Ple de maig: aparcament a Can Cabassa i 1,4 milions per acabar obres aturades

19/05/2020 – REDACCIÓ /

El ple del mes de maig, que es va celebrar el dilluns 18 de maig i que com sempre es va poder veure per TV Sant Cugat, va ser una mica més llarg, amb uns 40 punts, ja que “arrosseguem molts punts del ple de març que va ser ajornat i el d’abril que va ser extraordinari” va explicar el tinent d’alcalde de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler. A més va ser presencial amb mesures de seguretat, com una distància de dos metres entre regidors, amb mascareta i sense públic. Tot i això Joan Puigdomènech (Junts per Sant Cugat) va lamentar que fos presencial: “Està prohibit fer reunions de més de 10 persones i es convoca el ple reunint presencialment més de 30 persones durant més de 2h en espai intern, no sembla coherent. No era necessari: es podia fer virtualment i és obviar que estem a fase 0“. Una de les novetats és que l’audiència pública s’avança una hora i començarà a les 19h.

Ple de maig amb mesures pel coronavirus

Comissions informatives especials pel coronavirus

El plenari municipal va aprovar per unanimitat les tres comissions informatives especials en què participaran tots els grups municipals per buscar solucions a la crisi del coronavirus. Aquestes estaran dividides en teixit associatiu i cultura, àrea social i ciutadania i per últim, economia i comerç. Les comissions són de caràcter temporal i que estaran vigents fins que es declari l’acabament de l’estat d’alarma.

Tot i aprovar-se per unanimitat, la portaveu de Junts per Sant Cugat ha criticat que fins ara no s’hagin posat en marxa: “Ara, 2 mesos després de l’estat d’alarma, el govern constituirà 3 comissions informatives especials. Anem tard. Ens hi sumem, esperem que puguem tirar endavant propostes valentes i decidides i no sigui un entreteniment disfressat”.

El tinent d’alcaldia, Pere Soler, ha lamentat l’actitud de Junts per Sant Cugat i ha volgut fer diferencia entre els dos grups de l’oposició. Segons Soler “Cs que no ha sortit de to ni ha posat en dubte el govern, fins i tot ha fet tasques de voluntariat” mentre que Junts per Sant Cugat no ha tingut la mateixa actitud: “Són vostès els que van votar en contra de les mesures econòmiques“.

4 milions per amortitzar els crèdits i 1,4 milions per acabar obres aturades

Pel que fa a economia, el ple va aprovar dues modificacions del pressupost. Sant Cugat té actualment el pressupost de l’any 2019 prorrogat a l’espera d’aprovar el del 2020, que segons el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler “serà aviat“. Una d’aquestes modificacions és utilitzar part del romanent per amortitzar els crèdits que té l’Ajuntament i per tant “alleugerir la càrrega de tresoreria pels anys vinents“. Es tracta de 4 milions d’euros que el consistori utilitzarà per sanejar la tresoreria i no entorpir polítiques que es puguin implementar en els pròxims anys. A la vegada es destinarà una subvenció pels monitors d’infants amb discapacitat de 35.000 euros.
La segona modificació del pressupost és de més 1,4 milions per reactivar obres aturades i la redacció de projectes de la ciutat, com per exemple l’escola La Mirada (60.000 euros), el projecte de biblioteca central (60.000 euros), la coberta retràctil i vestidors de la piscina Parc Central (18.000 euros), urbanització del Parc Ramon Barnils (40.000 euros) o la conversió en zona de vianants del carrer Sant Bartomeu amb carrer Sant Esteve (18.000 euros). “No podem aturar la ciutat“, ha assegurat Pere Soler.

mireia-ingla-mirada
Presentació projecte la Mirada

Aparcament a Can Cabassa

El ple també va aprovar una moció institucional per mostrar la solidaritat de Sant Cugat davant els greus efectes generats per la crisi de la COVID-19. En primer lloc, la moció expressa “el condol de l’Ajuntament de Sant Cugat per totes les víctimes del coronavirus, i al mateix temps que afirma el compromís de celebrar un acte institucional de record quan les condicions sanitàries ho permetin“. També s’agraeix el treball del personal sanitari i es mostra el compromís de l’Ajuntament amb la recuperació social i econòmica.

El ple també va aprovar, en nom de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, una segona moció institucional per demanar que els ajuts econòmics a les persones amb pocs recursos estiguin exempts d’IRPF. El text demana que l’Ajuntament sol·liciti “a tots els partits amb representació parlamentària (tant al Congrés espanyol com al Parlament de Catalunya) que s’impulsin les modificacions legals necessàries per equiparar el mateix reconeixement del dret de família nombrosa i monoparentals en l’àmbit autonòmic, a totes les famílies amb situació d’ajuda“.

A la vegada el plenari va aprovar fer un aparcament provisional, mentre s’estudia el definitiu, al costat de l’Hospital General de Catalunya a Can Cabassa i la seva adequació a la crisi sanitària de la COVID-19. S’ha aprovat amb esmenes i per unanimitat.

jardins-valles-campito

Finalment es va aprovar una declaració institucional per a la commemoració del Dia Internacional de les Dones i una declaració institucional del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament contra la violència a la frontera entre Grècia i Turquia.

Modificació preus públics esportius

El ple va aprovar ampliar la cessió gratuïta d’instal·lacions esportives per als clubs i associacions de la ciutat que organitzin campus a l’estiu. A partir d’ara la gratuïtat serà per a tots els clubs i per tant ja no cal necessàriament ser participant del programa Ethics4Sports. Es va aprovar amb el vot favorable del govern i les abstencions de l’oposició.

Promusa podrà endeutar-se

El ple va aprovar que l’empresa pública d’habitatge municipal, Promusa, pugui endeutar-se, fins a 4 milions d’euros, a través de crèdits a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Nova gasolinera a Sant Cugat

L’Ajuntament ha donat llum verda de manera provisional, per unanimitat, a una nova benzinera d’autoservei que se situarà al carrer Cerdanya del polígon de Sant Mamet. Ara el tràmit queda pendent de la reparcel·lació i obres d’urbanització de la zona. A la vegada el plenari rebutjar el tràmit urbanístic per fer una estació de servei a Can Solà.

45 mil euros mensuals en ajuts directes per pagar l’habitatge

El govern municipal va aprofitar el ple per explicar algunes mesures que ha pres el consistori durant la crisi del coronavirus. Segons el tinent d’alcaldia d’habitatge, Francesc Duch, un 20% de les famílies amb pisos de Promusa tenen ja un descompte del 50% del lloguer i més de 240 unitats familiars han rebut ajuts directes. Assegura que hi ha 45 mil euros mensuals en ajuts directes per pagar l’habitatge i que s’està estudiant augmentar l’ajut a l’IBI a un 70% als propietaris que posin el seu pis a disposició de la borsa de l’Oficina Local d’Habitatge.
Per la seva banda, el tinent d’alcaldia Pere Soler va explicar que “hem superat les 100 mesures i els 7 milions d’euros. S’han fet més de 200 consultes setmanals de suport al teixit productiu, mediació de lloguers, treball per a moratòries en taxes i preus públics, hem lluitat contra la bretxa digital, etc.Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar