(30/02/2023 – Redacció)
Després de 17 mesos d’obres, la muralla de llevant del Monestir s’ha recuperat i possat en valor com a part d’aquest Bé Cultural d’Interès Nacional. La Diputació de Barcelona ha completat els treballs de restauració han un pressupost proper al mig milió d’euros, unes obres que han anat a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local.
Coincidint amb aquest final d’obres, l’alcaldessa Mireia Ingla, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, han visitat la restauració. En el transcurs de la visita també s’ha signat un nou document que manifesta la voluntat de l’Ajuntament i la Diputació per continuar treballant conjuntament en la restauració i posada en valor del Monestir de Sant Cugat.
Aquest tram de muralla forma part de les defenses construïdes al segle XIV i està format per tres torres i tres trams de muralla amb una extensió d’aproximadament 65 metres. L’aspecte actual respon, en gran part, a reformes realitzades al segle XVI en aquest sector de muralla. També hi són presents modificacions posteriors, com l’eliminació d’elements defensius amb motiu de la Guerra de Successió de 1714 o la creació de cisternes per regar els horts exteriors a l’interior de les torres.
El terreny on es disposen les muralles és d’alt potencial arqueològic, amb una llarga seqüència de 2.000 anys d’ús des de l’època romana. La restauració ha consolidat i restaurat les estructures de maçoneria de les torres i dels diferents trams de muralla per garantir-ne l’estabilitat i posar en valor les traces originals, recuperant i significant tots aquells elements que poden ajudar a la lectura i comprensió del monument i de les seves diferents etapes històriques. S’ha instal·lat una escala de cargol que permet l’accés al nou forjat de fusta construït a la part superior de la torre sud, que s’ha habilitat com a mirador perquè es pugui visitar i gaudir d’una nova visió tant del monument com de l’entorn urbà i del paisatge. Unes actuacions que es podran conèixer de primera mà gràcies a les jornades que el Museu de Sant Cugat ha organitzat l’1 i el 2 d’abril, sota el títol d’Assaltem la Muralla!
Dissabte 1 d’abril10h
Castrum Octavianum. Les defenses del Monestir
El Castrum Octavianum és un dels noms històrics mítics de Sant Cugat. A tothom li sona el nom, però és poc conegut el seu significat i el que ha donat de si en la legitimació del poder monàstic. Visita oberta a tothom. Es podrà veure la torre de l’homenatge i el nou mirador de la torre sud.
Durada: 60 min
Punt de trobada: plaça de l’Om davant de l’entrada del Museu del Monestir
Activitat gratuïta amb aforament limitat, amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda
Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51
11h a 14h
Assaltem la muralla!
Visites guiades cada 30 minuts per conèixer els resultats de la restauració de la muralla de llevant i pujada al mirador de la torre sud
Públic general
Durada: 30 min
Punt de trobada: Museu del Monestir
Activitat gratuïta amb aforament limitat, amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda
Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51Diumenge 2 d’abril
11h a 14h
Assaltem la muralla!
Visites guiades cada 30 minuts a la muralla i pujada al mirador de la torre sud
Públic general
Durada: 30 min
Punt de trobada: Museu del Monestir
Activitat amb espais no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda
Activitat gratuïta amb aforament limitat
Cal inscripció prèvia a museu@santcugat.cat / 93.675.99.51