Marta Subirà: “Ja estem pensant a fer un segon túnel que surti de Sant Cugat per fer trajectes directes cap a Barcelona”

 

Marta Subirà, presidenta Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)

Des de juny de 2021 la santcugatenca Marta Subirà (Barcelona, 1972) és la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), convertint-se així en la primera dona a presidir aquesta empresa pública. Abans Subirà havia estat secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, però la seva carrera al món de la gestió pública va començar a l’Ajuntament de Sant Cugat. L’any 1999 va entrar com a regidora al govern municipal de la mà de Lluís Recoder (CIU) i l’any 2007 va ser nomenada tinenta d’alcaldia de Medi Ambient i Mobilitat. Marta Subirà és llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i té l’especialització de Dret Administratiu i Públic de Catalunya. Per aquesta ocasió ens desplacem fins al seu despatx a Sarrià, seu dels FGC, per analitzar el present i futur de la mobilitat santcugatenca i recordar el seu passat al consistori.

 

 
La santcugatenca Marta Subirà és presidenta de FGC des del juny de 2021

Marta estem en el teu despatx situat a Sarrià. Vens amb FGC a treballar cada dia?

No tant com voldria. Aquesta és una casa molt complexa i amb moltes activitats. No només tenim trens, també tenim estacions de muntanya, el Parc Astronòmic del Montsec, etc. Depèn de quina és l’agenda del dia. Aquesta setmana per exemple he estat a Vallter i l’endemà vaig estar a la Molina.

I quan agafes la línia del Vallès, com usuària, com la veus?

Soc usuària des que era petita, pensa que vaig venir a viure a Sant Cugat quan tenia 4 anys i he pogut veure tota l’evolució. Quan vaig amb FGC faig allò que diuen “mystery shopper“, em fixo en les coses que van bé i en les que no. I d’ençà que ocupo aquest càrrec moltíssima gent m’envia comentaris.

El juny entren 15 nous trens i augmenta la freqüència. Una bona notícia pels ciutadans de Sant Cugat. Hi ha la possibilitat d’ampliar encara més la línia amb la creació d’un nou túnel cap a Barcelona?

La creació d’un segon túnel és un projecte que està viu. Amb la incorporació d’aquests nous 15 trens, el túnel actual arriba a la seva màxima capacitat. I, per tant, ja estem pensant en aquesta alternativa i fer un segon túnel que surti de Sant Cugat per fer trajectes directes cap a Barcelona i permeti escurçar el temps de recorregut. Un cop estiguin incorporats aquests nous trens, de seguida començarem a treballar en aquesta proposta de segon túnel.

Ets la primera dona a presidir els FGC. El món del tren i del transport en general encara està molt masculinitzat?

Sí, continua sent un món molt masculinitzat perquè venim d’una tradició majoritàriament masculina però en els últims anys s’ha avançat molt. La presència de dones en tots els nivells de l’empresa s’han incrementat en els últims anys: maquinistes, enginyeres, etc. Un 40% de les places que es treuen a concurs es reserven a dones, però a l’última convocatòria de maquinistes no es va haver de fer servir aquesta reserva. El nostre objectiu és que l’any 2025 tinguem una empresa absolutament paritària.

FGC es considera una empresa feminista. Però des de diferents col·lectius critiquen que la vostra empresa interposés una denúncia a 7 dones santcugatenques per tallar les vies durant una vaga feminista i ara s’enfrontin a penes de 3 anys de presó.

Era un tall que no estava autoritzat i va causar una sèrie de perjudicis. La nostra obligació era posar-ho en coneixement de les autoritats. Després FGC va retirar aquesta demanda, però ha continuat per la via de la fiscalia. Qualsevol acció de protesta que pugui ser legítima, hi ha uns canals per comunicar-ho. En aquell moment jo no era la presidenta i no conec tots els detalls, però espero que sigui favorable per l’interès de les parts.

Canviem de tema. Anem a parlar de la teva etapa a Sant Cugat. Vas ser regidora amb CIU a l’Ajuntament des de 1999 fins al 2007. Com ho recordes?

La recordo com una de les millors etapes de la meva vida, professionalment com personalment. Vaig aprendre moltíssim. Els diferents equips de govern, encapçalats per Lluís Recoder, crec que vam fer molt bona feina i vam poder transformar la ciutat. Molts dels que formaven part d’aquells governs encara som amics.

Imatge de l’arxiu de TV Sant Cugat de l’any 1999 durant la presa de possessió de Lluís Recoder com a alcalde a l’antic Ajuntament. Marta Subirà es troba a la dreta de la imatge.

Per què vas començar en el món de la política municipal?

Doncs per què la política m’havia interessat sempre i des de petita. Vaig créixer durant la Transició i la política era quelcom que estava molt present a les cases. Recordo fins i tot a l’escola que era un tema de conversa habitual. A les eleccions municipals de l’any 1987 (la Marta tenia 15 anys) vaig fer una enquesta a peu d’urna que havia encarregat CIU. Aquella mateixa nit vaig anar a celebrar la victòria de Joan Aymerich (CIU) a la seu convergent i vaig trobar-me tot de gent jove que m’hi podia entendre.

Com veus les noves mesures que ha fet el tripartit de Sant Cugat pel que fa a la mobilitat, per exemple ZBE, anella verda, etc?

Valoro molt positivament que cada vegada més es pensi per les persones i crec que s’han de fer passes endavant cap a la mobilitat sostenible. Però s’ha d’explicar molt bé. Quan nosaltres vam fer la vianantitzaciódel centre, que era un canvi més radical, el vam treballar moltíssim i el vam explicar als veïns. Si vols reduir el pas dels cotxes per la ciutat, has de donar-li a la gent la possibilitat de poder deixar el cotxe i poder moure’s amb autobús. Si això no ho tens preparat, crees una tensió que et pot anar en contra. No estic massa segura que les coses s’hagin fet com tocava.

Marta, t’agrada passar el teu temps lliure a Sant Cugat?

La veritat és que m’agradaria gaudir encara més de la ciutat. Però m’agrada molt passejar pel centre i quedar amb els meus amics. Tinc la sort, per què vaig créixer a Sant Cugat, de tenir la colla d’amics de la meva adolescència i ens encanta el divendres anar a fer una cervesa. També m’agrada passejar, anar amb bicicleta i caminar per Collserola.

Podries estar en alguna llista d’un partit per les eleccions municipals del 2023?

A les eleccions municipals d’entrada no estaré en cap llista. Crec que la meva etapa municipal va ser molt llarga i satisfactòria i en aquests moments no entra en els meus plans.

I a les eleccions al Parlament el 2025?

Mira, amb els anys la meva carrera professional s’ha anat centrant en la gestió i no pas en la política de primera fila.

Qüestionari

  • Un llibre: ‘Intrèpides’, el vull regalar a la meva neboda. 
  • Una persona referent: L’Anna Aresté, la primera dona cap d’estació d’FGC. 
  • Una cançó: ‘País petit’ de Lluís Llach. 
  • Un plat: Truita de patates amb ceba

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar