Generalitat i Ministeri tanquen l’acord pels intercanviadors ferroviaris a Sant Cugat

(2/11/2023 – Redacció)

El Ministeri de Transports i Mobilitat del govern espanyol i la Conselleria de Territori de la Generalitat han arribat a un acord per iniciar la tramitació administrativa i econòmica de dos de quatre convenis d’encomana de gestió d’infraestructures, entre ells, els intercanviadors ferroviaris de Renfe i FGC a Sant Cugat del Vallès. La inversió estimada per a aquests dos convenis és de 420 milions d’euros, que finançarà el Ministeri directament o a través d’Adif. La signatura es podria fer en els propers dies o setmanes.

Així ho han anunciat el secretari d’Estat del Ministeri, David Lucas, i la consellera de Territori, Ester Capella, en la celebració del 175è aniversari del primer ferrocarril de la península Ibèrica entre Barcelona i Mataró.

Capella ha dit que els dos convenis són molt importants. El del Maresme és una llarga reivindicació dels alcaldes de la comarca i un “deute històric” de l’Estat. Per a la consellera, el conveni per la N-II i la C-32 servirà perquè la N-II tingui menys trànsit privat i més espai per a ciclistes, vianants i transport públic i es converteixi en un “eix cívic”.

“Hem arribat a un acord per fer realitat uns convenis que permetran millorar la mobilitat en el conjunt de la comarca del Maresme, on el ferrocarril també estarà present, i potenciar el servei del tren i la connectivitat del Vallès Occidental”, ha assegurat Lucas. “Quan es col·labora, s’avança”, ha afirmat.

Lucas ha aprofitat l’acte del 175è aniversari per explicar que “a mitjans del 2023 s’han superat els 1.150 milions d’euros d’execució al Pla de Rodalies, el 33% de la inversió total prevista per a 2020-2025, amb més de 160 actuacions en marxa. Entre elles destaquen la duplicació de la línia R-3, actualment en execució; la compra de 101 nous trens; o la instal·lació de nous sistemes de senyalització més segurs”.

El conveni dels dos nous intercanviadors al Vallès entre la línia R8 de Rodalies i les línies S1 i S2 d’FGC costarà uns 36 milions, que pagarà el Ministeri o Adif. Un intercanviador serà prop de l’actual estació de Rubí de la R8 i la d’Hospital General de la S1. L’altre serà en l’estació de Sant Cugat del Vallès de la R8 i la de Volpelleres de la S2 de Ferrocarrils. Per determinar l’abast de les actuacions precises per materialitzar els centres d’intercanvi, determinar la seva viabilitat i les afeccions a la xarxa ferroviària existent Adif farà un estudi previ.

Els altres dos convenis, que encara no s’han pogut acordar del tot, són el de la millora de la connectivitat de l’AP-2 i l’AP-7, i l’execució de l’Eix Pirinenc de la carretera N-260.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar