La ciutat acumula un total de 1.372 arbres morts o tallats per causes relacionades amb la sequera en els últims tres anys. Tot i que és una quantitat important el percentatge d’arbre mort a causa de la sequera és relativament baix: 2,2% en arbrat viari i un 5,48% en arbrat de parcs i jardins. Unes dades que va fer públiques la tinenta d’alcaldia Cristina Paraira al darrer ple municipal.
El Govern de la ciutat està treballant en l’elaboració d’un pla d’etapes per barris pels propers anys amb la previsió de plantar aproximadament 450 nous arbres per any. També es farà una renovació integral d’espais verds que van ser urbanitzats fa temps i que amb el pas dels anys han quedat deserts d’arbres. En aquests casos, cal fer una renovació del sòl, de la infraestructura del reg i de l’estrat vegetal.
Les principals espècies tallades han estat espècies d’alts requeriments hídrics, com és el cas dels pollancres, o que la situació de sequera les ha afectat molt, com en el cas dels fruiters i espècies afectades per plagues com les moreres. En referència al reg, cal tenir present que els arbres es reguen únicament els primers anys de vida quan l’arbre és molt jove.
De la totalitat d’arbres tallats s’hi troba l’alzina del carrer Pahissa o el roure del carrer Safareigs que estan molt afectats per les condicions extremes de sequera. En aquests casos s’està fent un seguiment acurat d’aquests arbres.
S’ha elaborat un pla d’estratègies per assegurar el reg de subsistència que inclou augmentar fins a 12 la dotació de cisternes en període estival i avançar l’horari del reg per evitar regar en hores de baixa insolació. Es busca que d’aquesta manera no tornin a desaparèixer arbres i arbustos a Sant Cugat per falta de reg.