L’exposició “Memòria en blau” repassa els darrers projectes de memòria històrica a Sant Cugat

(3/11/2022 –  Redacció / ACN)  

“Estos días azules y este sol de la infancia”. Aquestes van ser les darreres paraules escrites per Antonio Machado, que es van trobar en un paper a la butxaca del seu abric després de la seva mort a Cotlliure. Unes paraules que han servit d’inspiració per a molts autors per a retre homenatge, no només al poeta, sino a la importància de la memòria històrica. A la nostra ciutat, diversos col·lectius han participat en els darrers anys en projectes impulsats per la Regidoria de Memòria Històrica. Ara, quatre d’aquests processos s’han volgut unir en una exposició conjunta que porta per nom “Memòria en blau” i que acollirà el Museu del Monestir fins el proper 11 de desembre.

L’exposició fa un recorregut per diversos processos impulsats per la Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament entre el 2020 i el 2022 amb la participació dels col·lectius ‘Som Memòries. Som Veïnes’, ‘Lletres Filades’, ‘Camins de Memòria’ i la Residència Sant Cugat.

Entre les quatre iniciatives que s’inclouen en l’exposició figura el projecte ‘Camins de Memòria’, un procés obert i intergeneracional, entre escoles de la ciutat i aquests col·lectius que treballen per la memòria històrica. Una iniciativa que va participar l’any passat en el gran acte que es va dur a terme l’any en homenatge a l’alcalde republicà Roc Codó i amb motiu del 90è aniversari de la II República.

Un altre dels projectes que figuren a l’exposició són els ‘Stolpersteine’ de Sant Cugat. Es tracta de diverses llambordes, que s’han instal·lat a peu de terra davant de les cases on van viure els santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. Un homenatge que ha estat possible gràcies a la tasca d’anys de recerca que l’historiador santcugatenc José Fernando Mota, que va descobrir els noms i les llars on van viure aquests santcugatencs.

‘Les places de la memòria’ és un programa impulsat per l’Ajuntament que s’ha anat desenvolupant en diverses etapes i actuacions obertes a la ciutat. Una d’elles al barri del Monestir-Sant Francesc, a càrrec del col·lectiu ‘Som Veïnes’.

‘Flumina Memoriae’ és el quart dels recorreguts que conformen aquesta exposició que des de l’organització volen dedicar “a tots els poetes que han acompanyat els nostres processos i als nostres desapareguts, assassinats i silenciats”.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar