(29/11/2023 – Redacció)
L’Ajuntament de Sant Cugat i Sorea iniciaran en breu una fase de proves per baixar la pressió d’aigua a la xarxa, de forma puntual en els sectors de més població i en horari nocturn, però sempre complint amb el reglament de l’AMB. Ho ha fet públic l’Ajuntament en el mateix dia en que ha entrat en vigor una resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua que, entre d’altres mesures, rebaixa la dotació màxima d’aigua per a l’abastiment del tots els municipis del sistema Ter-Llobregat.
Sant Cugat es troba entre els 202 municipis del sistema Ter-Llobregat que van entrar en situació de preemergència fa una setmana. Un nou escenari no contemplat en el Pla de Sequera, que obliga a aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència.
En el cas de Sant Cugat, la dotació màxima era de 240 litres per habitant i dia durant la fase excepcionalitat i ara aquest llindar passarà als 210 litres per habitant i dia. Un llindar que segons les darreres dades estem superant lleugerament, ja que el consum mitjà de març a novembre durant aquest any es va situar als 217,6 litres per habitant i dia. El límit de 210 litres es començarà a aplicar amb les dades de consum del mes de desembre.A Sant Cugat ja s’estan duent a terme mesures d’estalvi d’aigua des de l’inici de la fase d’excepcionalitat, al març d’aquest any 2023, que han aconseguit reduir un 10,3% el consum d’aigua al municipi si es compara amb el mateix període de 2022.
Per tal de reduir el consum d’aigua i complir amb el nou topall, l’Ajuntament ha reduït el consum d’aigua municipal amb diverses mesures, a través del treball del subcomitè tècnic de coordinació de la sequera i Sorea: eliminant el reg de parcs i jardins i mantenint la supervivència de l’arbrat viari amb aigua freàtica i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució. Una aigua que també s’està utilitzant en la neteja de carrers i zones de contenidors quan existeix un risc sanitari o de seguretat viària. També s’ha reduint el reg de la gespa artificial dels camps esportius de gestió municipal en un 40,8% i s’ha reduït el temps de detecció de fuites i reparació d’incidències amb Sorea. Tot i això el comsum d’aigua municipal només representa un 5,9% del cunsim total de la ciutat.
El consum industrial i comercial representa el 25% del total. Els grans consumidors d’aigua de la ciutat també han aconseguit reduir el consum 26,68%. En concret, a Sant Cugat hi ha 61 grans empreses que consumeixen el 12% del total del municipi i que estan obligades per l’ordenança d’estalvi d’aigua a tenir un pla propi d’estalvi.
Tot i això, és al sector domèstic on més aigua es consumeix: prop del 70% del total de Sant Cugat. Per aquest motiu des de l’Ajuntament des del consistori s’està informant a la població a través de diferents vies de com poden minimitzar el seu consum i han anunciat que, en breu, s’iniciarà una fase de proves per baixar la pressió d’aigua a la xarxa.