Novetats de les preincripcions escolars per al curs 2023-24 a Sant Cugat

(24/02/2023 – Redacció)  

Tot a punt a Sant Cugat per realitzar el procés de preincripcions escolars per al curs 2023-24. La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha presentat les principals novetats d’aquest procés així com el dispositiu que l’Ajuntament ha posat en marxa per informar les famílies.

Baixen les ratios a I3
Una de les grans novetats serà la baixada de ràtio –de 22 a 20 alumnes- a infantil 3 (i3) de les escoles públiques i d’algunes escoles concertades. Aquesta reducció permetrà seguir millorant la qualitat educativa a Sant Cugat i destinar més recursos pedagògics a l’alumnat.

La mesura s’emmarca en la tendència a la baixa, tant a nivell de Catalunya com a nivell de Sant Cugat, del nombre d’alumnat que començarà l’escola el curs vinent. En concret, a Sant Cugat s’ha registrat una baixada de padró del 3’8% en infants de 3 anys durant els darrers dos anys, passant dels 976 infants (febrer 2021) als 950 (febrer 2022) i 939 (febrer 2023).

Noves línies a ESO
En canvi, tal com ja estava previst augmenta el nombre d’alumnat que accedeix a l’educació secundària. Per aquest motiu s’obriran tres línies noves a 1er d’ESO: dues a l’institut Leonardo da Vinci (que passarà de 4 a 6 línies) i una altra a l’institut Arnau Cadell (que passarà de 4 a 5 línies) per tal d’acollir l’alumnat amb la màxima qualitat i mantenir ràtios.

Així mateix, la segona línia d’i3 a l’escola la Floresta (que es va reobrir aquest curs per l’alta demanda) es manté de sortida en el procés de preinscripció d’enguany. De fet, l’Ajuntament ha iniciat una campanya de comunicació a la Floresta i també a Valldoreix per posar en valor l’escola de proximitat en aquests barris. La campanya de carrer també s’ha estès a tota la ciutat amb el lema “Coneix l’escola del teu barri”.

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “La preinscripció és un moment del curs on les famílies necessiten acompanyament, i així ho fem des dels centres educatius i des de l’Ajuntament. A Sant Cugat apostem per una distribució equilibrada de l’alumnat i per l’escola de proximitat. Diem que a Sant Cugat fem una gran escola perquè creiem en la gran qualitat educativa que oferim” . 

Dates del procés de preinscripció

 • Primer cicle educació infantil (Escoles Bressol Municipals): a determinar
 • Segon cicle educació infantil i primària:  6 al 20 de març
 • Educació secundària obligatòria: 8 al 20 de març
 • Batxillerat: 20 al 26 d’abril
 • Cicles formació professional grau mitjà: alumnat amb continuïtat d’escolarització (en general, que cursa 4t d’ESO en l’actualitat): 12 al 18 d’abril. Resta d’alumnat: 9 al 15 de maig
 • Cicles formatius arts plàstiques i disseny grau mitjà: alumnat amb continuïtat d’escolarització (en general, que cursa 4t d’ESO en l’actualitat): 12 al 18 d’abril. Resta d’alumnat: 9 al 15 de maig
 • Cicles formació professional i d’arts plàstiques i disseny grau superior: 26 a l’1 de juny
 • Programa Formació i Inserció – Pla Transició al Treball: a determinar

Tota la informació es pot consultar al web.

Nombre total de places a i3 i 1er ESO
Per al curs vinent s’ofereixen 910 places a i3 (480 públiques i 430 concertades) i 630 a 1er d’ESO (centres públics). L’any passat es van ofertar  949  places a i3 (506 públiques i 443 concertades) i 540 a 1er d’ESO (centres públics).

Informació per a les famílies
Les escoles han previst visites a les seves instal·lacions i presentacions dels seus projectes educatius. Per a més informació sobre com assistir a les portes obertes cal consultar les pàgines web de cada centre o al web de l’Ajuntament.

A més, el passat 6 de febrer l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) va ampliar el seu horari per atendre la preinscripció 2023-24:

 • Dilluns de 9 a 14 h. Atenció telefònica amb cita prèvia
 • Dimecres de 9 a 14 h i de 16 a 18.30h. Atenció presencial amb cita prèvia
 • Del 13 al 17 de març obrirà cada dia per atendre les famílies que necessiten suport per fer la preinscripció en línia.

Per demanar cita prèvia cal trucar al 010 (telèfon fix), al 900104941 (des de mòbil o fora del municipi) o bé a ww.santcugat.cat/citaprevia  

L’Ajuntament ha ofert sessions informatives per explicar com es desenvolupa el procés de preinscripció: els dies 20 i 22 de febrer a la Biblioteca de Volpelleres i a la Casa de Cultura s’han dut a terme xerrades sobre la preinscripció a infantil-primària i ESO i el proper dijous 2 de març a les 16 hores s’oferirà una sessió informativa a través del canal YouTube de l’Ajuntament.

La nova zonificació
Per al proper curs (2023-24) es consolida la nova zonificació de 5 zones i l’adscripció als instituts posada en marxa aquest curs 2022-23. Un dels grans beneficis ha estat apropar les escoles als domicilis i, per tant, potenciar el valor de la proximitat de barri. A més, també s’ha afavorit una mobilitat més neta i saludable facilitant trajectes de curta distància a peu o amb bicicleta/patinet.

La nova zonificació s’emmarca en les accions del Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, on s’aposta per una distribució equilibrada de l’alumnat,  del qual Sant Cugat en forma part.

A Sant Cugat fem una gran escola
L’Ajuntament segueix impulsant la campanya “A Sant Cugat fem una gran escola” per posar en valor l’alta qualitat de l’oferta educativa de la ciutat així com a la qualitat equivalent de tots els seus centres. De fet, totes les escoles i instituts treballen en xarxa per compartir recursos i metodologies.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar