Els refugis climàtics són espais oberts a tothom que durant l’estiu serveixen per ajudar a suportar els episodis d’altes temperatures, sobretot a la població més vulnerable. Poden ser equipaments públics com biblioteques, centres cívics o escoles, però també espais a cel obert com zones d’ombra a parcs i jardins.
Aquests espais s’engloben a la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) i estan senyalitzats amb un distintiu especial. A Sant Cugat s’han identificat 21 espais que compleixen amb els estàndards que estableix l’AMB per considerar-se un refugi climàtic. La llista inclou els grans parcs de la ciutat, les biblioteques públiques, els mercats municipals, el propi ajuntament i diversos casals i centres cívics, i també les piscines municipals del Parc Central i La Floresta.
L’objectiu d’aquests espais és proporcionar confort tèrmic i descans durant els mesos de més calor, però no necessàriament amb aire condicionat. També han de proporcionar aigua i espais per seure, tot i que cal tenir en compte que els refugis climàtics no són equipaments únicament destinats a aquesta finalitat i els horaris d’obertura seran els habituals de cada equipament a Sant Cugat. Tampoc disposaran de personal sanitari específic, així que les persones que requereixin atenció mèdica s’han de seguir dirigint als centres de salut pertinents.
Exteriors:
Parc Central
Parc del Turó de Can Mates
Parc del Torrent de Ferrusons
Parc del Bosc de Volpelleres
Jardins de Miquel Martí i Pol
Piscina del Complex Esportiu de Valldoreix
Piscina de la Floresta
Piscina del Parc Central
Interiors:
Ajuntament de Sant Cugat
Biblioteca de Mira-sol – Marta Pessarrodona
Biblioteca de Volpelleres – Miquel Batllori
Biblioteca Central – Gabriel Ferrater
La Unió Santcugatenca
Mercat Municipal de Volpelleres
Mercat Municipal de Torreblanca
Casal Torreblanca
Centre Cívic de les Planes
Centre Social i Sanitari de la Floresta
Casal de Mira-sol
Casal de la Gent Gran de Valldoreix
Biblioaccés Vall d’Or de Valldoreix