Reaccions al dèficit milionari de l’Ajuntament

(27/09/2023 – Redacció)

A principis de setmana el nou equip de govern va anunciar un dèficit milionari a les finances municipals. Unes xifres que van qualificar com “les pitjors de la història i que segons les dades que va exposar el tinent d’alcaldia de Junts per Sant Cugat es van produir durant els darrers dos anys del mandat del tripartit d’ERC, PSC i la CUP.

L’Ajuntament tancarà l’exercici d’aquest 2023 amb més de 25 milions de dèficit i des de Junts van ha anunciar un Pla de Sanejament amb retallades de serveis que s’aniran anunciant durant els propers mesos i el seu compromís de no pujar la pressió fiscal. Arrel d’aquest anunci, s’ha produït al llarg de la setmana tot un regutzell de declaracions on tots els partits han volgut dir la seva. Els primers en fer-ho van ser els cupaires.

La CUP admet la mala planificació
La CUP va emetre un comunicat a les poques hores de la roda de premsa municipal on admitia, com a integrant del govern durant els anys en què es va produir el dèficit, que “la tasca feta aleshores des de l’àmbit d’economia va estar lluny de ser la desitjable, mancant planificació com ja van indicar a finals del mandat passat”. 

Els cupaires, com la resta de partits, afirmen que durant el seu mandat van succeir grans esdeveniments amb un impacte en l’economia i difícils de preveure com les conseqüències de la pandèmia, l’augment de la inflació arrel de la guerra d’Ucraïna o un que sembla més secundari però que ha afectat sèriament a les finances de tots els municipis: el canvi a la llei de les plusvàlues. Aquest impost que cobren els ajuntaments als seus ciutadans a l’hora de vendre un immoble era una de les seves principals fonts d’ingressos, a Sant Cugat suposava un 15% del total. Un canvi a la normativa, amb un nou càlcul més favorable al ciutadà, ha fet que l’Ajuntament de Sant Cugat deixi d’ingressar 15 milions a l’any, segons les dades fetes públiques per Junts.

Des de la CUP admeten la manca de previsió però demanen que no s’aprofiti l’actual situació “per dur a terme retallades en despesa social i desmantellar els avenços aconseguits durant el darrer mandat”. Proposen que es verificant i actualitzin els nous contractes del consistori i que s’apugin alguns impostos com l’IBI que afirmen que a Sant Cugat està per sota de la mitjana catalana.

ERC justifica el dèficit per la baixada d’ingressos
Una de els declaracions més esperades eren les d’Esquerra Republicana, com a partit que va governar el passat mandat amb CUP i PSC i que ara ho fa amb JxSC. El seu portaveu no va estar present durant la roda de premsa on l’Ajuntament va anunciar el dèficit, però van emetre un comunicat l’endemà on afirmaven que aquestes xifres eren “conseqüència de la forta baixada d’ingressos prevista i d’un increment de preus generalitzat”.

La culpar la Covid, la inflació i les plusvàlues, però també va afegir a l’actualització dels preus d’alguns contractes i licitacions municipals que portaven anys prorrogant-se i que es van veure obligats a regularitzar. També van posar en valor el fet de no pujar els impostos i tot els ajuts i projectes que van impulsar durant la seva alcaldia. Quatre anys en que, segons el seu comunicat, han governat “sempre al costat de la ciutadania i les persones que més ho necessitaven, i seguirem defensant que aquesta sigui la prioritat número 1.”

Al seu comunicat, ERC Sant Cugat afirma que “aquesta baixada d’ingressos i increment de la despesa era coneguda i era inevitable que el govern sorgit de les eleccions municipals hauria d’entomar una situació complicada. L’objectiu del nou govern d’Esquerra Republicana i Junts és fer-hi front a través del pla de sanejament establert en les darreres setmanes”. Afirmen que vetllaran “perquè la qualitat dels serveis municipals no es vegi afectada”. 

El PSC nega la mala planificació 
El PSC, com a partit que va ostentar la Tinència d’Alcaldia d’Hisenda durant el passat mandat, també va emetre un comunicat on negava que aquest dèficit sigui fruit d’una mala planificació. Considera que aquesta situació ja va ser explicada al final de mandat i que ja estava previst treballar en un Pla Econòmic Financer.

A més de la resta de motius ja exposats, els socialistes van afegir una nova raó del dèficit milionari: l’increment del cost de la massa salarial de tot el personal de l’Ajuntament, una pujada de salaris aprovada pel govern de l’estat i els sindicats. Elena Vila, portaveu del Grup Municipal del PSC de Sant Cugat i cap de l’oposició, apunta que: “Ara amb els números resultants, el nou govern té l’oportunitat de donar exemple revertint la pujada de sous dels regidors i la despesa en personal eventual.” Recordem que una de les primeres decisions del nou equip de govern format per Junts per Sant Cugat i ERC va ser apujar-se els sous, concretament el conjunt de retribucions de l’equip de govern va pujar un 17%.

Per altra banda, els socialistes, troben “incomprensibles les declaracions en la mateixa línia de la CUP, ja que totes les decisions han estat preses en un context global difícil i de manera consensuada pels tres grups que formaven el govern”.

També afirmen que “El PSC és un partit responsable, oferim des d’ara mateix diàleg i estenem la mà al govern per ajudar, prendre decisions i consensuar les mesures perquè els santcugatencs no es vegin afectats per les conseqüències d’aquesta situació”.

El PP afirma que el tripartit ha estat “nefast” 
El Partit Popular va oferir una roda de premsa on s’han mostrar “consternats” per la situació econòmica de la ciutat i afirmen que el dèficit serà una “hipoteca per molts anys a l’Ajuntament de Sant Cugat”. Els populars creuen que el principal causant del dèficit és la davallada d’ingressos per les plusvàlues i que aquest problema ja s’arrastra des d’abans del govern tripartit. El PP creu que la situació és “insostenible i qui ha provocar el problema no pot estar al govern”. Demanen que es convoqui un ple extraordinari per abordar aquest problema.

En Comú Podem es mostra “indignat i preocupat”
En Comú Podem Sant Cugat ha estat el darrer partit en reaccionar a l’anunci del dèficit i ho fa després de reunir-se amb el Tinent d’Alcalde d’Economia i Organització, Carles Brugarolas, on han pogut conèixer amb més detall la situació i després de la quan han afirmat que “La situació econòmica actual de l’Ajuntament és greu. Aquesta situació és en part degut a la falta de planificació econòmica dels equips de govern d’aquest Ajuntament durant anys. El nostre grup municipal està indignat, però alhora preocupat pel que ha de venir i en com solucionem la situació econòmica”.

Els Comuns afirmen que no volen participar en el “concurs de retrets al que semblen abocats altres formacions polítiques”. Segons ells, la solució al problema passa per l’estalvi i l’eficiència, internalitzant serveis, contenent despeses i millora de la recaptació

En definitiva, des d’En Comú Podem “serem responsables i ens comprometem a col·laborar en posar solucions a la situació econòmica de l’Ajuntament sempre que aquestes solucions no suposin un retrocés en els serveis que es presten a la ciutadania. No podem justificar de cap manera que aquesta situació ens porti a un context de retallades i treballarem per a oferir alternatives.”

Fins el moment aquests han estat tots els partits que s’han manifestat al respecte d’aquest deficit històric. VOX encara no s’ha manifestat al respecte i l’alcalde, Josep Maria Vallès, encara no ha fet declaracions, però s’espera que es manifesti sobre el cas durant la propera roda de premsa de balanç dels 100 dies de mandat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar