FGC redueix un 72% les emissions de gasos contaminants el 2019

05/05/2020 – REDACCIÓ /

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha anunciat que l’any 2019 va reduir un 72% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). Bona part d’aquesta reducció ha estat possible gràcies a la compra d’energia elèctrica d’origen renovable i certificada que s’ha fet des del mes d’agost de l’any 2018.

FGC

Aquesta inversió en energies renovables ha tingut un destacat impacte l’any 2019, que ha permès que en aquests moments el 100% de l’energia elèctrica subministrada sigui energia verda.

Les previsions de l’empresa de transport públic apunten, a més, que aquest 2020 el 25% de l’energia consumida procedirà de plantes solars i l’objectiu per al 2021 és arribar al 100% d’energia solar.

Aquestes accions per reduir la petjada de carboni formen part dels compromisos que l’Agenda Ambiental que FGC va implementar l’any 2018. Aleshores es va iniciar un estudi per conèixer l’impacte de l’activitat de la companyia sobre el medi ambient i amb aquestes dades es va poder engegar un paquet de mesures per a reduir-lo. 

El president d’FGC, Ricard Font, ha destacat el compromís d’FGC en la lluita contra el canvi climàtic. “L’agenda estratègica va ser un primer pas i ens va mostrar la radiografia de la situació però a mesura que anem implementant mesures l’agenda es va revisant i fruit d’aquesta revisió, alineada amb els Compromisos d’Acció Climàtica del Govern i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, volem arribar a la neutralitat de carboni abans del 2030”, ha insistit.

En aquesta investigació, es va constatar que el consum de gas i el consum elèctric eren els dos conceptes amb un major pes específic en la petjada de carboni i per això, en una primera fase, una part important de l’esforç de reducció es va focalitzar en l’energia.

Un cop assolida la reducció d’emissions de l’energia elèctrica, la segona fase se centrarà en la mitigació de l’impacte del consum de combustibles fòssils i en la transició cap a un consum intensiu de fonts d’energia renovable. En aquest sentit, FGC té prevista la substitució de maquinària de treball per d’altres de zero emissions; la substitució de les actuals calderes de gas per d’altres de fonts renovables; la substitució de la flota de vehicles per altres d’elèctrics, i la reducció de l’ús del gasoil en les locomotores de mercaderies amb l’entrada en servei de locomotores mixtes.

En la reducció global del 71,74% de les emissions d’FGC han contribuït també les millores derivades d’altres actuacions que s’han anat desenvolupant al llarg de l’any, com l’ambientalització gradual de la flota de vehicles corporatius, la millora de l’eficiència dels equips de climatització dels edificis i dependències, que ha comportat una disminució del 30% d’emissions respecte a l’any passat, i l’increment de l’ús de calderes d’energies renovables com la biomassa i la geotèrmia, en detriment de l’ús de combustibles fòssils.

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger