Sant Cugat celebrarà la Diada dels Tres Tombs el proper 21 de gener

tres-tombs-protocols

(9/1/2024 – Redacció)

La Federació Catalana dels Tres Tombs ha confirmat que Sant Cugat celebrarà la diada dels Tres Tombs diumenge 21 de gener per commemorar l’antiga festivitat de Sant Antoni Abat. Aquest any, l’entitat banderera serà l’Entitat Sardanista de Sant Cugat en l’any en què Sant Cugat ha exercit com a Capital Catalana de la Sardana.

Des de l’Entitat Sardanista afirmen que “ser banderers de Sant Antoni és un gran honor i una gran il·lusió” i afegeixen que “uns dels objectius de ser Capital de la Sardana és fomentar aquests dansa i interactuar amb les altres entitats de cultura popular”.

El dia abans, dissabte 20 de gener al vespre es tornarà a organitzar la Festa dels Foguerons de Sant Antoni Abat, que aquest any també inclourà una Ballada d’exhibició a càrrec dels banderers.

Com en totes les anteriors edicions dels Tres Tombs, Televisió Sant Cugat us oferirà un programa especial amb les millors imatges d’aquest tradicional esdeveniment que recorda el passat agrícola de la ciutat i que l’any passat va celebrar el 150è aniversari de la seva celebració a Sant Cugat.

Sant Cugat celebrarà entre el 17 i el 21 de gener la festivitat de Sant Antoni Abat. El punt àlgid arribarà diumenge, 21 de gener, amb la tradicional Rua dels Tres Tombs, que recorrerà els principals carrers del centre de la ciutat. La comitiva sortirà de l’avinguda del Pla del Vinyet a les 11 h, amb l’acompanyament de la Banda del Gínjol. A les 12 h, la parròquia de Sant Pere d’Octavià farà la benedicció de les cavalleries al passeig de Francesc Macià. La festa conclourà, al voltant de les 13 h, a la plaça Barcelona, amb la rebuda institucional.

L’Entitat Sardanista pren enguany el relleu de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí -Valldoreix com a banderers de la Festa de Sant Antoni Abat, coincidint amb el projecte “Sant Cugat, Capital de la Sardana 2023”, els actes del qual acaben el proper mes març.

En la present edició, organitzada per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat amb la col·laboració de l’Ajuntament, no es farà el Mercat de Traginers i la Festa dels Foguerons a la plaça Barcelona, però, dissabte 20 de gener, es manté la cercavila (19:30 h) i la Festa dels Foguerons a la Unió. El traspàs de la bandera (20 h) i el concert folk (21 h) es podran fer a la Unió gràcies a la col·laboració de l’Escola de Música Tradicional, la Diatònica i La Unió Santcugatenca.

Programa d’actes

 DIMECRES 17 DE GENERFestivitat de Sant Antoni Abat

 9.00 h Ofici solemne i repartiment de pa beneït al Monestir

DISSABTE 20 DE GENERFesta dels Foguerons

 18.30 h Balls tradicionals a pl. Octavià

19.30 h Cercavila dels Foguerons fins a La Unió

20.00 h Goigs a Sant Antoni, traspàs de la bandera i sopar popular a La Unió

21.00 h Ball folk a càrrec de La Diatònica i l’EMTSC a La Unió

DIUMENGE 21 DE GENERRua dels Tres Tombs

 9.00 h Esmorzar de pagès al Parc de Ramon Barnils

11.00 h Inici de la Rua dels Tres Tombs a l’av. del Pla del Vinyet

Amb l’acompanyament de la Banda del Gínjol

12.00 h Benedicció de cavalleries al pg. de Francesc Macià

13.00 h Arribada a la pl. de Barcelona i rebuda institucional

Benestar animal
El recorregut de la rua ha estat dissenyat per fer possible el manteniment d’aquesta festa tradicional lligada al passat agrícola i ramader de la vila amb el benestar animal dels èquids que hi participen. Durant tota la cavalcada s’aplicarà el Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs. A Sant Cugat, com es va fer any passat, es fa un seguiment molt específic del recorregut, de les mesures correctores en aquells punts on es detecta risc potencial de relliscada i la contractació de dues veterinàries especialitzades en benestar animals d’èquids.

Recorregut
El recorregut s’ha adaptat i revisat, amb la col·laboració d’entitats animalistes, per tal de reduir els incidents i maximitzar el benestar dels animals i s’han pres, al mateix temps, diverses mesures en aquest sentit com el no llançament de caramels, la situació elevada dels equips de so, el manteniment de la distància de seguretat entre el públic i els animals i l’assegurament amb gomes de protecció dels punts potencialment conflictius pel que fa a relliscades dels animals.Durant tota la celebració, es treballa de forma coordinada entre els serveis de Cultura i Benestar Animal, l’equip veterinari, la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Protecció Civil i la Policia Local. Es manté un contacte regular amb les entitats animalistes, un exemple és la reunió que l’Ajuntament va mantenir a l’octubre amb aquestes, la Comissió i tots els serveis municipals implicats.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Està a favor de tancar el trànsit als Quatre Cantons?
Vote

Directe TV

També et pot interessar