Què podem fer aquest Nadal a Sant Cugat? Consulta les més de 350 activitats

( 2/12/2022 –  Redacció )  

Sant Cugat vol reviure unes festes plenament postpandèmiques recuperant els moments màgics del Nadal sense restriccions Covid, que han marcat les dues edicions anteriors. Per aquest motiu l’Ajuntament, amb la col·laboració de més de 50 entitats, ha programat amb el lema ‘ENCÉN EL NADAL’ més de 350 activitats de l’1 de desembre al 8 de gener. Pensades per a tots els públics, les activitats tindran format presencial i seran obertes, tot i que per motius d’aforament en algunes, com el Campament Reial o sessions de ‘Pedra i Sang’, s’hi accedirà amb reserva prèvia.

L’Ajuntament ha creat aquest any l’APP Nadal Sant Cugat amb tota la informació de les activitats i l’accés a la compra d’entrades o les reserves. Una llarga llista de propostes entre les quals no faltaran les Fires de comerç i artesans, els Quintos, les nadales al carrer o les representacions de “Els Pastorets” i de “Pedra i Sang”, aquestes últimes amb novetats importants.  

Torna l’Envelat de Nadal a Can Vernet
Després de l’èxit de l’any passat, el parc de Can Vernet tornarà a ser un dels punts neuràlgics amb l’Envelat de Nadal, que torna amb més propostes que mai i nous espais. Del 27 de desembre al 4 de gener (31 de desembre tarda i 1 de gener tancats), s’hi ha programat més de 100 activitats per a infants de 0 a 12 anys. Enguany s’ha incrementat l’oferta per als infants de 9-12 anys. Com a novetat, aquest any les entrades dels espectacles de tarda, es recullen el mateix dia de l’activitat, al Punt d’Informació.  No caldrà reserva prèvia online.

Espais de l’Envelat (oberts d’11 a 14 i de 16:30 a 19:30 h):

 •   Envelat: Espai escènic amb 300 localitats. Espai de tallers en família i espectacles. Matins: Activitats, tallers, dansa, percussió, teatre, castells i música amb entitats.
 • Tardes: Espectacles de tota mena de disciplines (música, teatre, clown, titelles i màgia).
 •   Espai Re-menuts: Jocs en família (0-3 anys) a càrrec de l’Institut de la Infància.
 •   El Taller: Matins amb tallers creatius i tardes amb tallers col•lectius en família.
 •   La Plaça: Cada dia jocs i instal•lacions, inflables, circ i espectacles de carrer per a tothom!
 •   El Sorral: Cada dia activitats i jocs a la sorra.
 •   Espai d’Aventura: Rocòdrom, pont i tirolina per grans i petits.
 •   Espai Esportiu: Circuit bicis, circ, tennis taula, bàsquet adaptat i jocs tradicionals gegants (a càrrec de l’OMET).
 •   Espai Food-trucks: Amb menjar i begudes per a les famílies.
 •   Punt info: Obert cada dia de 10:30 a 14 h i de 16 a 19:30 h (mitja hora abans inici activitats).

Nous Espais:

 •   El Carrer: Skatepark amb mòduls per gaudir sobre rodes (patins, BMX i skates) i bàsquet adaptat (9-12 anys).
 •   La Caseta de la PUA: concerts organitzats per l’Oficina Musical-La Pua.

Per tal que les activitats tinguin un caràcter inclusiu, els nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA) i altres necessitats tindran accés preferencial a les cues i hi haurà un espai reservat a la Carpa de l’Envelat (Espectacles) a prop de la porta i lluny d’altaveus. Enguany, Catalònia Fundació Creativa farà un taller d’Ampolles Sensorials obert a tothom.

El Parc Jove, de nou al Parc Ramon Barnils
Un altre dels grans reclams d’aquest Nadal serà el Parc Jove, que es consolida com a espai dedicat a joves a partir de 12 anys, i que s’instal•larà del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener (el dia 31 de desembre i 1 de gener estarà tancat) al parc de Ramon Barnils, d’11 a 14h i de 16:30 a 19:30h. A partir del 2 de gener també hi haurà activitat a partir de les 22 h.  L’espai compta amb el suport d’entitats juvenils en l’elaboració d’una programació diversa, divertida i creativa.

El Parc Jove oferirà set espais:

 •   La Carpa – Espai que acollirà, a part del Quinto de Nadal durant la primera setmana, tallers tecnològics, tallers de circ, mostres de dansa urbana, la 2a edició del Torneig de Globus organitzat pel Consell de Joves 12/17, entre altres propostes. Amb tres espectacles:
 •   2 de gener – Control Freak: espectacle d’humor, música en directe, circ i tecnologia a càrrec de l’actor internacional KULU ORR.
 •   3 de gener – De Mortimers en concert – Karaoke Show.
 •   4 de gener – Improshow especial Nadal.
 •   El Taller: activitats diverses de petit format: taller de mems, rap, ’acroioga, podcasts, joies, i un concert inclusiu del grup local Los Árboles Amarillos.
 •   El Balcó –  activitats per als més atrevits. Trial, circuit de segways, taller de parkour.
 •   La Plaça –l’espai a l’aire lliure: tallers diversos Fes-t’ho, tu!, on experimentar diferents tècniques artístiques cada matí, espectacles de circ i els ja tradicionals jocs d’escapada.
 •   La Cantina – espai amb food-trucks amb activitats musicals
 •   El Parc – espai amb instal•lacions inflables per als amants dels reptes més extrems!
 •   Punt info – Obert cada dia d’11 a 14 h i de 16:30 a 19:30 h.

Totes les activitats són gratuïtes, però algunes necessitaran inscripció prèvia. Podeu consultar informació i fer inscripcions a l’APP Nadal a Sant Cugat i al web www.santcugat.cat/nadal. Enguany també comptarem amb la participació de diverses entitats locals: Tallers de Teatre Sílvia Servan, Consell de Joves 12/17, Taller Jeroni de Moragas, La Batuescola, Global Parties, etc.

El Campament Reial, del 2 al 4 de gener
Després de la bona acollida de les edicions anteriors, tornarem a tenir el Campament Reial al Claustre del Monestir. Els dies 2, 3 i 4 de gener, de 15 a 21 h, diversos patges i patgesses recolliran les cartes i desitjos dels més petits i petites. Com a novetat, el campament funcionarà tres tardes, un total de 6 hores, ja que és el moment més màgic per visitar-lo. Caldrà demanar cita prèvia per evitar llargues cues i garantir l’èxit d’acollir tothom. Les invitacions es podran sol·licitar a partir del 22 de desembre, a les 20 h, a través de http://www.santcugcat.cat i de l’APP Nadal a Sant Cugat.

La Cavalcada
Ses Majestats arribaran a la plaça d’Octavià el dia 5 de gener a les 18 h. El recorregut passarà per carrers prou amples que permetran convocar força gent sense aglomeracions. L’inici de la Cavalcada serà el passeig de Francesc Macià amb carrer de Castellví. Un dels trams del recorregut està pensat per a col·lectius amb necessitats especials i persones amb TEA (Trastorn de l’espectre de l’Autisme) on el soroll disminuirà i es crearà un ambient més calmat, en el tram de Puig i Cadafalch amb passeig Torreblanca.

Fires de Nadal i Reis

 •   Fira de Nadal, se celebrarà a la plaça Octavià, de l’1 al 24 de desembre.
 •   Fira d’Artesania de Reis, a la rbla. del Celler, del 2 al 5 de gener, amb:

Música en directe amb La Pua
Nadal a la caseta de La Pua, del 3 de desembre al 4 de gener, pl. Octavià (concerts 18:30h)

 • 3 de desembre: Gerard Aledo Duo (Pop d’autor)
 • 9 de desembre: Las Candelarias (Cançó d’autor i música llatinoamericana)
 • 10 de desembre: Oriol Cors (Pop d’autor)
 • 16 de desembre: De Vellut (Tangos)
 • 17 de desembre: Juizzy Quartet (Jazz)
 • 23 de desembre: Bardagí & Marí Duo (Versions música brasilera, pop, jazz i bso)

Caseta Valor Afegit, pl. Octavià, de l’1 al 24 de desembre, on hi trobareu diferents entitats de la xarxa i l’economia social i solidària i on es podran comprar productes artesanals amb valor afegit.

Quintos de Nadal, del 25 al 30 de desembre
Cal Temerari organitza el Quinto de Sant Cugat a la Carpa del parc Ramon Barnils, del 25 al 30 de desembre (excepte el 27/12). També hi haurà un quinto infantil el 28 de desembre a la tarda i una Festa de Nadal amb punxadiscs el 29 de desembre, a mitjanit. El Quinto també arribarà als districtes. El de la Floresta se celebrarà 16 de desembre al Centre Social i Sanitari. Pel que fa a les Planes, el d’adults se celebrarà al Casal les Planes, el 16 de desembre; i l’infantil el 17 de desembre.

17 de desembre: ‘Per Nadal, fem el poema’ i “Nadal a casa”
El 17 de desembre, a l’Aula Magna Escola Municipal de Música, l’Associació Amants del Teatre presentarà, un any més, aquest espectacle poètic i musical basat en el “Poema de Nadal” de Josep Maria de Sagarra. El recital, a càrrec de set rapsodes, s’intercala amb diferents interpretacions musicals. L’espectacle compta amb la direcció musical de David Bozzo i la direcció artística de Teresa Canas. L’espectacle tindrà un preu de 8 €.

El 17 de desembre, a l’església del Monestir, Òmnium Cultural organitza la proposta poètica i musical “Nadal a Casa” en la qual es reciten poemes de diferents autors catalans i s’interpreten nadales tradicionals. L’espectacle és a benefici de Càritas Sant Cugat.

Concert de Nadal per la Gent Gran, el dia 18
El 18 de desembre, al Teatre-Auditori, arriba aquest concert en què els convidats estrella són la gent gran. L’Orquestra Diletant de Catalunya posarà la música.  Les invitacions es podran recollir a les OAC i casals d’avis de Sant Cugat i districtes i a la Llar d’Avis de la Parròquia. Hi haurà servei d’autocars per a les persones amb mobilitat reduïda, que sortiran des de cada casal.

Nadales al carrer, el 20 de desembre
El 20 de desembre, a la plaça de Barcelona, l’escola Fusió i Sant Cugat Comerç organitzen aquesta cantada multitudinària de Nadales amb nombrosos cors infantils que omplen de música el centre, amb parada a la plaça de Barcelona. A les 17.30h es presenta el pessebre i a les 18 h els concerts.

El Cant de la Sibil·la, el dia 21
El 21 de desembre, a l’església del Monestir, podrem escoltar aquest cant tradicional previ a la Missa del gall, Patrimoni Immaterial per la UNESCO (2010), dins “La profecia de la Sibil·la”, una proposta de Contratemps i de l’Euskal Barrokensemble. El concert, organitzat per l’Ajuntament, inclourà altres peces medievals i renaixentistes. El concert tindrà un preu d’entrada de 10 €.

Pedra i Sang, del 25 al 28 de desembre
Enguany, l’Ajuntament reprograma la 20a edició de l’espectacle “Pedra i Sang”, cancel•lada just abans de l’estrena el 2021 a causa de la pandèmia. La 20a edició té canvis significatius a nivell artístic: Dolors Vilarasau codirigirà l’espectacle amb Martina Vilarasau en un relleu generacional. Alguns dels personatges principals i secundaris, seran interpretats per nous actors, com l’abat Biure i el notari Carovira. S’oferiran representacions del 25 al 28 de desembre, a Sala Capitular del Monestir. L’espectacle tindrà un preu de 15 €. 

La venda d’entrades anticipada de ‘Pedra i Sang’ eja es pot fer a www.pedraisang.cat i a santcugat.cat/nadal i a l’APP Nadal Sant Cugat. També es podran adquirir presencialment amb targeta de dèbit/crèdit: a l’Oficina de Turisme, tots els dimecres i divendres a partir del 7 de desembre, de 10 a 14 h i a taquilla (en cas que no s’hagin esgotat): 1 h abans de la funció, al Claustre.

Concert de Valsos i Danses, el dia 27
L’Orquestra Simfònica de Sant Cugat programa el tradicional concert de Valsos i Danses, un muntatge festiu amb moltes sorpreses amb un repertori de “hits” de la clàssica, serà el 27 de desembre, a les 20 h, al Teatre-Auditori.

El Poema de Nadal al pessebre, el 28 de desembre
Una de les novetats del Nadal tindrà com a protagonista Valentí Maymó, que recitarà íntegrament el “Poema de Nadal” de Sagarra, envoltat per les grans figures del pessebre de la plaça de Barcelona, el 28 de desembre a les 19h, en un acte organitzat per l’Ajuntament.

18 i 20 de desembre: “Els Pastorets”
Aquesta peça tradicional de Folch i Torres, torna als Districtes de la mà de Mira-sol Teatre (dia 18 i 20 de desembre) i de “Els Pastorets” de la Floresta (18 de desembre).

Nadal als Barris i Districtes

 •   MIRA-SOL: Al Casal de Mira-sol, tornen “Els Pastorets”, a càrrec de Mira-sol Teatre i el Concert de Nadal, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns Sant Joan de Mira-sol. No hi faltaran activitats pels més petits de la casa, amb la Festa del Tió, o un espectacular Carilló de Nadal de la mà de la prestigiosa Cia. La Tal.
 •   LES PLANES: A les Planes torna la Fira de Santa Llúcia de la Comissió de Festes amb parades, actuació de gòspel i una fi de festa amb rom cremat al Casal de les Planes. Hi serà la Festa del Tió per als menuts i el Quinto de Nadal. Abans que finalitzi l’any, les famílies gaudiran de dos matins de jocs i teatre.
 •   LA FLORESTA: La Festa del Tió arribarà al Casino amb Jaume Barri, que farà ballar a grans com petits. Tornen ‘Els Pastorets’ i tampoc no faltarà l’esperat Quinto Florestà, amb el Senglar Cultural. Per acabar un Nadal ple d’activitats, el Casino de la Floresta s’omplirà de jocs, teatre i tallers per a tota la família.
 •   BARRI MONESTIR-SANT FRANCESC: La Xarxa Barri Monestir Sant Francesc organitza activitats per dinamitzar aquest barri, del 15 de desembre al 4 de gener. Dansa al carrer amb l’Esbart d’Advent, Tallers de manualitats a la pl. d’en Coll, un espectacle del tió als Jardins del Vallès, un pessebre amb la llar d’avis de Sant Cugat i un concert de Nadal amb Esencia de Vida. I sense oblidar, la Patgessa Reial, que recollirà les cartes dels nens i nenes el 4 de gener a la plaça d’en Coll.

Nadal als Museus
El Museu de Sant Cugat organitza doble programació familiar i per a adults: tallers de manualitats familiars i activitats per a adults, amb música, tallers i itineraris guiats. La programació gira entorn del Monestir. En la programació adulta destaca la nova edició del Camí de Justícia, la marxa nocturna que passa pel camí que va fer el noble Saltells el 1350 per assassinar l’abat Biure al Monestir, que s’organitza amb Museu de Cerdanyola. Activitats gratuïtes amb reserva prèvia. Destaca la projecció del timpà a la mateixa façana del Monestir, del 21 de desembre al 6 de gener.

Nadal als Centres d’Art
El Centre d’Art Maristany i Casa Aymat, oferiran tallers infantils i per a joves sobre l’experimentació amb pintura i món del tèxtil respectivament. Gratuïts amb reserva prèvia.

Nadal a les Biblioteques
La Biblioteca Central Gabriel Ferrater, Biblioteca Marta Pessarrodona de Mira-sol i Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres oferiran una programació per als més petits i joves: espectacles familiars i tallers infantils i per a joves. Les activitats seran gratuïtes, però amb reserva prèvia.

Activitats de les entitats
La programació de Nadal compta amb la col·laboració de més de 50 entitats que oferiran també diferents propostes durant el període nadalenc. Començant per les mostres d’arts escèniques i musicals:

 •   Teatre Musical Aula de So oferirà una mostra de teatre musical a la plaça U octubre el 17 de desembre.
 •   Sotasons organitza Eskudella Rock a la plaça de la Vila el 17 de desembre.
 •   Hi haurà concerts de Nadal de diferents corals de la ciutat com la Coral La Unió (23 de desembre), la Coral Sant Cugat del CMSC (4 de gener) i la Coral Tardor de La Floresta (17 de desembre i 8 de gener), entre d’altres.
 •   L’Escola Fusió Música i Dansa oferirà dos concerts amb les seves orquestres simfònica i moderna, i també un grup de flautes, el 17 i 18 de desembre, a l’Escola Municipal de Música.
 •   Dissidència sònica portarà un Karaoke Band i els concerts dels Petits Canelons, per Nadal i Sant Esteve respectivament, a la pl. Barcelona.
 •   Can Ninot oferirà una programació nadalenca de titelles a la seva seu els caps de setmana de desembre, abans de Nadal.

El Nadal també és sinònim de solidaritat, i enguany destaquen els concerts:

 •   Cor Infantil Sant Cugat en el marc de la campanya “Un nen, una joguina”, el 17 de desembre al Monestir.
 •   El concert que organitza el Cor de Gospel Sant Cugat a benefici de la Marató de TV3 el 18 de desembre, al Teatre-Auditori.
 •   El concert de cor Gospel Beat que realitzarà a la plaça de l’Om, el 29 de desembre.

Aquest nadal, la dansa també tindrà el seu espai:

 •   L’Esbart presenta “L’Esbart d’Advent” amb diferents ballades al carrer de la Creu i Av. Cerdanyola, del 15 al 21 de desembre.
 •   L’Esbart i l’Escola de Música Tradicional oferiran la ballada tradicional dels Sants Innocents, el 28 de desembre.
 •   Sant Cugat Dance Academy oferirà dues ballades de danses més modernes, de Latin Fit, a la pl. de l’U d’octubre, el 28 de desembre i 4 de gener.
 •   El Grup Mediterrània també oferirà una ballada a la Sala Clavé, el 27 de desembre.

Cinema
Torna el Festival Anima’t en família, organitzat per l’Ajuntament, en la seva 5a edició. Del 27 de desembre al 4 de gener, els Cinemes Sant Cugat acullen el millor cinema familiar i d’actualitat, i el més important, en català, en una doble sessió, 12 i 16 h.

Esports
Per als més esportistes torna la Cursa del Gall, que es disputarà el dissabte 31 de desembre. La cursa de 5k, organitzada per l’Ajuntament i el Club Muntanyenc, sortirà a les 17 h de l’av. Pla del Vinyet. Més info a www.cursadelgall.cat

Nadal inclusiu
L’Ajuntament ha previst diferents mesures amb sensibilitat especial per aquells col·lectius amb necessitats especials:

 •   Reserva d’espais amb persones amb mobilitat reduïda en actes amb platea de cadires.
 •   Les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme podran accedir a les activitats sense fer cua, tot tenint l’entrada reservada si l’acte ho requereix.
 •   Els col·lectius amb necessitats especials tindran una franja reservada al campament reial adaptada el 3 de gener de 15 a 16 h, sense música ni aglomeracions ni il·luminació). Per reservar en aquest horari caldrà fer reserva aquí.
 •   La cavalcada de Reis de Sant Cugat amb un tram adaptat (c. Puig i Cadafalch, a tocar del  Passeig de Torreblanca).
 •   Algunes activitats aniran acompanyades de diferents pictogrames per tal de fer una lectura més fàcil i inclusiva per a tots els col·lectius.
 •   Hi haurà una sessió de cinema expressament preparada per col·lectius amb necessitats especials, el 8 de gener als Cinemes Sant Cugat.

Més informació
Enguany torna a estar disponible l’APP de Nadal, on es podrà consultar tota l’agenda d’activitats i rebre avisos de darrera hora i la possibilitat d’organitzar-se l’assistència als actes i filtrar per interessos. L’APP Nadal Sant Cugat estarà activa, a partir del 2 desembre, per a IOS i Android i és una clara aposta per la sostenibilitat a l’hora de difondre la programació de Nadal i Reis, que ha suprimit l’edició en paper. Així mateix, tota la informació sobre les activitats de Nadal i Reis estarà permanentment actualitzada al web municipal santcugat.cat/nadal.

També a través de les xarxes Instagram, Twitter, Facebook i Telegram a @nadastc i @ajsantcugat. Tothom que ho vulgui podrà compartir la pròpia tornada al Nadal amb les etiquetes #nadalstc i #encenelnadal. El canal YouTube de l’Ajuntament de Sant Cugat també oferirà continguts de la mà del mitjà públic Cugat Media, col·laborador de les activitats de Nadal.

Les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) del centre i dels districtes, així com el servei 010, podran oferir la mateixa informació de forma presencial o telefònica respectivament.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar