La Unipau celebra 40 anys d’educació per la pau i la justícia global

(16/1/2024 – Redacció)

La Universitat Internacional de la Pau celebra any any el seu 40è aniversari amb una sèrie d’activitats on destaca la Diada per la Noviolència o la 2a edició del Congrés de Joves per la Pau. El programa complert d’actes s’ha presentat en un acte que ha comptat amb la presència la regidora de Drets Socials, Feminismes, Igualtat i Cooperació, Gemma Aristoy, la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, i la directora de la fundació, Arés Perceval.

Gemma Aristoy, regidora de Drets Socials, Feminismes, Igualtat i Cooperació, ha destacat la importància del treball de la Unipau: “Sant cugat som una ciutat privilegiada amb el naixement, el creixement i l’arrelament de l’entitat. Parlar de la Unipau és parlar de compromís i inquietuds amb les activitats i projectes que han anat desenvolupant al llarg d’aquests 40 anys”. La regidora també ha fet menció als temps convulsos actuals “perquè bufen vents a Europa i, també a Sant Cugat, que fan que torni aquest aire de feixisme i del que comporta. Crec que és imprescindible que una entitat com la Unipau continuï. Us necessitem”.

Orígens
La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) va néixer l’any 1984 amb l’objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, l’intercanvi d’opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta neix arran d’una iniciativa de Frederic Roda Pérez (del que aquest any fa 100 anys del seu naixement) i Arcadi Oliveres a través de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i d’Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau. Actualment, té un patronat del qual Neus Sotomayor és la presidenta i Pérez Esquivel, el president honorífic.

Al llarg d’aquests 40 anys, la Fundació ha anat incorporant i implementant nous projectes, a més a més del Curs d’Estiu, com ara els Seminaris d’Hivern de Pensament per la pau o les Nits temàtiques. El projecte educatiu de la Unipau també ha anat creixent a través del projecte Teixint Xarxes i la Biblioteca Humana i amb la recent creació del Congrés de Joves per la Pau, que enguany es durà a terme la segona edició. La Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, ha remarcat que “estaria bé dir que ja no necessitem una universitat tan concreta en la construcció de pau, però la realitat és que cada vegada és més necessària”.

Diada per la Noviolència

Enguany, la Diada per la Noviolència es dedicarà a la periodista palestina Shireen Abu Akleh, assassinada per l’exèrcit d’Israel durant la cobertura d’una incursió militar a la ciutat de Jenin (Palestina). Ella era una de les periodistes referents en àrab i va ser de les primeres corresponsals a informar des de Palestina per Al Jazeera. L’Arés Perceval, directora de la Unipau, ha donat alguns detalls de la Diada: “Aquest any participaran periodistes del municipi i faran una escenificació. Parlarem de la llibertat d’informació i de premsa. També s’exposarà l’exposició artística del DENIP, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, projecte conjunt de l’Ajuntament de Sant Cugat i la Unipau”. L’acte es farà a la Rambla del Celler el diumenge 28 de gener a les 12 hores.

Seminari de Pensament per la Pau
Els dies 16 i 17 de febrer tindrà lloc una nova edició del Seminari de Pensament per la Pau: Justícia Climàtica? Pensem que és necessari continuar parlant del canvi climàtic, les seves causes i conseqüències, i de models alternatius de desenvolupament sostenible per pal·liar els efectes mediambientals. Per això, en aquesta edició proposem tres eixos diferents:

  • Bones pràctiques de construcció del relat des del periodisme
  • Justícia climàtica i problemes de la transició verda
  • Refugiats climàtics

Ben aviat es publicarà el programa complet i obrirem inscripcions.

Memorial per la Pau
El 19 de març es farà l’acte d’entrega del Memorial per la Pau Joan XXIII 2023 i la Menció Frederic Roda. Nadia Ghulam rebrà el guardó del Memorial per la Pau Joan XXIII 2023.Prou Complicitat amb Israel i Quico Gusi rebran la Menció Frederic Roda 2023.

Congrés de Joves per la Pau
Els dies 22, 23 i 24 de maig es farà la segona edició del Congrés de Joves per la Pau – Arcadi Oliveres amb joves de secundària del nostre municipi i d’altres que participen en el Teixint Xarxes. Mitjançant espais de diàleg entre la població juvenil del territori, l’objectiu és fomentar la cultura de pau, la cooperació i l’educació per a la ciutadania global.

Curs d’Estiu
El Curs d’Estiu es farà del 4 al 10 de juliol i el tema central d’aquesta nova edició serà la Guerra de Fronteres. L’Arés Perceval ha avançat que “parlarem del trajecte que ha de fer una persona migrada a dins de frontera i un cop arriba aquí. Parlarem de colonialisme i extractivisme i de les violacions de drets que pateixen un cop arriben aquí.

Festa dels 40 anys
El 6 de juliol se celebrarà la FESTA dels 40 ANYS de la Unipau amb l’objectiu de fer un espai de trobada de totes les persones que han participat i participen de la Unipau al llarg d’aquests anys.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar