Hi ha hagut el primer cas d’un gat mort per coronavirus a casa nostra?

Per Jordi Altimira de Veteralia Sant Cugat

La darrera setmana hem conegut el cas de la pèrdua d’un gat presumptament afectat de Covid-19. Es dona la circumstància que aquest gat vivia en un entorn on diversos familiars patien la malaltia. Evidentment, i tenint en compte la pandèmia que ens està afectant, és una notícia que alarma. En aquest cas, el gat, d’edat avançada, va ser atès per problemes respiratoris greus en el seu centre veterinari. Se li va detectar una insuficiència cardíaca descompensada i, donat el seu estat, se li va practicar l’eutanàsia humanitària. Posteriorment se li va practicar una necròpsia en el Centre d’Investigació de Sanitat Animal, a Bellaterra. El diagnòstic definitiu va ser una Miocàrdia Hipertròfica, amb lesions pulmonars greus. En el centre es va detectar material genètic del SARS-CoV-2. Es considera que la presència de material víric va ser una troballa accidental, no tenint cap relació amb la seva mort. Amb aquest, ja en són sis els casos de gats a on es detecta el virus arreu del món. Tenint en compte l’elevat nombre de persones afectades a escala mundial, es considera que la possibilitat de transmissió a mascotes és molt baixa. Sabem que gats, fures, visons, hàmsters i primats no humans i en menor mesura els gossos, són sensibles al coronavirus. En cap cas la malaltia ha passat de mascota a humà. Al contrari, la transmissió és en direcció humà a mascota. Com podem protegir-les? En el cas de persones afectades, cal extremar les mesures higièniques. Rentar-se les mans després de tocar-les, no petonejar-les, no donar-los restes de taula, no compartir llit, etc. En definitiva, higiene i distanciament, tal com estem fent tots.

Si creiem que la nostra mascota pot estar infectada, tot i que la simptomatologia no està encara molt clara, només heu de contactar amb el vostre veterinari.
 Desitgem que parlar amb coneixement sobre aquests temes ajudi a fer-los més entenedors i vagi en contra de la por que puguin generar.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar