(27/2/2024 – Redacció)
Els centres educatius són un baluard de l’ús del català entre els i les joves santcugatenques. Així es desprèn de l’enquesta “Ús del català entre els i les joves de Sant Cugat” elaborada pel Consell de Joves 12/17, i que s’ha presentat aquest dilluns davant de la regidora d’Infància i Joventut, Esther Madrona, i la regidora de Política Lingüística, Núria Fernández.
L’estudi, també conclou que l’ús del català cau gairebé a la meitat fora de l’àmbit escolar, situant-se en el 60% en l’àmbit familiar, i per sota del 50% en espais de lleure.
L’enquesta és un dels encàrrecs que l’Ajuntament va fer al Consell el passat 2023, juntament amb la reflexió sobre els ‘Trastorns alimentaris’ i la ‘Mobilitat a Sant Cugat.
Esther Madrona, regidora d’Infància i Joventut: És una molt bona notícia per a l’Ajuntament que el Consell de Joves s’impliqui amb tanta dedicació a l’encàrrec que els vàrem traslladar. És fonamental i donem un gran valor al fet que els i les joves de Sant Cugat aportin la seva mirada pel que fa a les polítiques municipals. Per això des de la regidoria de Joventut volem amplificar la magnífica feina que ha desenvolupat el Consell.”
La mostra, que recull les opinions de 844 joves de 12 centres educatius i dues entitats, posa de manifest que els joves pensen a parts iguals en català (42%) i en castellà (42%). No obstant això, el 74% dels enquestats es troba “relaxat/da o còmode” parlant català.
Les dades són força més crítiques pel que fa al consum cultural. El 51% dels joves reconeix no veure mai continguts audiovisuals en català, i el 60%, no escoltar mai música en català.
Núria Fernández, regidora de Política Lingüística: “Per l’actual equip de govern municipal la llengua catalana és una prioritat i ens hem compromès a impulsar polítiques destinades a revertir el retrocés que experimenta l’ús social del català. Us convido a reflexionar sobre la importància de fer servir el català en les nostres activitats diàries, a valorar-lo i a promoure’l entre els nostres amics i coneguts. El català és una part important de la nostra identitat i cultura, i cal preservar-lo.”
L’informe es pregunta pel fet de si els usuaris o usuàries han rebut alguna vegada crítiques per parlar en català. En aquest sentit, el 19% dels enquestats/des denúncia haver rebut queixes per fer ús de la llengua catalana.