L’Ajuntament reconeix el pitjor dèficit de la història: 25 milions

(25/09/2023 – Redacció)

L’Ajuntament tancarà l’exercici de 2023 amb més de 25 milions de dèficit. Aquestes són les dades que han fet públiques des del nou equip de govern, a tres mesos de la presa de possessió. Unes xifres que des del consistori han calificat com “les pitjors de la història” i que afirmen que serien encara més negatives sense l’aplicació de les mesures immediates que el nou govern ja està implantant.

El primer tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea econòmica, Carles Brugarolas, ha assegurat que “treballem des del primer moment per elaborar un diagnòstic acurat, fer-lo públic i determinar el pla per revertir aquesta situació. Estem decidits a mirar endavant, explicant les coses tal com són. Són moments per repensar serveis i activitats, innovar i prendre decisions valentes”.

Des de l’Ajuntament atribueixen aquest deficit a diversos motius, però en línies generals la causa radica simplement que els darrers anys el ritme de les despeses ha crescut molt per sobre que el dels ingressos. Una caiguda d’ingressos provocada, en bona part, pel canvi legal de les plusvàlues. Un tribut que gravava sobre els ciutadans a l’hora de vendre un immoble i que era una de les principals fonts d’ingressos dels ajuntaments.

Per tot això, malgrat els mesos que queden encara per tancar l’any l’equip de govern assegura que aquest haurà estat “el pitjor exercici pressupostari de la història d’aquesta administració, amb diferència”. Per ajustar aquest dèficit, l’Ajuntament ha establert un Pla de Sanejament, que preveuen que es perllongarà almenys durant tot l’exercici del 2024. El marc legal imposa la determinació d’un pla intervingut per l’autoritat competent, Tutela Financera de la Generalitat de Catalunya, que preveu els ajustos necessaris per recuperar l’equilibri econòmic-financer i severes restriccions a la inversió i la concertació de noves operacions d’endeutament.

Tot i això, el nou govern reitera el compromís de no apujar la pressió fiscal i lamenta les conseqüències que inevitablement patirà la ciutadania que s’aniran concretant durant els propers mesos. Això sí, afirmen que l’Ajuntament farà front en temps i forma a totes les seves obligacions contractuals i financeres. Intentaran agilitar el pagament als proveïdors municipals i aplicaran noves mesures de control i contenció general de la despesa. Es replantegen despeses i serveis, una part dels quals es deixaran de prestar, mentre que d’altres, la majoria, caldrà afrontar amb un pressupost molt més moderat. 

Des de la CUP han demanat que no “s’aprofiti l’actual situació per dur a terme retallades en despesa social i desmantellar els avenços aconseguits durant el darrer mandat” quan ells governaven amb ERC i PSC. EN aquest sentit, el nou equip de govern ha afirmat que “manté el compromís amb la despesa social i amb el teixit associatiu i les entitats, vertebrals per a la cohesió social del municipi”. Afirmen també que les subvencions de 2023 que no estaven en marxa estan ja en procés.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar