Mor Maria Dolors Renau, activista de la lluita feminista durant 40 anys

29/08/2019 – Josep Lluís Silva

Aquest dijous a primera hora de la tarda la santcugatenca Maria Dolors Renau (Barcelona, 1936) ha mort en companyia de la seva família. Així ho ha comunicat el PSC de Sant Cugat, partit al qual va estar vinculada Renau durant 40 anys. Els mateixos anys que va dedicar a la lluita feminista.

MariaDolorsRenau
Foto cedida pel PSC

Segons aquest comunicat, Renau patia una greu malaltia que no li ha impedit fins els darrers moments ser activa intel·lectualment i defensar els valors que sempre ha promogut. “Els socialistes lamentem la seva pèrdua, un referent intel·lectual i de lluita feminista contra la desigualtat i solidaritat”.

Aquest divendres al migdia restarà al tanatori de Mira-sol i la cerimònia serà dissabte 31 a les 16h al mateix lloc.

Maria Dolors Renau: 40 anys de lluita feminista

Maria Dolors Renau i Manén, psicòloga, pedagoga, política, escriptora i activista social, va nèixer a Barcelona el 1936 i va viure al barri del Centre-Estació de Sant Cugat.

El 2018 es van complir 40 anys de l’inici de la lluita feminista per part de Maria Dolors Renau. 40 anys que també la vinculen al PSC, partit el qual li ha va permetre portar aquesta lluita al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu.

Una trajectòria política i literària basada en un eix comú: el feminisme. Va ser pionera com a diputada en el Congrés dels Diputats l’any 1982 fins el 1986 i va repetir la legislatura 1989-1993, i va accedir al Parlament Europeu (1986-1987).

MariaDolorsRenau2019
Foto cedida pel PSC

Activista feminista va ser Presidenta de la Internacional Socialista (1999-2003), una de les cites més conegudes durant aquest període és durant un discurs l’any 1999 on va expressar “feminitzar la política, els partits, perquè puguin complir la seva funció social i posar en marxa projectes de majories”.

Fundadora també de l’escola d’educadores socials “Flor de Maig”, Directora General de “Protección Jurídica del menor del Ministerio de Justícia”, i comissionada de Presidència per a les xarxes internacionals de “Igualdad y Ciudadanía”, entre altres càrrecs. Col·labora amb la Fundació Rafael Campalans i el Grup Laboratori de Sant Cugat.

És autora de diferents obres literàries tant des de la seva vessant feminista com analítica i reflexiva, les més conegudes són Maternidad, infancia, feminismo (1990), Abráceme un rato, por favor (1997), Feminismo y progreso global (1999) i La voz pública de las mujeres, Contra la “naturalidad” de la violencia, feminizar la política (2009).

L’any 2018 fou un any de reconeixements per a Renau. Va rebre, per exemple, el Premi Carme Chacón a Sant Vicenç dels Horts i publicà la seva última obra amb el títol Ellas y ellos: cuentos de família, un conjunt de relats de les seves vivències com a dona, un resum de la seva lluita feminista durant els darrers 40 anys. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2011.

Ha estat també articulista en diferents mitjans d’abast nacional com local, escrivia mensualment al diari El Punt-Avui i col·laboradora de el Cugatenc i Cugat.cat.

Mª Dolors Renau veïna del centre de Sant Cugat ha estat en diferents etapes de la seva vida vinculada a la ciutat com activista i intel·lectual (AV. Centre-Estació, Cercles literaris,…).

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar