lacions passives i actives altament eficients. A més, en el procés van participar el mateix grup de cooperativistes que hi acabarien vivint i que es van batejar com a Clau Mestra. Aquest model innovador en la construcció d’habitatge cooperatiu va servir per a abaratir costos i a l’hora per a empoderar el grup de convivents.

Un llarg procés que s’ha plasmat per fi amb l’acte d’entrega de claus d’aquests 11 habitatges cooperatius d’entre 60 i 38 m², a més d’un espai col·lectiu, en règim d’habitatge protegit (HPO) a preu assequible. Les sòcies paguen unes quotes mensuals d’entre 300 € i 500€, i en el seu moment va fer una aportació de capital d’entre 6.000 € i 9.000 €, segons la superfície de l’habitatge i que se’ls retornava si decideixen marxar del projecte.

El de Clau Mestra a les Cases dels Mestres de La Floresta és el primer projecte d’habitatge cooperatiu de Sant Cugat i una mostra de les possibles solucions al gran problema de l’habitatge a la ciutat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar