L’historiador Josep Maria Figueres, Premi Sant Cugat a tota una trajectòria

(18/4/2024 – Redacció)

L’Ajuntament ha decidit recuperar “Premis Ciutat de Sant Cugat” que es van deixar de celebrar al 2019. Aquests guardons institucionals que premiaven a persones o entitats de la ciutat amb passaran a denominar-se “Premis Sant Cugat de l’Any”. La 1a edició  serà extraordinària i abastarà cinc anys, per recuperar les edicions no celebrades entre el 2019 i el 2023.

L’historiador, escriptor i professor de la UAB, Josep Maria Figueres i Artigues, rebrà el 20 de juny, de mans de l’alcalde, Josep Maria Vallès, una peça artística exclusiva creada per l’escultor santcugatenc, Pep Codó. Aquesta obra d’art s’inspira en el passat agrícola i d’arrelament a la terra de Sant Cugat. I per fer-ho, se centra en la tradició santcugatenca de lluir una fava com si fos un penjoll valuós durant l’Aplec de Sant Medir, com a record i símbol del nostre passat.

D’aquesta manera finalitzarà l’acte de lliurament dels nous Premis Sant Cugat de l’Any, que se celebrarà el dijous 20 de juny, a les 19h, al Teatre-auditori. L’acte comptarà amb la participació de l’artista Marc Buxaderas i serà conduït pels periodistes Marina Romero i Aleix Parisé.

Els Premis compten també amb una nova imatge i un logo renovats, on apareixen elements clarament identificables per a la ciutadania de Sant Cugat. Al logo s’identifica una línia de ciutat molt representativa, on apareixen el Pi d’en Xandri o el Monestir. Els premis tenen un pressupost de 15.000 €, una tercera part del que es destinava en edicions anteriors.

Josep Maria Figueres 
Historiador nascut a Vilanova i la Geltrú, però molt arrelat a Sant Cugat, és autor de mig centenar de llibres sobre periodisme català, catalanisme polític i història cultural. També és autor d’un centenar de monografies sobre la història del periodisme català, com el dedicat als Papers de Salamanca. Història d’un botí de guerra (amb J. Ferrer i J.M. Sans Travé, 1996). Ha analitzat la visió de la realitat catalana des de la premsa de Madrid a “El País” a Catalunya. Anàlisi de la presència del diari “El País” a Catalunya (1982-1985) (1986) i Història de l’anticatalanisme. El diari ABC i els seus homes (1997).

Col·labora en revistes i diaris, i ha comissariat diverses exposicions, entre d’altres “Aurora. La Segona República a Sant Cugat del Vallès” (2006). És director de Gazeta, de la col·lecció “Memòria del segle XX”, coordinador de les Jornades d’Història de la Premsa, membre del consell assessor del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i de la junta de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Ha obtingut diversos guardons pels seus estudis.

Marc Buxaderas
Actor destacat com a monologuista va néixer l’any 1999 amb paràlisi cerebral tetraplègica espàstica. Malgrat la seva discapacitat va decidir tirar endavant un projecte que actualment està en diferents iniciatives teatrals.

L’objectiu del projecte sempre ha estat aconseguir que la discapacitat es normalitzi i que la gent canviï la seva percepció sobre les persones amb discapacitat. És per tot això que Buxaderas va crear tres tipus de productes o serveis: Spasticity, Mare de Sucre i Els Àngles no tenen fills.

Edició extraordinària 2019-2023

Aquests nous guardons reprenen els “Premis Ciutat de Sant Cugat”, que es van convocar, de manera interrompuda, i amb periodicitat anual, entre els anys 2005 i 2018. La convocatòria dels premis corresponents a l’edició de l’any 2019 no es va fer efectiva, atès que a principis de 2020 va arribar la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya. Posteriorment, no s’ha celebrat cap edició més. Els darrers guardonats van ser distingits pels mèrits obtinguts l’any 2018. 

La voluntat del govern municipal actual és la de recuperar uns guardons anuals de reconeixement social amb essència santcugatenca, tot fusionant les seves dues denominacions anteriors i passant a anomenar-se “Premis Sant Cugat de l’Any”.

La primera edició dels nous “Premis Sant Cugat de l’Any” correspondria a l’any 2023, amb l’atorgament dels guardons al 2024. Atenent, però, al fet que aquests guardons es van deixar d’atorgar l’any 2018, la primera convocatòria dels “Premis Sant Cugat de l’Any” correspondrà al període 2019-2023, en una edició extraordinària unificada, amb la voluntat política de donar continuïtat a la darrera edició del 2018. En edicions posteriors a aquesta primera de caràcter extraordinari, les convocatòries seran sempre anuals.

Presentació de candidatures
Les propostes de candidatures als Premis es poden presentar al web municipal, a l’apartat específic www.santcugat.cat/premis, bé pels mateixos mereixedors potencials, bé per terceres persones físiques o jurídiques, públiques o privades. Les candidatures, tant individuals com col·lectives, han d’anar avalades per un mínim de 7 persones signants i un text de mèrits que expliciti per quins motius i per quin any una candidatura hauria de ser mereixedora d’optar als Premis. 

Comissió de Propostes i jurat
Una Comissió de Propostes, integrada per 9 persones, formada per tècnics municipals, periodistes locals i persones de reconegut prestigi del municipi validarà les candidatures proposades per iniciativa popular i proposarà candidatures pròpies, amb l’objectiu d’elaborar una proposta de candidatures nominades que es lliurarà al jurat perquè aquest decideixi els premiats. D’entre els membres de la comissió de propostes destaquen el fundador dels Premis Santcugatenc de l’Any, Ramon Grau; la gerent de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet; o el periodista esportiu de cugat.cat, Joan Garcia. 

La Junta de Govern Local farà les funcions de jurat. La voluntat del govern municipal actual és la de recuperar uns guardons anuals de reconeixement social, amb un esperit i funcionament semblant al de les Creus de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya, però amb essència santcugatenca i mantenint l’esperit dels premis predecessors. 

Premis individuals i col·lectius 2019-2023
En aquesta primera edició extraordinària que unifica cinc anys (2019-2023) es lliuraran 11 guardons: 5 individuals per cada any i cinc col·lectius, a més d’un únic Premi Sant Cugat a tota una trajectòria que l’alcalde lliurarà a Josep Maria Figueres.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar