Neix la Taula pel Català per incrementar l’ús social de la llengua a Sant Cugat

(6/3/2024 – Redacció)

La Taula pel Català ha quedat formalment constituïda aquesta tarda en un acte presidit per l’alcalde, Josep Maria Vallès, i diversos regidors. Fins al moment, la integren gairebé una vintena d’entitats i està oberta a la participació de tots els col·lectius i persones individuals del municipi que vulguin treballar per millorar la situació del català a Sant Cugat. L’objectiu de la Taula constituida avui és el d’incrementar l’ús social de català.

La situació de la llengua catalana a Sant Cugat és òptima, però encara amb molt de marge de millora pel que fa a l’ús social. Segons dades de l’Idescat del setembre del 2023, extretes d’una enquesta de l’INE, el 91% de la població de Sant Cugat parla el català i el 98,3% l’entén.

Els membres de la Taula avaluaran aquest 2024 la situació entre el jovent, aprofitant el treball i l’enquesta feta pel Consell de Joves 12/17. Aquesta enquesta, feta a 844 joves de 12 centres educatius i 2 entitats, conclou que l’ús del català entre el jovent cau gairebé a la meitat fora de l’àmbit escolar, situant-se en un 60% en l’àmbit familiar i en un 50% en els espais de lleure.

La Taula pel Català celebrarà aquest any 5 sessions. A les dues primeres, els membres de la Taula avaluaran la situació del català entre el jovent als espais esportius i de lleure. Posteriorment, es dedicaran dues sessions més a avaluar la situació a les xarxes socials i l’oferta audiovisual i tecnològica en català per als joves. Finalment, es farà una sessió de conclusions on es redactarà un informe i un document amb propostes que s’elevarà al govern municipal per tal que les implementi.

L’alcalde, Josep Maria Vallès, ha manifestat que la creació de la regidoria Política Lingüística  “respon a la necessitat de disposar d’una eina per a fer pedagogia i campanyes de lluita i defensa de la nostra llengua. Però no volem fer-ho sols, volem fer-ho de la mà de tots vosaltres perquè el català és cosa de tothom. Vull donar les gràcies a tothom qui forma part de la Taula i animar-vos a fer molta feina”.

La regidora de Política Lingüística, Núria Fernández, ha dit que “la Taula és un compromís per la preservació i promoció del català. Volem que el català tingui una presència viva a Sant Cugat i fer-ho de la mà de tots vosaltres per impulsar polítiques valentes. Cadascú de nosaltres té un paper a jugar en la defensa del català”.

El tinent d’alcalde de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, ha dit que “un de cada dos santcugatencs canvien de llengua al castellà, segons la darrera onada de l’Observatori Sociològic, que encara no s’ha fet pública. Per tant, hi ha un munt de feina a fer. El català està en emergència lingüística, així ho manifesten tots els estudis i enquestes. Hem de revertir aquesta situació i la Taula és un bon instrument”.

Fins al moment, la Taula pel Català la conformen les següents entitats:

Coordinadora d’AFES

Fundació Vinne

Orquestra Simfònica Sant Cugat

ANC

Coordinadora LIC Institut Angeleta Ferrer i Sensat

Associació de veïns del barri de Volpelleres

Ateneu Santcugatenc

Òmnium Cultural Sant Cugat

Servei Local de Català

Plataforma per la Llengua

Centre de Creació de Cultura Catalana

Ass. Veïns i veïnes Sant Joan de Mira-sol

Creu Roja

Llar d’avis Sant Cugat

Afa Avenç

AAVV Can Trabal

Escola Thau

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar