Míriam Ruiz-Ruano Rísquez guanya el 1r Premi d’Assaig Jove “Pensar més” – Memorial Gabriel Ferrater

(29/09/2022 – Redacció / Premsa Ajuntament)  

S’ha fet públic, al Museu del Monestir de Sant Cugat, el veredicte del 1r Premi d’Assaig Jove “Pensar més” – Memorial Gabriel Ferrater. Un certamen  organitzat per  l’Ajuntament de Sant Cugat,  l’Associació Gabriel Ferrater i la Universitat Autònoma de Barcelona amb la voluntat de promoure l’escriptura i el pensament crític entre els joves (escriptors, estudiants universitaris i investigadors) interessats per qualsevol branca del saber, així com contribuir a desenvolupar l’escriptura científica, la intel·ligència i la imaginació, tal com va fer Gabriel Ferrater en els seus textos, les seves conferències i les seves lliçons universitàries.

Fotografia: Premsa Ajuntament de Sant Cugat

El jurat ha decidit atorgar el premi a l’assaig “L’autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna”, obra de Míriam Ruiz-Ruano Rísquez, professora de literatura comparada a la UAB.

 Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Aquest és un molt bon premi per explorar noves vies de coneixement de la mà de la gent jove i, en aquest cas concret, d’una dona. L’Ajuntament posar en valor la promoció del coneixement amb un certament com aquest i amb altres iniciatives com els programes de pensament “Enraonar”, enguany també amb Ferrater com a protagonista.”

El jurat ha valorat l’estil volgudament assagístic d’un volum molt ben escrit, el qual està integrat per diferents capítols en què s’ofereixen lectures diverses i riques, enginyoses i innovadores, sobre obres canòniques de la literatura catalana i estrangera “en el millor estil de Gabriel Ferrater”. L’objectiu del volum és mostrar com els escriptors contemporanis han hagut de mirar de reüll el que havien fet els seus predecessors, i com cada creador ha recuperat algun aspecte, obra, tema o gènere de la tradició, i li ha estat útil per ser diferent, crític, original…, modern.

La diversitat de propostes i d’enfocaments converteixen l’assaig en un volum suggestiu per ser llegit per tota mena de lectors i lectores, ja que, amb rigor i voluntat divulgativa, s’aborda la influència dels autors antics sobre les obres contemporànies, o del món de la literatura sobre el cinema o els dibuixos animats.

La guanyadora rebrà un premi de 6.000 €, en concepte d’avançament sobre els drets d’autor i l’edició de l’obra per part del Servei de Publicacions de la UAB.

L’autora
Míriam Ruiz-Ruano (Vic-1994) Graduada en filologia catalana per la UAB, és professora de literatura comparada en aquesta mateixa universitat, on també va cursar el Màster d’Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes i el de Literatura Comparada i Estudis Culturals. Actualment està acabant la seva tesi doctoral sobre els processos de canonització d’Ausiàs March als segles XIX i XX.
Ha publicat articles sobre aquest poeta en revistes catalanes com Els Marges i La Lectora i també internacionals, com la nord-americana Caliope. És autora del volum Vós i jo entre els antic. Fonts i influències de la literatura catalana medieval (Premi València Nova d’Assaig 2020 de la Institució Alfons el Magnànim) i coeditora de la miscel·lània Teixir xarxa, fer camí: Aportacions presents al futur de la catalanística de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar