Ingressa a l’Arxiu Nacional la documentació pendent del darrer lliurament de l’Arxiu de Salamanca

26/07/2021 – Redacció /ACN

L’Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat, ha ingressat els darrers documents que van quedar pendents a l’abril en la setena tramesa de l’Arxiu de Salamanca de fons confiscats per l’exèrcit franquista a l’acabament de la Guerra Civil. Inclou quatre caixes i uns 2.800 folis, amb documents de sindicats i agrupacions polítiques (CNT i UGT, Estat Català-JERC, l’Aliança Obrera de Reus o la Unió de Cooperatives de Barcelona, entre altres) i documentació personal. En aquest apartat, destaquen materials vinculats a l’anarco-sindicalista d’Ángel Pestaña Núñez, el conseller d’agricultura de la Generalitat republicana Josep Juvé i Surroca i el militar i advocat Antonio Aymat Mareca. L’Arxiu restituirà aquest patrimoni als seus titulars legítims. 

Grup de documents procedents del sindicat UGT (1937), que acaben de ser retornats a la Generalitat procedents de l’Arxiu de Salamanca.

El 10 d’abril es va fer efectiu el setè ingrés a l’Arxiu Nacional de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) espanyol, corresponent a confiscacions de fons i documents dutes a terme a Catalunya per l’exèrcit franquista d’ocupació i els seus òrgans especialitzats en la requisa, a l’acabament de la Guerra de 1936-1939. A darrera hora, però van restar al marge d’aquell lliurament alguns documents, pendents de verificacions finals, que són els que retornen ara: es tracta de quatre capses amb documentació textual, una carpeta que conté plànols i cartells, i una bandera. En conjunt, comprenen uns 2.800 folis, la reproducció digitals dels quals es tradueix en unes 3.500 imatges, aproximadament.

Comparteix
També et pot interessar

CATEGORIES NOTÍCIES

Categories

Sant Cugat Magazine #96
Gener 2024

Directe TV

Enquesta activa

Què tens previst fer aquest estiu?

A. Em quedaré a Sant Cugat
B. Faré turisme nacional
C. Marxaré a l’estranger