La Sindicatura de Comptes detecta irregularitats en el Festival Nacional de Poesia celebrat a Sant Cugat

07/05/2020 – REDACCIÓ

Un informe de la Sindicatura de Comptes considera que les despeses del programa del Festival Nacional de Poesia, celebrat a Sant Cugat, eren subvencions directes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), presidida per Laura Borràs (Junts per Catalunya) fins al gener del 2018, a l’Ajuntament de Sant Cugat i per tant no seguia el procediment establert per la llei. Per tant, segons la sindicatura “ILC no tenia subscrit cap conveni amb l’Ajuntament en relació amb les activitats esmentades“. La Sindicatura denuncia que des de la primera edició l’any 2000 i fins a l’any 2018 no es va establir un conveni entre les dues institucions i per tant el procediment va ser irregular. No va ser fins a l’any 2019 quan es va procedir a realitzar un conveni. L’actual alcaldessa Mireia Ingla, ha lamentat a través d’una piulada “veure el nom de la meva ciutat vinculat a tants episodis de corrupció i d’irregularitats. La bona gent de Sant Cugat no s’ho mereix“.

Segons explica l’informe, des de la seva primera edició, l’any 2000, la Institució de les Lletres Catalanes estava directament implicada en la coorganització del Festival nacional de poesia amb el Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. Sempre s’ha presentat el Festival com una iniciativa conjunta de la ILC i l’Ajuntament de Sant Cugat, que hi han aportat els recursos tant humans com pressupostaris de manera paritària. La sindicatura assegura que “és cert que aquesta col·laboració no s’havia arribat a formalitzar mai mitjançant cap conveni i, per això, l’edició de 2019 va tenir lloc sota la cobertura legal d’un conveni marc entre l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Institució de les Lletres Catalanes“.

Presentació del Festival de poesia de Sant Cugat l’any 2013 amb Laura Borràs i Xavier Escura, exregidor de cultura de Sant Cugat (CIU)

A la vegada la Sindicatura explica que “l‘exercici 2018, la despesa executada del programa va ser de 31.618 € i correspon, principalment, als honoraris abonats a les coordinadores del programa en concepte de moderació i dinamització, de 28.634 €“. A la vegada l’informe destaca que “els honoraris de direcció de la nit de poesia del Festival de 1.000 € no havien estat aprovats per la Junta de Govern de la ILC“. 

Cartell del festival l’any 2018

L’última edició va ser el 19è Festival Nacional de Poesia celebrat el passat octubre a Sant Cugat.

El Suprem investiga la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) dirigida per la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va adjudicar irregularment a dit dos contractes menors a Isaías Herrero Florensa el 2016 i el 2017, segons un informe de la Sindicatura de Comptes. El Suprem està investigant suposats contractes irregulars a Herrero que, segons la instrucció, sumarien fins a 259.283 euros entre 2013 i 2017. L’informe de la Sindicatura de Comptes ha limitat la investigació als contractes entre el 2016 i el 2018. Borràs va deixar la direcció de la ILC el gener del 2018, per tant ja no dirigia la ILC l’últim any. Segons la Sindicatura, la Institució va fer contractes irregulars a cinc adjudicataris entre el 2016 i el 2018, entre ells Herrero.

En total, la ILC va fer contractes menors entre el 2016 i el 2018 per un import d’1,32 MEUR. Un dels adjudicataris dels contractes menors irregulars respon a les sigles I. H. F que coincideixen amb les d’Isaías Herrero Florensa, un programador informàtic amic de Borràs, i un cas que està sent investigat pel Tribunal Suprem. Concretament, segons la Sindicatura, Herrero va rebre dos contractes menors, un el 2016 per al desenvolupament de les àrees del Festival Nacional de Poesia a la web de la ILC per 11.850 euros i un segon, el 2017, per la creació i manteniment de la web Any Bertrana per un import de 16.050 euros.Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar