La rua dels Tres Tombs culmina els actes de celebració de Sant Antoni Abat a Sant Cugat

(21/1/2024 – Redacció)

La celebració de Sant Antoni Abat a Sant Cugat ha culminat amb la Rua dels Tres Tombs. Uns actes que van començar el dia del sant, el passat 17 de gener, amb la tradicional missa solemne i la benedicció dels panets de Sant Antoni i ha finalitzat amb la rua d’aquest diumenge.

Abans, però, dissabte a la tarda, va tenir lloc la festa dels Foguerons. Els balls de cultura popular i l’enfrontament entre Sant Antoni i els dimonis a pl. Octavià van donar pas a una cercavila pels carrers de la ciutat que va finalitzar davant de La Unió. Tot i que enguany no es van encendre els Foguerons a terra com en altres ocasions, els Diables de Sant Cugat es van encarregar que no hi faltés el foc per a escenificar el triomf de Sant Antoni sobre el foc dels dimonis.

Un cop a La Unió, els banderers de l’any passat, la Creu Roja, van passar el testimoni als banderers del 2024, l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, amb motiu de l’elecció de la nostra ciutat com  Capital de la Sardana de Catalunya. Una capitalitat que finalitzarà aquest mes de març amb l’acte de cloenda del Teatre de la Unió i on es donarà el relleu a Manresa com a Capital de la Sardana el 2024. La festa de dissabte es va culminar amb el cant dels goigs de Sant Antoni i un concert de folk.

Diumenge, la tradicional Rua dels Tres Tombs va tancar els actes de celebració de Sant Antoni Abat a Sant Cugat. El recorregut es va tornar a dissenyar per fer possible el manteniment d’aquesta festa tradicional lligada al passat agrícola i ramader de la vila amb el benestar animal dels animals que hi participen. Durant tota la cavalcada es va aplicar el Protocol de benestar animal, seguretat i el Reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs. A Sant Cugat, com cada any,, es va fer un seguiment molt específic del recorregut, de les mesures correctores en aquells punts on es detectava risc potencial de relliscada i es van contractar dues veterinàries especialitzades en benestar animals equins.

Al migdia, la rua va arribar als Jardins del Monestir on mossèn Emili va dur a terme la Benedicció de cavalleries. A l’una del migdia els participants van arribada pl. de Barcelona on van ser rebuts per part de les autoritats municipals.

Ja fa més d’un segle i mig que Sant Cugat celebra la diada de Sant Antoni Abad.

 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar