La rua dels Tres Tombs tanca els actes de celebració dels 150 anys de Sant Antoni Abat a Sant Cugat

(23/01/2023 – Redacció )   

Aquest any, les celebracions de Sant Antoni Abad a Sant Cugat s’han allargat a gairebé una setmana amb actes de tot tipus que han conclòs aquest diumenge amb la tradicional Rua dels Tres Tombs pels carrers de Sant Cugat. Ha estat una edició molt especial per a la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, ja que enguany s’arribava als 150 anys d’història a Sant Cugat. Per aquest motiu, aquest 17 de gener, festivitat del sant, va arrencar amb la seva missa solemne i la tradicional benedicció dels panets, tot un programa d’activitats. Es va presentar un llibre que busca l’origen d’aquesta tradició a la ciutat a càrrec de l’historiador local Joan Troyano. També, com a novetat d’enguany, es va recuperar el Ball de Gala a la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca, que antigament es celebrava després d’entregar els premis als carruatges més ben guarnits.

El Mercat de Traginers
Una altra tradició de Sant Antoni que s’ha recuperat en els darrers anys ha estat el Mercat de Traginers, que va tenir lloc dissabte a la plaça Barcelona. Els visitants van poder tastar molts productes de proximitat com cervesa artesana, vins, formatges, embotits i el tradicional Tortell de Sant Antoni. Es tracta d’uns pastissos fets de pasta de brioix, farcits de massapà i fruites confitades i que són una evolució dels panets beneïts que tradicionalment es donaven als animals per protegir-los de les malalties.Durant el matí també es va dur a terme una demostració de com es preparen els guarniments d’un carro de traginer. I al migdia, un vermut musical amb un concert a càrrec de La Puntual Folk i la Cia Roger Canals.

La Festa dels Foguerons
Dissabte a la tarda, els balls de cultura popular i l’enfrontament entre Sant Antoni i els dimonis a pl. Octavià van donar pas a una cercavila pels carrers de la ciutat que va finalitzar a la plaça Barcelona amb l’encesa dels Foguerons. Una festa que escenifica el triomf de Sant Antoni sobre el foc dels dimonis que, una vegada més, van anar a càrrec dels Diables de Sant Cugat.

Tal com ens explica l’historiador Rogeli Pedró: “L’encesa dels foguerons és un costum molt arrelat a ses illes i també al País Valencià que, actualment, s’ha estès per diversos indrets de Catalunya com és el cas del barri de Gràcia, en diverses poblacions del Berguedà, del Solsonès i també a Sant Cugat del Vallès. En alguns indrets es va iniciar al segle XVI a causa dels vots de poble després de patir l’epidèmia que va deixar “tocats” molts pobles i ciutats d’arreu”.

Després d’encendre els foguerons es va fer entrega de la bandera de Sant Antoni als Banderers d’aquest 2023, la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix que aquest any celebra el seu centenari a la ciutat. Una mostra de cultura tradicional, un sopar popular i un concert de música de taverna a càrrec de Julivert, van cloure els actes de dissabte.

La rua dels Tres Tombs
Diumenge, la tradicional Rua dels Tres Tombs va tancar els actes de celebració d’aquests 150 anys de Sant Antoni Abat a Sant Cugat.
El recorregut es va dissenyar per fer possible el manteniment d’aquesta festa tradicional lligada al passat agrícola i ramader de la vila amb el benestar animal dels animals que hi participen. Durant tota la cavalcada es va aplicar el Protocol de benestar animal, seguretat i el Reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs. A Sant Cugat, com es va fer any passat, es va fer un seguiment molt específic del recorregut, de les mesures correctores en aquells punts on es detectava risc potencial de relliscada i es van contractar dues veterinàries especialitzades en benestar animals equins.

Al migdia, la rua va arribar als Jardins del Monestir on mossèn Emili va dur a terme la Benedicció de cavalleries. A l’una del migdia els participants van arribada pl. de Barcelona on van ser rebuts per part de les autoritats municipals. Es posava així el punt i final a 6 dies d’actes que han servit per a celebrar els 150 anys de Sant Antoni Abat a Sant Cugat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar