L’Arxiu Nacional de Catalunya recorda el suport de Francesca Bonnemaison a la cultura i la formació de les dones

(10/4/2024 – ACN)

L’Arxiu Nacional de Catalunya recorda el suport de Francesca Bonnemaison a la cultura i la formació de les dones en l’exposició ‘Francesca Bonnemaison. Cuidadito que pincho!’ La mostra presenta la figura de Bonnemaison com a pedagoga, pionera i referent en la formació de les dones durant les primeres dècades del segle XX. Comissariada per l’artista Núria Benet, es podrà veure fins al 29 de maig i ha estat inaugurada aquest dimarts per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès.

L’exposició presenta documents originals i rèpliques seleccionades del seu fons personal, conservats a l’Arxiu Nacional, corresponents sobretot a l’etapa dels seus estudis infantils i als primers anys d’activitat de la seva gran creació, l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona.

Aquesta documentació s’exposa combinada amb peces tèxtils de l’època, que tenen brodats alguns textos que apareixen en el seu fons. També s’hi inclouen registres sonors, produïts expressament pel grup Dones Sonores per a la “Ràdio Paquita”, la ràdio de La Bonne.

Francesca Bonnemaison i Farriols (1872-1949) es va exiliar a Suïssa amb l’esclat de la Guerra l’any 1936 i va ser gràcies a alguns familiars que es va poder salvar el seu fons documental personal. Va ser a partir de 1991 quan la família ingressa el seu fons a l’Arxiu Nacional de Catalunya i la Generalitat l’adquireix uns anys més tard, el 2007.

Dins el seu fons, també hi ha documents escolars, correspondència personal i documentació religiosa i familiar, de la qual es pot destacar algunes cartes que va intercanviar amb Lola Anglada, Clementina Arderiu, Palmira Jaquetti o Rosa Sensat. 

Aquesta exposició s’ha pogut veure anteriorment als espais actuals de La Bonne i a la Biblioteca Popular de la Dona, tots dos espais situats al carrer Sant Pere Més Baix número 7 de Barcelona. 

Durant la inauguració, la consellera ha destacat que amb aquesta exposició “el llegat de la Francesca Bonnemaison el redescobrim amb la mirada inevitablement de dona i també amb la mirada creativa, feta des del món de l’art”. Garriga ha afegit que la mostra “també ens recorda que els arxius són patrimoni de tots i totes” i que “els arxius, que formen part del patrimoni cultural, són ben vius”.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar