Sant Cugat celebrarà el Nadal amb prop de 200 activitats però amb la meitat del pressupost

(1/12/2023 – Redacció)

Aquest 1 de desembre arrenca el programa d’activitats de Nadal a Sant Cugat que enguany engloba 190 activitats per a tots els públics, organitzades per més de 50 entitats i l’Ajuntament amb propostes a tots els barris de la ciutat fins al 5 de gener. Això si, degut a la situació econòmica que afecta al consistori el pressupost per Nadal i reis s’ha reduït en més de la meitat, passant dels prop de 800.000 € de l’any passat als 368.300 euros actuals. Les 350 activitats del Nadal passat s’han reduït a 190 i s’han deixat d’organitzar activitats com el ‘Nadal a l’envelat’, el ‘Parc Jove’ o ‘El campament reial’

Josep Maria Vallès, alcalde: “Tot i ser un any de contenció, celebrarem Nadal amb més de 190 activitats gràcies a la implicació de la societat civil a la qual vull agrair especialment l’esforç i la dedicació per portar el Nadal a Sant Cugat”

Núria Escamilla, regidora de Cultura: “Les propostes que avui us presentem, fruit del treball de 50 entitats de la ciutat, arribarà a tots els barris. Hi haurà l’App de Nadal i la web santcugat.cat amb tota la programació i també avisos amb canvis i possibles incidències d’última hora.”

Activitats tradicionals que fan “Nadal a Sant Cugat”

 Un total de 98 activitats organitzades per 36 entitats culturals, 6 entitats comercials, 4 entitats de ciutadania i 5 d’esportives ens faran reviure el Nadal més tradicional.

Pedra i Sang

Del 25 al 28 de desembre, Sala Capitular del Monestir

L’Ajuntament programa la 21a edició de l’espectacle “Pedra i Sang”, un espectacle de Nadal propi i genuí de Sant Cugat, interpretat per la companyia Amics de Pedra i Sang. Relata en clau de tragicomèdia musical, l’assassinat de l’abat Biure en mans del noble Berenguer de Saltells la nit de Nadal de 1350 mentre oficiava la missa del gall. Aquesta 21a edició inclou 6 funcions i suposa un canvi de direcció, que passa a mans de Martina Vilarasau. L’espectacle tindrà un preu de 15 €

 El cant de la Sibil·la

29 de desembre, església del Monestir

El Cant de la Sibil·la que es canta de manera tradicional prèviament abans de la Missa del gall està declarat Patrimoni Immaterial per la UNESCO (2010). L’Ajuntament organitza aquest concert que inclourà aquest cant, acompanyat per altres peces medievals i renaixentistes. Estarà interpretat per l’Ensemble Contratemps acompanyats per les veus del Cor Aglepta i Cor Infantil Sant Cugat, dirigits per Oriol Castanyer. Tindrà un preu d’entrada de 10 €

Concert de Nadal per a la Gent Gran

17 de desembre, Teatre-Auditori

El consistori organitza aquest concert tradicional a la programació musical nadalenca on el convidat estrella serà un any més la gent gran de Sant Cugat. Enguany, l’Orquestra Diletant de Catalunya tornarà a posar la música.  Les invitacions es podran recollir a les OAC’s i casals d’avis de Sant Cugat i Districtes, i també a la Llar d’Avis de la Parròquia de Sant Cugat. Hi haurà servei d’autocars per les persones que tinguin dificultats de mobilitat, que sortiran des de cada casal.

Concert de valsos i danses

27 de desembre, al Teatre-Auditori

L’Orquestra Simfònica de Sant Cugat programa un concert festiu amb moltes sorpreses amb un repertori de valsos i polques de la família Strauss, i una cloenda amb música tradicional catalana.

 Nadal als Museus
El Museu de Sant Cugat organitza una doble programació familiar i per a adults al llarg de les festes de Nadal, del 2 de desembre al 5 de gener, amb tallers de manualitats, activitats per a adults, tallers i itineraris guiats i, com a novetat, un taller de cuina medieval.

Hi haurà una nova edició del Camí de Justícia, el 22 de desembre, la marxa nocturna que passa pel camí que va fer el noble Saltells el 1350 per assassinar l’abat Biure al Monestir, i que s’organitza conjuntament amb el Museu de Cerdanyola.

Les activitats seran gratuïtes però amb reserva prèvia.

Nadal a les Biblioteques
La Xarxa de Biblioteques de Sant Cugat, configurada per la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, la Biblioteca Marta Pessarrodona de Mira-sol i la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres, oferirà una programació nadalenca per als més petits i joves: espectacles familiars i tallers infantils i per a joves. Les activitats seran gratuïtes, però amb reserva prèvia.

Destaca l’espectacle per a adults “El Poema de Nadal” on Valentí Maymó recitarà íntegrament amb una petita posada en escena el “Poema de Nadal” de Sagarra, el 20 de desembre a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, en un acte organitzat per l’Ajuntament.

 El Quinto de Nadal
Aquest joc es podrà gaudir tant a Sant Cugat com als districtes:

Cal Temerari organitza el Quinto de Sant Cugat que s’ubicarà al Pavelló 2 de la ZEM rambla del Celler- Pav. 2

 •         Del 25 al 29 de desembre. El 27 de desembre, el quinto començarà a la tarda per acollir públic familiar i cap al vespre, es completarà amb altres activitats culturals, com el Correllengua (confirmar amb el Pau). El 29 de desembre, després del quinto, a partir de mitjanit se celebrarà una festa de Nadal.
 •         A la Floresta, hi haurà quinto infantil i quinto per a adults, al Centre Social i Sanitari, el 22 de desembre
 •         A les Planes, hi haurà un quinto al Casal les Planes, el 16 de desembre.

 

Nadal a casa

16 de desembre, església del Monestir

Òmnium Cultural organitza aquesta proposta poètica i musical en la qual es reciten poemes de diferents autors catalans i s’interpreten nadales tradicionals. L’espectacle és a benefici de Càritas Sant Cugat.

 

Per Nadal, fem el poema

16 de desembre, Aula Magna Escola Municipal de Música

L’Associació Amants del Teatre en presentarà un any més aquest espectacle poètic i musical basat en el “Poema de Nadal” de Josep Maria de Sagarra, en la que els poemes recitats per set rapsodes s’intercalen amb diferents interpretacions musicals, a càrrec d’una soprano, orquestra de corda i piano.

L’espectacle compta amb la direcció musical de David Bozzo i la direcció artística de Teresa Canas.

L’espectacle tindrà un preu de 8 €

 

Nadales al carrer

19 de desembre, plaça de Barcelona
Fusió i Sant Cugat Comerç organitzen aquesta cantada multitudinària de Nadales en la que hi participen nombrosos cors de nens i nenes que omplen de música el centre de la ciutat. Parada obligatòria: el petit concert que cada cor fa a la plaça de Barcelona.

 Pessebre de la plaça Barcelona
Es podrà veure entre els dies 19/12 i 7/1, i estarà fet amb la col·laboració dels veïns de la plaça per segon any consecutiu.

Pastorets
Aquesta peça tradicional de Folch i Torres, torna als Districtes de la mà de Mira-sol Teatre (dia 17 i 20 de desembre) i de Pastorets de la Floresta (16 i 17 de desembre), respectivament.

 Pessebre Vivent de la Parròquia
La Parròquia manté el concert de nadales com els darrers anys, però recupera el format itinerant afegint dues escenes prèvies, recuperant en part la forma tradicional de l’activitat.

Recorreguts musicals pels pessebres de finestra
L’Ateneu santcugatenc organitza el Concurs de Pessebres, activitat complementada pels recorreguts musicals pels pessebres de finestra del nucli antic, els dies 23, 27 i 28 de desembre, a les 18 h.

 Arts escèniques
Nombroses entitats d’arts escèniques i música organitzen activitats a la ciutat en el període nadalenc:

Teatre Musical Aula de So oferirà una mostra de teatre musical a la plaça de l’Om, el 16 de desembre

 • L’Escola Coral Aula de So realitzarà una cantada de nadales pel barri Monestir- Sant Francesc el 16 de desembre
 • Concert de Nadal de la Coral La Unió, amb la Coral La Lira com a convidada, a la Sala Clavé- La Unió, el 23 de desembre
 • L’Escola Fusió Música i Dansa oferirà diversos concerts amb les seves orquestres simfònica i moderna, el 23 de desembre, i també un grup de flautes, el 17 de desembre, ambdós a l’Escola Municipal de Música.
 • Dissidència sònica portarà un Karaoke Band i els concerts dels Petits Canelons, per Nadal i Sant Esteve respectivament, a la pl. Barcelona.
 • Geganters de Sant Cugat organitzen la matinal “Va de gegants” amb tallers i activitats, a benefici Marató de TV3, el 17 de desembre, al Celler Modernista
 • Tallers de Teatre Sílvia Servan programen una mostra de Nadal de Microteatre a La Unió Centre Cultural, el 16 de desembre

 Dansa
Les propostes coreogràfiques prenen força i envairan els carrers de la ciutat.

 • L’escola Andança de l’Esbart Sant Cugat oferirà “Esbart d’Advent” amb diferents ballades al carrer de la Creu i Av. Cerdanyola, del 18 al 21 de desembre
 • L’Esbart i l’Escola de Música Tradicional oferiran la ballada tradicional dels Sants Innocents el 28 de desembre
 • L’Escola Sant Cugat oferirà una classe gratuïta de danses urbanes el 3 de gener
 • Sant Cugat Dance Academy oferirà un taller infantil de dansa el 30 de desembre i una ballada per a adults el 16 de desembre.
 • Mediterrània també oferirà una mostra de dansa al Teatre de Mira-sol el 27 de desembre

Arts plàstiques
Les entitats d’arts visuals també participen del Nadal enguany

 • Firart organitza el III Concurs de targetes per a felicitar el Nadal, a la Casa Aymat el 21 de desembre
 • La Cultural oferirà a la seva seu la mostra de ceràmica “Ceràmica en femení”, del 19 al 23 de desembre

 Concerts solidaris
El Nadal també és sinònim de solidaritat, i enguany destaquen els concerts:

 • El Cor Aglepta i el Cor Infantil Sant Cugat en el marc de la campanya “Un nen, una joguina”, el 16 de desembre al Monestir
 • El concert que organitza el Cor de Gospel Sant Cugat i el Cor Gospel Beat a benefici de la Marató de TV3 el 23 de desembre, al Teatre-Auditori

Cinema
Els Cinemes de Sant Cugat acullen la 6a edició del Festival de cinema “Anima’t en Família” organitzat per l’Ajuntament, dedicat al públic infantil i familiar.

Del 27 de desembre al 4 de gener es projectaran diferents pel·lícules d’animació en català, en doble sessió a les 12 i 16 h. Preu de les entrades: 5 €

Activitats per als Joves
Pel que fa a activitats adreçades al públic jove, s’ha programat un seguit d’Escapes Rooms que es duran a terme als Jardins del Monestir els dies 27 al 29 desembre, i del 2 al 4 de gener.

 Per Nadal, comerç de proximitat
 Aquestes són unes dates importants per al comerç local i de proximitat. En podrem trobar una bona mostra a les fires de Nadal, a la plaça Octavià, de l’1 al 24 de desembre i a la Fira d’Artesania de Reis, a la rambla del Celler, del 2 al 5 de gener.

El Trenet de Nadal no faltarà a la cita un any més dinamitzant el centre de la ciutat, del 2 de desembre al 4 de gener.

La Policia Local i Mossos d’Esquadra posen en marxa conjuntament l’Operació Grèvol per intensificar la vigilància a les zones comercials i d’altres punts de la ciutat durant la campanya de Nadal per prevenir possibles delictes i garantir un bon servei de seguretat ciutadana. Els dos cossos policials augmentaran la presència d’agents en diversos punts de Sant Cugat, especialment les àrees comercials i l’eix de vianants.

 

El Nadal arriba a tots els barris

Monestir-Sant Francesc
S’hi organitzen activitats d’altres anys que tenen bona acollida al barri, obertes, participatives i per a totes les edats (des dels més petits fins als avis i àvies de la Residència Santa Rosa)

Són activitats distribuïdes per diferents indrets del barri (plaça d’en Coll, Jardins del Vallès i Residència Sant Cugat). Un any més hi haurà la Patgessa Reial per recollir les cartes dels infants del barri.

Volpelleres
Aquest any hi haurà 12 activitats organitzades per l’Associació de Veïns del barri de Volpelleres i l’Ajuntament, dirigides principalment als infants del barri i a la dinamització dels comerços locals com el Mercat i diversificades per tot el barri: tallers, concerts de grups locals, actes gastronòmics, etc.

S’aposta un any més pel Patge Reial per recollir les cartes dels més petits el 3 de gener.

 Mira-sol
Tornen Els Pastorets, a càrrec de Mira-sol Teatre i el Concert de Nadal, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns Sant Joan de Mira-sol. No hi faltaran activitats pels més petits de la casa, amb l’animació “Sarau de Nadal” amb en Rah-mon Roma.

La Floresta
Com ja és tradició, la Festa del Tió arribarà al Casino de la Floresta de la mà d’en Jaume Barri, que farà ballar i riure tant a grans com petits. Tornen els Pastorets de la Floresta, els més originals de la ciutat, i tampoc faltarà l’esperat Quinto Florestà, amb el Senglar Cultural.

 Les Planes
Torna la tradicional Fira de Santa Llúcia, que organitza la Comissió de Festes, amb parades, actuacions musicals i una fi de festa amb rom cremat al Casal de les Planes.  Tampoc hi trobarem a faltar la Festa del Tió pels més petits o el Quinto de Nadal.

Importants novetats a la Cavalcada de Reis 2024
Un dels moments més emblemàtics i esperats per les famílies és la Cavalcada dels Reis d’Orient, que enguany estrena format, recorregut i nou espai final per lliurar cartes.

El públic familiar podrà gaudir un any més de Ses Majestats, que arribaran a la plaça Victòria dels Àngels el dia 5 de gener a les 17.30 h. Enguany el Teatre Auditori celebra 30 anys i s’ha volgut reforçar la seva presència com a centre cultural cabdal de la ciutat. Per a rebre els Reis d’Orient, el servei de Cultura ha programat un espectacle únic per a l’ocasió, un diàleg entre la música i la dansa, algunes de les arts escèniques capitanejades pel centre cultural que homenatgem.

La Cavalcada, organitzada amb la col·laboració de l’entitat Amics dels Veterans i la Regalèssia, tindrà un format amb 6 noves carrosses, comparses de dansa i música en directe, que acompanyaran a Ses Majestats. També brillaran molts elements plàstics i artístics que complementaran la màgia del moment. I no hi faltarà en Muxinach, que guiarà, amb la seva llum, als Reis d’Orient per Sant Cugat.

La cavalcada tindrà un recorregut molt més cèntric i integrador, passant per diversos barris que es recuperen de nou així, com ara la renovada avinguda Cerdanyola. Un dels trams del recorregut està pensat per a col·lectius amb necessitats especials i persones amb TEA (Trastorn de l’espectre de l’Autisme) on el soroll disminuirà i es crearà un ambient més calmat. (tram al final de la rambla del Celler, entre el carrer de Josep Puig i Cadafalch i l’avinguda Cerdanyola).

La Cavalcada acabarà a la plaça de l’Ú d’Octubre on descotxaran els Reis d’Orient per anar a fer l’adoració al Monestir. Els més pacients podran lliurar les cartes directament a Ses Majestats a la plaça de l’Om, un cop acabada l’adoració.

Recorregut Sant Cugat
17.30 h – Arribada de SSMM a la plaça Victòria dels Àngels

18.00 h Inici de la cavalcada des de l’avinguda Pla del Vinyet – c. de Francesc Moragues – av. de Rius i Taulet – av. de Lluís Companys – c. de Rosselló – c. de Sant Bonaventura – rambla del Celler (contra direcció) – c. Puig i Cadafalch – rambla del celler – av. de Cerdanyola – plaça de l’Ú d’Octubre on descotxaran els Reis i estrelles.

19.45 h aprox. – Reis i estrelles van caminant fins a l’església per dins dels jardins de l’Hort de l’Abat)

20.15 // 20.30 h aprox. – Adoració dins de l’església

20.45 h aprox.  – Lliurament de cartes a plaça de l’Om.

Ambaixadors Reials
 Aquest any no hi haurà el Campament Reial de les darreres edicions,  però si que comptarem amb la presència dels seus Ambaixadors. Els dies 2, 3 i 4 de gener, de 15 a 21 h, el Claustre del Monestir acollirà als ambaixadors i ambaixadores reials, que recolliran les cartes i desitjos dels més petits i petites.

Caldrà demanar cita prèvia per evitar llargues cues i garantir l’èxit d’acollir a tothom. Les invitacions es podran sol·licitar a partir del 21 de desembre, a les 15 h, a través del web municipal http://www.santcugat.cat  i de l’APP Nadal a Sant Cugat.

Els col·lectius amb necessitats especials tindran una franja reservada i adaptada sense música ni aglomeracions ni il·luminació, tots els dies de 15 a 16 h. Cal que reservin la cita prèviament al mateix enllaç.

Com és tradicional les cavalcades reials també arribaran als barris de:

Cavalcada a Mira-sol
Ses Majestats arribaran a la plaça Joan Borràs de Mira-sol, a les 18 h, d’on iniciaran una cavalcada acompanyats de personatges màgics fins al Casal de Mira-sol, on recolliran les cartes dels més menuts.
Organitza: Ajuntament

Cavalcada a la Floresta
Després de l’èxit dels últims anys, la Floresta continua amb la Cavalcada pels seus carrers i el Campament reial al Casino. Les Reines d’Orient i la fada dels xumets arribaran en tren a la pl. de l’Estació a les 17.30 h i després de recórrer els carrers del barri arribaran, a les 18.15 h, al Casino, on els nens i nenes podran entregar les seves cartes a Ses Majestats.
Organitza: Comissió de cavalcada (Olímpyc Floresta FS, Agrupament Escolta la Floresta, AFA Escola la Floresta, Pastorets i Monjardi). Col·labora: Ajuntament.

Cavalcada a les Planes
A les Planes, Ses Majestats arribaran en cavall, a les 18 h, a la plaça Creu d’en Blau i, com a novetat es recupera el recorregut tradicional que arribarà a Ca l’Avi, on els nens i nenes podran entregar les seves cartes a Ses Majestats.
Organitza: Comissió de Cavalcada de les Planes.

Consulta el programa complert
Enguany torna a estar disponible l’APP de Nadal, on es podrà consultar tota l’agenda d’activitats i rebre avisos de darrera hora i la possibilitat d’organitzar-se l’assistència als actes i filtrar per interessos.

L’APP Nadal Sant Cugat estarà activa, a partir de l’1 de desembre, a les 10 h, per a IOS i Android i és una clara aposta per la sostenibilitat a l’hora de difondre la programació de Nadal i Reis, que ha suprimit l’edició en paper. Així mateix, tota la informació sobre les activitats de Nadal i Reis estarà permanentment actualitzada al web municipal santcugat.cat/nadal.

També podreu consultar el programa complet d’activitats del Nadal a Sant Cugat al nostre web tvsantcugat.cat i al número especial de la revista Sant Cugat Magazine, que trobareu als carrers el proper dimarts.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar