La Unió Santcugatenca ha emès un comunicat on denuncia la “situació insostenible” en la que es troba després d’anys esperant que l’Ajuntament liquidi el consorci que van signar el 2015 i poder establir el nou marc jurídic entre entitat i consistori.
Comunicat La Unió Santcugatenca: “Creiem que, a causa de les indefinicions dels diferents governs municipals dels darrers cinc anys, hem arribat a una situació insostenible per a l’entitat, les seccions, les usuàries, les sòcies i la ciutadania. Les dinàmiques de desinformació, autoritat i desídia per part de l’Ajuntament, han provocat que durant més de quatre anys no s’hagi treballat en el model de la gestió de la seu ni del projecte de futur, malgrat els nostres múltiples intents.”
Antecedents
El 2015, l’Ajuntament i La Unió acorden crear consorci publicoprivat per ajudar a aquesta entitat cultural ha superar els problemes econòmics i estructurals i a l’hora a rehabilitar integralment la seva seu a l’Av. de Josep Anselm Clavé. El desembre de 2017 s’inicien les obres de rehabilitació de l’edifici de La Unió, amb una durada de dos anys. Però mentre les obres avancen, des de La Unió afirmen que “les tasques de redacció del projecte de gestió, contracte-programa, gestió tècnica-administrativa de La Unió s’aturen completament”.
Al 2019, les obres finalitzen però encara resten per executar les obres d’adequació de la cuina del bar i les obres d’equipament escènic. Aquest any es produeix un relleu a l’alcaldia i el nou equip de govern d’ERC, PSC i CUP, proposa la dissolució del consorci publicoprivar signat al 2013. Des del consistori presenten els informes desfavorables de Secretaria General i Intervenció de l’Ajuntament, que no garanteixen la viabilitat econòmica i jurídica d’aquest ens. En aquest moment, tot queda aturat: obres i consosi. S’han invertit 4,4 milions d’euros en la rebabilitació de l’edifici i encara resten per licitar treballs valorats en 2,25 milions d’euros més per al seu equipament.
L’Ajuntament proposa dissoldre i liquidar el consorci amb La Unió i crear-ne un nou marc jurídic basat en la propietat horitzontal: La Unió serà propietària de dues plantes i el bar i l’Ajuntament ho serà del Teatre, els camerinos i la Sala Clavé. Serà l’inici d’una llarga negociació entre l’entitat i el consistori que s’allargarà durant anys. Tot i això, l’entitat torna a la seva seu al juliol del 2021 i pot començar a funcionar de forma parcial.
A finals del 2022 s’adjudiquen les obres les obres per fer l’adequació escenotècnica del teatre, que es preveu que estiguin enllestides a l’estiu del 2023.
Al 2023 es produeix un nou canvi al govern municipal i el nou equip de Junts per Sant Cugat ha d’afrontar un nou escull en les llargues negociacions amb La Unió: les obres de reforma del Bar-restaurant. Ni Ajuntament ni Unió volen assumir el 180.000 € del seu cost i mentrestant la llogatera del bar de La Unió, que va tancar fa 5 anys amb la promesa de tornar a obrir als dos anys, és la màxima perjudicada. A principis d’any va decidir renunciar al contracte i denunciar per danys i perjudicis.
A dia d’avui, les obres del teatre encara no han finalitzat. A principis d’any, en una visita a les obres el nou equip de govern de Junts per Sant Cugat anuncia que el nou teatre de La Unió estarà equipat abans que acabi l’any però no oferirà una programació estable fins el 2025. Tampoc s’ha acordat la dissolució del consorci que permeti tirar endevant amb la creació del nou ens.
La Unió denuncia que “encara està esperant el document revisat i actualitzat de proposta definitiva de liquidació del Consorci”. I afegeixen que: “En els darrers 45 dies, La Unió ha sol·licitat formalment a l’Ajuntament la celebració urgent del consell general del consorci per a poder continuar amb les gestions de liquidació definitiva del Consorci i inici dels tràmits de creació del nou ens de propietat horitzontal. L’Ajuntament encara no ha donat resposta a les sol·licituds reiterades de La Unió.”