19/05/2020 – REDACCIÓ /
La Parròquia de Sant Pere d’Octavià ha aprofitat que aquest dilluns van tornar les misses amb públic al Monestir de Sant Cugat per donar a conèixer com ha realitzat les transmissions de la missa, que hem pogut per veure per Televisió Sant Cugat, durant aquests dies de confinament més estricte i algunes anècdotes curioses.
Després de l’última missa del passat diumenge, el rector de la Parròquia, Mn Emili Marlès, el vicari, Mn. Carles Caruhana i l’Àlex, el seminarista de la Parròquia, van fer una retrospectiva i van ensenyar com eren les primeres misses a l’inici del confinament fa 65 dies.
Van explicar que per millorar la qualitat d’imatge, van anar canviant de càmeres. Fins a quatre càmeres van utilitzar per trobar la màxima qualitat d’imatge possible actualment. Una càmera amb resolució 4K.
En aquests primers vídeos, a banda de provar càmeres per ajustar la qualitat de la imatge, havien d’ajustar la qualitat de l’àudio. Aquestes proves no sempre van sortir bé. Un dia fins i tot, van emetre una missa sense so.
Després d’aquesta primera experiència, van millorar la qualitat de les transmissions i des de Televisió de Sant Cugat vam iniciar l’emissió de la missa al nostre canal de TDT i al nostre canal de Youtube.
Televisió Sant Cugat comença les transmissions de la missa de la Parròquia el 20 de març
Vam començar les transmissions de la missa i pocs dies després la Parròquia va decidir canvia l’escenari de les transmissions. De la Casa Abacial, la Parròquia va passar a oferir la missa a l’església del Monestir. Concretament, la capella lateral dreta amb el retaule gòtic obra de Pere Serra del tercer quart del segle XIV: el retaule de Tots Sants.
Després, la Parròquia va haver de fer front a un nou repte. Retransmetre una benedicció de rams a distància. El rector Mn Emili va pujar al campanar del Monestir i va beneir al poble santcugatenc i una càmera el va acompanyar. Però, un mes després d’aquest fet, hem descobert que el vídeo de la benedicció no era en directe, sinó que es va enregistrar el dia abans.
Tampoc va ser en directe el Via Crucis de Divendres Sant. Per tant, la benedicció de Rams i el Via Crucs han sigut les dues úniques celebracions que la Parròquia ha emès en el que en argot televisiu es diu com a “fals directe”.
El dissabte de Ressurrecció, la Vetlla Pasqual va comptar amb una altra innovació tecnològica: l’ús d’un dron. El dron va sobrevolar l’església i els caps dels capellans durant la seva entrada al temple.
Aquella nit Mn Emili Marlès van presentar tots els que han treballat darrere dels càmeres per fer possible la realització de la missa del Monestir i van explicar innovacions tècniques com que feien servir una manta per tapar els micros, entre altres curiositats.
Aquestes han sigut les curiositats i els secrets més ben guardats de la realització de la missa del Monestir que ha fet aquests dies la Parròquia del Monestir i que podreu seguir gaudint per Televisió Sant Cugat cada dia a les nou del matí de dilluns a dissabte i els diumenges a les 12:00 del migdia.