Les poblacions de senglars es redueixen a Collserola per les mesures de control i la sequera

(8/4/2024 – Redacció)

Durant aquesta temporada només s’ha hagut de capturar un exemplar de senglar al nucli de Sant Cugat que va arribar fins a les portes de l’Ajuntament. Una dada molt significativa ja que segons les dades que s’han fet públiques del del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, durant la temporada 2022-203 es van capturar 301 exemplars.

Les poblacions de senglar i els incidents a la via pública s’han reduït als municipis de Collserola durant aquest hivern. La densitat s’ha situat en 8,2 animals per quilòmetre quadrat, menys de la meitat de fa dos anys, segons el Departament d’Acció Climàtica. Aquesta baixada s’explica en part per les actuacions de control però també pels efectes de la sequera, que ha reduït la vegetació i l’aigua disponible per als animals. S’han caçat i capturat 594 exemplars durant la temporada 2023-2024 -965 l’any anterior-. La major part dels capturats, en ambients forestals, 87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns. La reducció de les captures ha estat sobretot a les zones urbanes on van ser 202 exemplars, un terç del total del 2022.

Així, la densitat mitjana estimada durant aquest hivern ha assolit un valor de 8,2 senglars per quilòmetre quadrat. Amb aquesta xifra es recuperen els valors previs al 2020, quan les restriccions de la mobilitat per la pandèmia van provocar una reducció de les accions de caça i control i això va afavorir un augment de la població. Per exemple, l’hivern 2020-2021 la densitat va ser de 17 senglars per quilòmetre quadrat.

Durant la darrera temporada s’han fet 18 de les 20 batudes programades i s’hi han caçat 56 senglars, menys de la meitat que la temporada anterior (120).

Per tal de poder fer aquests batudes amb seguretat, es tanquen el camins d’accés a la zona i s’habiliten informadors en els punts de tancament.

Menys incidents a la via pública

D’altra banda, també s’ha produït una reducció dràstica d’incidents provocats per senglars a la via pública en municipis de Collserola i que hagin obligat a activar els procediments de captura. En concret, al terme de Sant Cugat del Vallès només s’ha hagut de capturar un exemplar que va arribar a les portes de l’Ajuntament. L’any anterior van ser 301. Al terme de Barcelona han estat 201, quan l’anterior van ser 292.

Acció Climàtica explica la davallada en els indicadors d’abundància i conflicte en zones urbanes durant el 2012 pels efectes de les mesures de control de la població, les accions de caça i control a les zones forestals durant els darrers anys i la sequera continuada. Això últim ha reduït la disponibilitat d’aliment als boscos pel dèficit hídric. A més, la supervivència de les cries s’ha fet més difícil a l’estiu per aquestes condicions. D’altra banda, les restriccions de reg urbà a les ciutats per la sequera han fet desaparèixer també els jardins i l’aigua al terra, un dels focus d’atracció dels senglars a les ciutats durant l’estiu.

Collserola és un espai natural que va rebre més de cinc milions de visitants el 2023. En el marc de la lluita contra la sobre població de senglars, s’ha impulsat la Taula del Senglar de Collserola, on es proposa per primera vegada a l’entorn metropolità dissenyar accions cinegètiques basades en la implicació dels principals actors afectats. Entre aquests hi ha ajuntaments, veïns, entitats ambientalistes, defensores dels animals i agràries i societats de caçadors.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar