Junts per Sant Cugat guanya les eleccions municipals

(28/05/2023 – Redacció)  

Junts per Sant Cugat ha estat la llista més votada a les eleccions municipals amb 10.875 vots. Iguala els 9 regidors de fa quatre anys, però amb la baixada de vots de la resta de partits l’esquerra resulta molt improbable un pacte de govern en favor d’un altre candidat. Josep Maria Vallès es pot considerar, per tant, nou alcalde de Sant Cugat. Una alcaldía que es farà efectiva en el ple d’investidura de dissabte 17 de juny.

ERC ha baixat de 6 a 4 regidors i la suma de l’actual tripartit, incloent fins i tot els dos regidors de Sant Cugat en Comú Podem, no arribaria als 13 necessaris per a que Mireia Ingla pogués tornar a ser alcaldessa de la ciutat. Mireia Ingla Alcaldable ERC: “L’únic que podem fer és entomar els resultats i reflexionar per saber que ha passat”.

Font: Ministerio del Interior

El PSC també ha baixat de 4 a 3 regidors. Pere Soler, alcaldable PSC: “Ens costa d’entendre els resultats i és un càstig al govern”.

El PP torna a tenir representació al ple municipal i ho fa sent la tercera força del ple empatada a vots amb els socialistes. Per la seva part, la CUP ha baixat de 4 a 3 regidors i es situa com a cinquena força al plenari. Sant Cugat En Comú Podem ha tornat al consistori després de quatre anys fora del plenari i ho fa amb dos regidors.

VOX ha estat una de els sorpreses de les eleccions i ha entrar al plenari santcugatenc amb dos regidors. L’altre cara de la moneda ha estat per a Ciutadans, que passa de tenir 3 regidors a quedar fora del plenari.

La participació
La participació ha estat un altre de les claus d’aquestes eleccions municipals. A Sant Cugat s’ha situat en el 58,37%, 12,22 punts menys que fa quatre anys. Una baixada més que significativa, però que encara està per sobre de la mitjana catalana. La participació en les eleccions municipals a Catalunya s’ha situat en un 55%, el que suposa un descens de 9 punts respecte als comicis de fa quatre anys. Això sí, el descens de la participació a Sant Cugat ha estat més marcat que a la resta de ciutats catalanes.

La baixa participació beneficia tradicionalment als partits més minoritaris perquè rebaixa el topall del 5% dels vots que es necessiten per accedir al plenari. A la darrera legislatura al ple de Sant Cugat hi havia cinc partits amb representació i a partir d’ara n’hi haurà set. Ciutadans és l’únic partit que perd representació i hi ha tres que entren: el PP, SCECP i Vox.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar