ERC justifica el dèficit per “la forta baixada d’ingressos prevista i d’un increment de preus generalitzat”

(27/09/2023 – Redacció)

Junts per Sant Cugat va fer públic que l’Ajuntament tancarà l’exercici de 2023 amb més de 25 milions de dèficit en una roda de premsa a càrrec del tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, on no van ser presents ni l’alcalde, ni el portaveu del grup d’ERC, Bernat Picornell. Des d’Esquerra Republicana, com a partit que va governar el passat mandat amb CUP i PSC i que ara ho fa amb JxSC, han firmat en un comunicat que aquest dèficit és “conseqüència de la forta baixada d’ingressos prevista i d’un increment de preus generalitzat, l’actual situació econòmica de l’administració és complicada”.

Fotografia: Premsa Ajuntament Sant Cugat

Segons les dades fetes públiques per l’Ajuntament, l’exercici del 2022 va ser el primer en tancar-se en negatiu després d’uns anys de superàvit, amb un dèficit proper als 10 milions d’euros i la previsió és que el del d’aquest 2023 es tanqui amb una xifra superior als 25 milions d’euros. Recordem que el govern tripartit va entrar a l’Ajuntment el 2019, un exercici que es va saldar amb un superàvit superior als 5 milions i que al 2020 encara va ser superior, proper als 15 milions. Però els comptes dels dos anys posteriors del mandat d’ERC, PSC i la CUP van anar a la baixa fins arribar a un rècord històric.

El comunicat d’ERC vol posar aquestes dades “en el context d’una situació global complexa, amb les despeses assumides per l’Ajuntament fa uns anys i no previstes relacionades amb la COVID (1,5 MEUR en contractes d’emergència, per exemple); sense oblidar la inflació i l’increment dels preus de l’energia i de materials generats per la guerra d’Ucraïna. Això ha

obligat l’administració a actualitzar els preus d’alguns contractes i licitacions. També cal tenir present un increment desbocat de l’IPC (9,3% en el període gener 22-agost 23).”

Esquerra Republicana posa en valor que “davant d’una situació tan delicada per a la ciutadania, l’Ajuntament optés fa tres anys per no augmentar impostos durant la resta del mandat per no generar més dificultats a les famílies, i també reivindica els ajuts per a comerços, les persones autònomes i la petita i mitjana empresa que es van aprovar

aleshores. També es van mantenir inversions importants i que eren urgents des de feia anys: els canvis de gespa als camps de futbol, els ajuts a les beques menjador, el projecte de La Unió i millores en els casals de la gent gran, entre d’altres.”

Tot i això, pels republicans “aquesta davallada d’ingressos s’explica, principalment, per la impossibilitat de recaptar com abans l’impost de les plusvàlues per culpa del Tribunal Constitucional. Una situació que afecta en bona mesura la capacitat econòmica dels municipis i, en el cas de Sant Cugat, aquest sotrac ha suposat per a l’Ajuntament deixar d’ingressar 15 MEUR previstos.”

Afirmen que actualment hi ha un dèficit en els comptes municipals generat per una conjuntura econòmica global complexa, però el govern “vetllarà perquè la qualitat dels serveis municipals no es vegi afectada”. Al seu comunicar, ERC Sant Cugat afirma que “aquesta baixada d’ingressos i increment de la despesa era coneguda i era inevitable que el govern sorgit de les eleccions municipals hauria d’entomar una situació complicada. L’objectiu del nou govern d’Esquerra Republicana i Junts és fer-hi front a través del pla de sanejament establert en les darreres setmanes, per tal que aquesta disminució d’ingressos repercuteixi el mínim a la ciutadania i entitats. És moment de buscar complicitats i treballar amb altres administracions i el propi teixit associatiu per assegurar que això sigui així.

Hem estat quatre anys al capdavant de l’Ajuntament, sempre al costat de la ciutadania i les persones que més ho necessitaven, i seguirem defensant que aquesta sigui la prioritat número 1.”

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar