(27/3/2024 – Redacció)
El govern municipal ha presentat els resultats de la 48a onada de l’Observatori Sociològic, que cada sis mesos recullen la percepció dels santcugatencs sobre diferents aspectes de la ciutat. Els resultats d’aquesta onada inclouen la resposta a les preguntes sobre immigració que van ser criticades des de diversos grups de l’oposició. Des de Junts han tornat a manifestar que no és la primera vegada que s’inclouen preguntes sobre immigració a l’Observatori, i que algunes d’aquestes preguntes són semblants a les que també s’han formulat a enquestes.
Immigració
Al 55% de la població de Sant Cugat del Vallès no li preocupa cap aspecte relacionat amb l’arribada de ciutadans estrangers al municipi. Entre la ciutadania que expressa alguna preocupació al respecte, el 30,7% ho estan per la delinqüència, els robatoris i la seguretat; i el 27,2% per la falta d’adaptació i integració cultural de persones estrangeres.
Gairebé dos terços de la població de Sant Cugat del Vallès estan molt o bastant d’acord amb el fet que la Generalitat hauria de tenir les competències integrals en immigració. I el 57,9% estan molt o bastant d’acord amb que el municipi ha de ser una ciutat que aculli immigració fins al màxim de les seves possibilitats.
El 59,7% dels santcugatencs i santcugatenques estan molt o bastant d’acord amb que una elevada immigració pot tensionar determinats serveis públics d’una ciutat i gairebé tres quartes parts estan molt o bastant d’acord amb que la immigració és necessària per la nostra economia. El 65,6% es mostra molt o bastant d’acord amb que les persones immigrades que delinqueixen de forma reincident se les hauria de retornar al seu país d’origen.
Altres temes
Però aquests no han estat els únics temes que ha tractat l’observatori. Una onada amb la que s’ha decidit buidar el qüestionari de preguntes amb resultats que resultaven predictibles i que allargaven massa les trucades dels enquestadors, en alguns casos al voltants dels 45 minuts. Després d’aquest buidatge s’han introduït a l’Observatori altres assumptes d’actualitat, com el bloc, d’immigració però també la crisi climàtica, la crisi lingüística del català, la Llei d’Amnistia o el creixement de la ciutat.
El tinent d’alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, ha dit que “en aquesta onada s’han introduït preguntes noves sobre diferents temes d’actualitat”. I ha afegit que “aquesta línia la volem continuar en onades futures i anar introduint blocs de preguntes noves sobre temes que ara potser ni coneguem i, a la vegada, eliminar-ne els que ja no són d’actualitat. L’Observatori ha de ser una eina que ens permeti tenir la percepció de la ciutadania independentment de les polítiques que es duguin a terme”.
La 48ena onada de l’Observatori Sociològic es va fer entre el 16 i el 31 de gener, a través de 1.080 enquestes a persones empadronades a Sant Cugat, de més de setze anys. El 66,4% de les persones enquestades van escollir l’idioma català per respondre-la. El 76,4% de les persones enquestades estan molt o bastant d’acord que els 3 grans reptes de la societat, tal com assenyala la UE, són el canvi climàtic, la digitalització i les migracions.
Canvi climàtic
A la pregunta sobre els efectes del canvi climàtic i les mesures que cal aplicar per pal·liar-ne els efectes, més de la meitat de la població, el 51,3%, està molt o bastant d’acord amb les polítiques que s’apliquen per mitigar-ne els efectes. En aquest sentit, una de les dades més contundents d’aquesta onada, assenyala que 86,2%, gairebé 9 de cada 10, considera que s’han de plantar més arbres i protegir els boscos urbans.
El català
Una gran majoria de la població enquestada està a favor que el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea, amb un 61,4% molt d’acord i un 16,1% bastant d’acord. Només un petit percentatge es mostra poc o gens d’acord, el 17,5%.
Gairebé la meitat de la població catalanoparlant, el 45,3%, responen en castellà quan algú se’ls hi adreça en aquest idioma. El 40,8% de la ciutadania que parla habitualment en català consideren que contestar en català quan algú s’adreça en castellà és un dret que cal exercir sempre, i un 39,5% d’aquests catalanoparlants consideren que és respectar la llengua de cadascú.
Creixement urbanístic
La meitat de la ciutadania, el 50,1%, opinen que és negatiu arribar als 100.000 habitants, mentre que el 38,3% ho veu positiu. Pel que fa al model, el 41,4% dels ciutadans de Sant Cugat del Vallès prefereixen un model de creixement de la ciutat similar al de les zones de Valldoreix o Mira-sol, amb cases i edificis d’habitatges de màxim dues plantes.
Informe PISA i Llei d’Amnistia
Sobre l’informe PISA, un 59,9% dels habitants de Sant Cugat coneixen els resultats del darrer informe de novembre de 2023. Pel que fa a la valoració mitjana dels resultats d’aquest informe no arriba a l’aprovat, obtenint un 3.
Un altre tema d’actualitat, com és la Llei d’Amnistia, compta amb el suport del 38,6% de la ciutadania, que està d’acord en que sigui tramitada i aprovada al Congrés dels Diputats, mentre que el 21,1% no hi estan gens d’acord.
Valoració de l’estat de la ciutat
La població de Sant Cugat està satisfeta amb l’estat general de la ciutat, donant una valoració mitjana de 6,5. Aquesta puntuació es manté estable entre el 6 i el 7 al llarg de la sèrie històrica. Els parcs i zones verdes és l’aspecte de la ciutat que obté major puntuació, amb un 6,78. El trànsit no aconsegueix l’aprovat, i es queda amb un 4,52.
Pel que fa a la percepció, millora respecte a l’onada anterior, passant del 22 al 24,6% els que consideren que l’estat de la ciutat ha millorat. Els que consideren que ha empitjorat descendeix del 39 al 36%. Sobre el futur, els que pensen que la situació millorarà puja del 35,1% al 43,8%.
La seguretat també es manté estable al llarg de la sèrie històrica, assolint una puntuació del 6,9 en aquesta 48a onada. El 56,4% de la ciutadania creu que la seguretat es manté igual que l’any passat, un 25,2% creu que ha empitjorat i un 16,1% que ha millorat. Finalment, pel que fa al nivell de coneixement de l’alcalde es manté per sobre del 60% i la valoració en el 6.
Pots consultar el document complert en aquest enllaç.